14 Kasım 2017 14:04

Van Barosu: Savunma hakkı ortadan kaldırılıyor

ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozaağaçlı'nın tutuklanmasına tepki gösteren Van Barosu, son günlerde avukatlar üzerinde artan baskıya dikkat çekti.

Paylaş

Van Barosu, Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozaağaçlı'nın tutuklanmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Yargının en önemli ayağını oluşturan savunma hakkının ortadan kaldırılmaya çalışıldığına işaret edilen açıklamada, savunma üzerinde bir korkunun yaratıldığı belirtildi. 

{{337772}} 

Savunma alanında ÇHD'nin önemli bir kurum olduğuna değinilen açıklamada, "Son zamanlarda avukatlara yönelik soruşturmaların savunmayı etkisiz kılma, savunma üzerinde korku yaratma niteliğinde olduğu, soruşturma dosyalarından açıkça anlaşılmaktadır. Avukatlara isnat edilen suçlamaların takip ettikleri dosyalar, sosyal paylaşım alanlarındaki paylaşımların neden olması Türkiye'nin taraf olduğu Havana Kuralları'na aykırılık teşkil etmektedir. Bu ilkeler gereği hükümet, avukatların her türlü mesleki faaliyetleri yerine getirmelerini sağlamakla yükümlüdür" ifadelerine yer verildi.

'MESLEKTAŞLARIMIZ SERBEST BIRAKILMALI'

KHK ve OHAL ile savunma hakkının ortadan kaldırılmaya çalışıldığını vurgulayan Van Barosu açıklamasının devamında şunlara yer verdi: "Savunma hakkı, yargının olmazsa olmaz üç ayağından biri olup aynı zamanda temel hak ve özgürlüklerin güvencesidir. Bu sebeple savunmaya yönelik baskılara son verilmeli, keyfi ve hukuk dışı tutuklanan meslektaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır. Soruşturma sürecinde olduğu gibi bundan sonraki süreçte de tüm meslektaşlarımız ile dayanışma içinde olacağız.” (Van/MA)

ÖNCEKİ HABER

Tüm Bel Sen yöneticileri Kocaoğlu ile görüştü

SONRAKİ HABER

13 bin genç akademisyen, ‘doktoralı işsiz’ adayı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...