14 Kasım 2017 10:55

‘Kulu’da müftülük muhbirliğe zorluyor’ iddiası

Kulu Müftülüğü'nün bazı imamları tasfiye etmek için diğer imamları ve halkı muhbirliğe zorladığı iddia edildi.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
İsveç

Kulu Müftülüğü’nün, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kurumda çalışan bazı imamları tasfiye etmek için diğer imamları ve halkı muhbirliğe zorladığı iddia edildi.

İddiaya göre müftülük, önce AKP yanlısı olmayan imam ve görevlileri tespit ederek işten uzaklaştırmalarını sağlıyor. Ardından da muhbirleri müftülük binasına çağırıyor. Daha önce hazırladığı ifadeleri imzalatarak tutuklanmalara zemin teşkil edecek belgeleri polis ve savcılıklara yolluyor. Kulu ilçesinin Ömeranlı Mahallesi Merkez Camii İmamı İbrahim Altın da müftülüğün muhbirlere imzalattırdığı belgelerin kurbanı. Altın, kendisine yönelik yapılan suçlamalar nedeniyle bir yıldır demir parmaklıklar ardında tutuluyor. Kulu halkı tarafından sevilen Altın, Van’lı ve Kürt olduğu, AKP’nin politikalarına karşı çıktığı için Kulu Müftülüğü’nün hedefi olmuş. Altın’ı önce işten atan müftülük, tutuklanmasını sağlamak için diğer camilerde görev yapan imamlar ve diğer gönüllü muhbirleri 6 Aralık 2016 günü müftülüğe çağırmış. Hepsine ayrı ayrı Altın’ın ‘Bölücü ve PKK’lı olduğu’ gibi suçlamalar içeren ifadeler imzalattırılmış. Aynı gün imzalattırılan ifadelerin tamamının altında müftülük muhakkiklerinden Yusuf Sancar ve İsmail Mergen’in imzaları bulunuyor. Muhakkikler, ifade imzalattırdıkları kişilere “İlçeniz Ömeranlı Mahallesi Merkez Camii İmam-Hatibi İbrahim Altın; Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı değerlendirilmiş ve devlet memurluğundan çıkarılmıştır” dedikten sonra “Bu konuda bildikleriniz nelerdir?​” sorusunu soruyor. Ve bu sürecin sonunda Altın önce işten atılıyor daha sonra da tutuklanmasını sağlamak için Kulu Müftülüğü tarafından diğer imamlar ve yöre halkı ifade vermeye zorlanıyor.  

Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz Stockholm’de yaşayan Kululu Kürtler, İmam Altın hakkında yapılan suçlamaların asılsız olduğunu, AKP’nin politikalarına alet olmadığı için hedef alındığını söylüyor.

ÖNCEKİ HABER

Yüksel Caddesi'nde saldırı: 4 gözaltı

SONRAKİ HABER

Lavrov: ABD'nin 'Suriye'den çekilmeme' açıklaması yanlış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...