14 Kasım 2017 07:23

Bahçeli'den seçim açıklaması: 2019'da AKP’yle yan yanayız

2019’daki Cumhurbaşkanlıği sistemi için ilk ittifak açıklaması MHP’den geldi. Devlet Bahçeli, AKP'yle 'yan yana mücadele' mesajı verdi.

Paylaş

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 2019 Cumhurbaşkanlığı seçiminde AKP’yle ittifaka gideceklerini ilan etti.

CHP'nin Cumhurbaşkanlığı sistemine karşı çalışmalarına tepkisiz kalmayacaklarını belirten Bahçeli, “Partimiz, 7 Ağustos Yenikapı ruhu ve 16 Nisan halkoylaması şuurunun gereği olarak Adalet ve Kalkınma Partisi'yle Cumhurbaşkanı hükümet etme sistemini 2019'da tam manasıyla tesis etmek maksadıyla, sonuna kadar birlikte ve yan yana mücadelesini sürdürecektir” dedi.

İLK İTTTİFAK BELLİ OLDU!

2019’daki Cumhurbaşkanlıği sistemi için ilk ittifak açıklaması MHP’den geldi. Geçen hafta, yüzde 10’luk seçim barajının Türkiye için ağır olduğunu söyleyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, 15 Temmuz’dan bu yana üstlendikleri ‘sorumluluğu’ aynen devam ettireceklerini vurgulayarak, AKP’yle ‘sonuna kadar ve yan yana mücadeleyi’ sürdüreceklerini söyledi. Bahçeli “Şayet önümüzdeki siyasal süreçte bloklaşma sertleşir, cepheleşme kesinleşirse, CHP yanına HDP ve diğer yedeklerini alıp 16 Nisan’ın rövanşını almak için çalışmalarına hız verirse Milliyetçi Hareket Partisi buna duyarsız ve tepkisiz kalmayacaktır. Bu bloklaşmaya cevaben, 15 Temmuz’dan beri süregelen tutarlı ve kararlı duruşumuz korunacak, siyasi pozisyonumuz tartışmasız muhafaza edilecektir. Bu durum karşısında partimiz, 7 Ağustos Yenikapı ruhu ve 16 Nisan Halkoylaması şuurunun gereği olarak Adalet ve Kalkınma Partisiyle Cumhurbaşkanı hükümet etme sistemini 2019’da tam manasıyla tesis etmek maksadıyla, sonuna kadar birlikte ve yan yana mücadeleyi sürdürecektir.Türkiye’nin demokratikleşme, normalleşme ve istikrar içinde bir yönetim yapısına kavuşabilmesi için 15 Temmuz’dan buyana üstlendiğimiz sorumluluk aynen devam ettirilecektir” ifadelerini kullandı.

MHP lideri Bahçeli partisinin haftalık grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) sınırları içerisinde iki gün önce meydana gelen deprem dolayısıyla yaşanan can ve mal kayıplarına değinen Bahçeli, “Memnuniyetle ifade ediyorum ki, Türkiye depremzedelere yardım konusunda hazır olduğunu samimiyetle dile getirmiş, enkazın kaldırılmasıyla ilgili duyarlılığını göstermiştir. Şunu özellikle vurgulamalıyım ki, Irak’ın kuzeyindeki depremden, şiddetli yıkım ve can kayıplarından dolayı son derece üzgünüz. Bu kapsamda hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum. Dost ve kardeş ülkeler Irak ve İran’a başsağlığı dileklerimi iletiyorum” şeklinde konuştu.

'AKP'NİN ATATÜRKÇÜLÜĞÜNÜ SAVUNDU' 

Atatürk'ün siyaset üstü kalmasının samimi dileği olduğunu öne süren Bahçeli, şöyle konuştu:

“Atatürkçülük kimsenin tekelinde değildir. Hele hele HDP, PKK ve FETÖ'nün yörüngesine giren CHP'nin Atatürk adım aramaya ne yüzü ne de hakkı kalmıştır. Atatürk hiç kimsenin siyaset dövüşünün, sinir harbinin, sivri dilinin konusu da olamayacaktır. Atatürk'e alaka yükseliyormuş, ne var bunda, olması gereken bu değil mi? Son zamanlarda herkes Atatürk demeye başlamış, ne güzel işte, bunu polemik malzemesi haline getirmek ahlaki mi? 10 Kasım'da Anıtkabir dolmuş taşmış, bunun neresi mahsurlu, daha fazlası için arayış ve arzuya sahip olmayalım mı? Yüzde 50 artı 1 nelere kadirmiş, Atatürk konusu abartılıyormuş, bazıları şaşkınlık geçiriyor, kelli felli kalem sahipleri hayretler içindeymiş. Laf cambazlığını bırakınız, közlenmiş düşmanlıkları geçiniz, ipsiz sapsız değerlendirmeleri, uçuk kaçık beyanatları buruşturup atınız; nitekim Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'dir.

‘ABDULLAH GÜL'E ELEŞTİRİ’

Bahçeli, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü isim vermeden, “’Dış politika evin içinde başlar önce evin içerisi düzenli olması lazım ki dış politika da başarılı olsun’ diyenler, dürbüne tersten bakan, davulun kasnağına vuran, atı arabanın ardına koşanlardır. Evimiz hamd olsun düzenlidir, aksini iddia edenler varsa geçmişteki günahlarını affettirmek için özveri, özeleştiri yapacak cesareti gösterebilmelidir” diye eleştirdi.

Geçen haftaki grup toplantısı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamalar ile seçim barajını ülke gündemine sokan Bahçeli, seçim barajı konusunda “hikayeler uydurulduğunu” öne sürerek şöyle konuştu:

“Seçim barajının aşağı çekilememesi sonucunda, mesela 1991'de olduğu gibi, ittifaklarla barajın aşılması mümkün olmuştu. Yüzde 10 barajı, ittifaklarla veya başka türlü kararlılıklarla aşılabilir bir duruma gelmiş, bu geçmişteki örneklerle de somut bir hal almıştı. Artık bu zorlamalar ve dayatmalarla, birilerini öldürerek, kendini yaşatma yerine, hep beraber nasıl yaşam, demokrasi içinde bunu nasıl başarırız, Türkiye'yi nasıl istikrar ve normalleşme sürecine getirebiliriz noktasında bir uzlaşmaya varacak çalışma yapılmalıdır. Bu yüzde 5 mi olur, 6 mı olur, yüzde 7 mi olur, yoksa yüzde 10 olarak mı kalır, böyle mi devam etmesi gerekir, bunları görmek lazımdır.

‘BARAJDAN KORKTUĞUMUZDAN DEĞİL...’

Şunu herkes bilsin ki, Milliyetçi Hareket Partisi'nin baraj maraj sorunu asla yoktur, aziz milletimizin muazzam teveccüh ve desteği bunun en açık delilidir. Köpüren millet selinin önünde hiçbir baraj duramayacak, tutunamayacaktır. Milliyetçi Hareket Partisi, selin önündeki kütük değil, bizzat selin ta kendisidir. Biz barajdan korktuğumuz için değil, Türkiye'nin 16 Nisan Halkoylamasından sonra değişen hükümet etme sistemiyle beraber ortaya çıkan siyasal zaruretten, üstelik bağımsız adaylarla veya ittifaklarla barajın delinmesinden dolayı düşüncelerimizi paylaştık. Terör örgütü PKK'nın siyasi uzantılarının hülleyle Meclis'e geldiklerini ifade ettik. Bununla birlikte seçim barajının oransal bazda ne olması gerektiğini değil, tartışılarak sonuca ulaşılmasını önerdik. Milliyetçi Hareket Partisi on yıllardır, yüzde 10'luk ülke barajının aleyhine kurgulandığını, önünün kesilmesi için 12 Eylül cunta yönetimi tarafından uygulamaya konulduğunu gayet iyi bilmektedir. Bunu söyledik diye iftira ve isnat mangası karşımızda saf saf toplandı. Baraj altında kaldığımızdan dolayı telaşlandığımızı söylediler. Yenilgi çığlığı attığımızı, inişe geçtiğimizi utanmadan, sıkılmadan, yüzsüzce, hayasızca ifade ettiler. Oy oranımızın yüzde 3, yüzde 5'lerde gezdiğini şerefsizce dillendirdiler. Merak etmeyiniz, bunların dileği tutmayacak, gökten de kemik yağmayacaktır. Bozkurdun beğenmediğini çakallar kapışırmış, bunların alayının sıraya girmesi bu yüzdendir.”

‘CHP KORKU MU YAŞIYOR’

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle seçim barajının yüzde 50+1'e çıktığını ifade eden MHP lideri Bahçeli, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle yönetimde istikrar ilkesi sağlanacağına göre, temsilde adaletin temin edilmesine yönelik engel teşkil ettiği çok açık olan yüzde 10 ülke barajı tıkanmaya yol açmayacak şekilde yeniden yorumlanmalıdır” dedi. CHP’nin ve AKP’nin zaman zaman seçim barajının düşürülmesi konusunu gündeme getirdiğini belirten Bahçeli, “Şu işe bak ki, MHP baraj tekrar düşünülsün, bir kez daha ele alınsın dediğinde kıyamet kopuyor, yer yerinden oynuyor. Biz ülke barajı tartışılsın diyoruz sorun oluyor, CHP yüzde 3'e çekilsin diyor, itiraz eden çıkmıyor. Bu ne yaman bir çelişkidir? Acaba CHP siyasi varlığı ve geleceğiyle ilgili korku mu yaşıyor?​” değerlendirmesinde bulundu.

‘CHP HERKESTEN MEDET UMUYOR’

CHP sözcülerine yüklenen Bahçeli, “Bunların eğer nefesleri elveriyorsa, tavsiyem gitsinler terör örgütlerine borazancı başı olsunlar, kendilerine yakışan da bu olacaktır. Bu CHP'nin 16 Nisan'dan beri karın ağrısı geçmek bilmiyor. Değişen hükümet etme sistemiyle, barajın aslında yüzde 50 artı 1 'e çıkmasından dolayı ödü patlıyor, kâbuslar görüyor. CHP, 16 Nisan'da sandıktan çıkan yüzde 49'luk hayır blokunu derinleştirmek ve kendine mal etmek için İP'ten HDP'ye, Türkiye Komünist Partisi'nden diğer marjinal partilere kadar herkesten medet umuyor, hepsine el uzatıyor. Biz de diyoruz ki, alın birini vurun ötekine” şeklinde konuştu.

‘MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ AKP VE CUMHURBAŞKANININ YANINDA OLACAKTIR’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2019 seçimlerinin iki eksenli olacağı yönündeki açıklamasını ele alan MHP lideri Bahçeli, şunları kaydetti:

“Şayet önümüzdeki siyasal süreçte bloklaşma sertleşir, cepheleşme keskinleşirse, CHP yanına HDP ve diğer yedeklerini alıp 16 Nisan'ın rövanşını almak için çalışmalarına hız verirse Milliyetçi Hareket Partisi buna duyarsız ve tepkisiz kalmayacaktır. Bu bloklaşmaya cevaben, 15 Temmuz'dan beri süregelen tutarlı ve kararlı duruşumuz korunacak, siyasi pozisyonumuz tartışmasız muhafaza edilecektir. Bu durum karşısında partimiz; 7 Ağustos Yenikapı ruhu ve 16 Nisan halk oylaması şuurunun gereği olarak Adalet ve Kalkınma Partisiyle Cumhurbaşkanı Hükümet etme sistemini 2019'da tam manasıyla tesis etmek maksadıyla, sonuna kadar birlikte ve yan yana mücadelesini sürdürecektir. Türkiye'nin demokratikleşme, normalleşme ve istikrar içinde bir yönetim yapısına kavuşabilmesi için 15 Temmuz'dan buyana üstlendiğimiz sorumluluk aynen devam ettirilecektir. Geçim kapısı fitne olanlara karşı ülkenin geleceği için millet iradesiyle aynı hizada, aynı kümede, aynı safta duracağız. Bu Milliyetçi Hareket Partisi sözüdür. Bunun adına kim ne diyorsa desin, ne yorum yaparsa yapsın, hepsi kendi meseleleri, kendi bilecekleri iştir. İhanete karşı iman, ihtilafa karşı irade, İlkelliğe karşı itibar, İftiraya karşı ihtiram sağlam tercihimiz, şaşmaz teklifimizdir.”

Bahçeli sözlerine TBMM Başkanlığına aday gösterilen İstanbul Milletvekili Celal Adan’ı tebrik ederek ve sonuna kadar Adan’ın arkasında duracaklarını belirterek son verdi. (HABER MERKEZİ)
 

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

'İntihar değil, cinayet' iddiası

SONRAKİ HABER

Yüksekdağ'ın davalarına 'yetkisizlik' kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa