Uzungöl'de ilk yıkımlar bekleniyor

İmar kirliliği ile gündeme gelen Uzungöl'de 20 kaçak yapı için yıkım kararı alındı. Yöre halkı ve işletmeciler adaletli olunmasını istiyor.

14 Kasım 2017 13:42
Paylaş

Trabzon'un Çaykara ilçesinde imar kirliliği ile gündeme gelen ünlü turizm merkezi Uzungöl kıyısında, ilk etapta yaklaşık 20 kaçak yapı için yıkım kararı alındı. Gelecek günlerde yıkılması beklenen yapıların boşaltılması için tebligatların adreslere ulaşmaya başladığı Uzungöl'de sessiz bekleyiş hakim.

Her yıl binlerce turist tarafından ziyaretçi akınına uğrayan Uzungöl'de otel, pansiyon ve iş yeri sayısının her geçen gün artış göstermesi, bölgede uzun süredir devam eden imar kirliği sorununu da artırdı. Uzungöl'de başlatılan çalışmaların 1'inci etabı kapsamında göl kenarındaki 20 kaçak günübirlik tesis ve yapı için alınan yıkım kararı yılbaşına kadar uygulanacak.

UZUNGÖL PANAYIR HALİNDEN KURTARILMALI

Konuyla ilgili konuşan Uzungöl Turizmciler Derneği Başkan Yardımcısı Murat Akyüz yıkımlara karşı olmadıklarını belirterek Uzungöl'deki imar sorunu için "Biz Uzungöl'ün panayır halinden kurtarılmasını istiyoruz. Biz nereye gitsek burayla ilgili ciddi manda tepkiler alıyoruz. Biz bu tepkilerden artık bıktık. Biz bunu hak etmiyoruz. Kesinlikle bu gelişi güzel yapılaşmaların ve bu dengesiz fiyat politikalarının önüne geçilmesini istiyoruz" dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM CİNAYETTİR

Uzungöl'de kentsel dönüşüm olacağına dair söylentilerinin bölgeye zarar vereceğini belirten Akyüz, "Artık Uzungöl'ün bu kötü yapılaşmanın ve şu beton yığınlarından kurtarılması gerektiğini düşünüyorum. Uzungöl'de 'kentsel dönüşüm' lafının telaffuz edilmemesi gerekir. 'Uzungöl'e kentsel dönüşüm getirmek' demek cinayettir" diye konuştu. Dünyanın hiç bir yerinde turizm alanında kentsel dönüşüm uygulanmadığını belirten Akyüz, bölgenin sürekli yeşil ve huzurlu kalması için çalıştıklarını anlattı.

BİR TAKIM ENDİŞELER VAR

Uzungöl'de uzun yıllardır işletmecilik yapan Mehmet İnan da atılacak olan adımlarda adil olunması gerektiğini dile getirdi. Uzungöl'ün geleceğine katkı sağlayacak kararlara Uzungöl halkı olarak saygı duyduklarını belirten İnan konu hakkında bazı endişeler olduğunu kaydetti ve şunları söyledi: "Esnaf arkadaşlara en azından bir çoğuna tebligat gelmedi henüz. Bu yıkımlarda herkese gerçekten adaletli davranılacaksa, kontrollü ve programlı bir şekilde yapılacaksa ve gerçekten Uzungöl'ün geleceğine katkıda bulacaksa burada esnaf arkadaşların çoğunun bu konuda bir itirazının olacağını düşünmüyorum. Adaletli yapılacak her işe insanlar bir katkı verir. Fakat şöyle bir tedbir alınabilir; İnsanlara bunla alakalı bir zaman verilebilir, konuşulabilir. Ne yapılacakla ortak plan çerçevesinde ne yapılacaksa bunun yapılması durumunda halk tarafından oluşabilecek olan tepkiler azaltılabilir.

ERDOĞAN KONUŞMUŞTU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir süre önce Karadeniz Bölgesi'ndeki yaptığı gezide özellikle Ayder ve Uzungöl'deki imar kirliğine ilişkin, "Şu anki Ayder Yaylası bizim temsilimiz olamaz. Allah'ın bize verdiği Ayder bambaşka ama biz Ayder'i kirlettik, rezil ettik. Ayder'i kentsel dönüşüm değişimle şanına yakışır bir hale getireceğiz. Aynı değişim dönüşümü de Uzungöl'de yapmamız lazım" ifadelerini kullanmıştı.

UZUNGÖL

Çaykara İlçesi'ne 20 kilometre mesafedeki bin 250 metre yükseklikte yer alan doğal güzellikleriyle Doğu Karadeniz'in gözde turizm merkezi olan Uzungöl, yüksek dağ peyzajı ve yayla ekosistemiyle orman ekosisteminin birlikte yer aldığı 'tabiat harikası' bir yer olması özelliğiyle öne çıkıyor. Tabii ve kültürel değerlerin var olması nedeniyle 1989 yılında Tabiat Parkı ilan edilen Uzungöl, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. 500 bin metre kare alana sahip olan göl, alabalık ve sazan balığına da ev sahipliği yapıyor. (DHA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Lucescu ile yola devam

SONRAKİ HABER

Egemen Bağış, Kıbrıs vatandaşı oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...