14 Kasım 2017 11:37

Eğitim Sen, rehberlik yönetmeliğine iptal davası açtı

Aydoğan: Öğretmen yetiştiren kurumlardan mezun olmamış ve pedagojik formasyona sahip olmayan kişilerin ‘rehber öğretmen’ olmasının yolu açılıyor.

Paylaş

Eğitim Sen, ‘Rehberlik Hizmetleri Yöntmeliği’in iptali için Danıştaya başvuru yaptı.  Eğitim Sen adına Danıştay önünde bir açıklama yapan Genel Başkan Feray Aytekin Aydoğan, öğretmen olmayanların dahi “rehber öğretmen” yapılmasını amaçlayan yönetmeliği yargıya taşıdıklarını dile getirdi. Yayımlanan yönetmeliğin sadece eğitim sisteminde değil, öğrenciler ve eğitim emekçileri açısından yıkıcı sonuçları olacağını söyleyen Aydoğan, “Yönetmelikle ‘rehberlik ve psikolojik danışma’ hizmetleri ‘rehberlik’ hizmetiyle sınırlandırılmış, öğretmenlerin psikolojik danışma hizmeti vermesine olanak sağlayan bütün kurallar yürürlükten kaldırılmış ve psikolojik danışman unvanları ellerinden alınmıştır” dedi.

“Rehberlik öğretmeni” adıyla öğretmen yetiştiren herhangi bir üniversiteye bağlı bölüm olmadığına dikkat çeken Aydoğan, “rehberlik ve psikolojik danışma” öğretmenlerine  görevleriyle ilgisi olmayan konularla ilgili çalışma saatlerinin dışında görev verilmesinin önünün açılmasıyla angarya yasağına aykırı hükümler getirildiğini söyledi.

‘TACİZ, İSTİSMAR VAKALARINDA SORUNLAR YAŞANACAK’

Yeni yönetmeliğin öğrencilerin psikolojik danışma hizmeti alamaması sonucunu doğuracağını kaydeden Aydoğan, “Taciz, istismar gibi konularda sorunların tespiti ve önlenmesinde rehberlik ve psikolojik danışma öğretmenleri önemli rol üstlenmekte, suçlara karışanların tespiti ve cezalandırılmasında girişimde bulunmaktadır. Yönetmelik ile bu suçların ortaya çıkarılması ve cezalandırılmasında ciddi sorunlar yaşanacaktır” dedi.

Lisans eğitimi almamış, öğretmen yetiştiren kurumlardan mezun olmamış ve pedagojik formasyona sahip olmayan kişilerin ‘rehber öğretmen’ olmasının yolunun açıldığına dikkat çeken Aydoğan, “Okulları öğretmenler dışında herkese açan, eğitim öğretim faaliyetleri yerine dini vakıf ve cemaatlerin etkinliklerini temel görev olarak görenlerin bu düzenlemeyi nasıl yaşama geçireceklerini öngörmek oldukça kolaydır” dedi. Rehberlik hizmeti altında dini vakıf ve cemaat elemanlarının okullarda görev yapmasının önünün açılacağını vurgulayan Aydoğan, bu durumun öğrenciler açısından açık bi hak ihlali olduğunu kaydetti.

‘ENSAR’DAN, ALADAĞ’DAN DERS ÇIKARILMAMIŞ’

Yönetmelik hazırlanırken Ensar Vakfı yurdunda yaşanan istismar vakası ve Aladağ’daki yurtta yaşanan yangın faciasından ders çıkarılmadığının görüldüğünü ifade eden Aydoğan, “MEB imzaladığı protokollerde olduğu gibi, bu skandalların aktörlerini eğitim sisteminin içine çekecek düzenlemeler yapmaktan geri durmamıştır” dedi. Eğitim Sen olarak hukuksuzluğun önlenmesi ve getirilen hükümlerin yaratacağı tahribatın önlenmesi için konuyu yargıya taşıdıklarını belirten Aydoğan, eğitimin, eğitim emekçileri ve öğrencilerin taleplerini ve ihtiyaçlarını görmezden gelenlerin karşısında duracaklarını söyledi.

Basın açıklamasına Eğitim Sen yönetici ve üyeleri ile birlikte PDR Derneği ile CHP milletvekilleri Gaye Usluer, Tur Yıldız Biçer ve HDP Milletvekili Lezgin Botan da katıldı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Didier Drogba, futbola veda edeceğini açıkladı

SONRAKİ HABER

AKP'li vekile göre barış imzacılarının yaşam hakkı bile yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...