07 Ağustos 2012 04:08

Şemdinli’deki çatışmalarda 12. gün

Şemdinli’de çatışmalar dün de aralıksız devam ederken, çatışmalar nedeniyle köylerini terk edenleri ziyaret eden BDP Hakkari Milletvekili Esat Canan, bölgede yaşananların, operasyon değil, ciddi boyutlara varan bir savaş hali olduğunu söyledi. Çatışma bölgesinden göç edenler ise “Yeter artık bu savaş bitsin&rd

Şemdinli’deki çatışmalarda 12. gün
Paylaş

‘YETER ARTIK BU SAVAŞ DURSUN’

Şemdinli’de 23 Temmuzdan beri süren çatışmalar nedeniyle köylerini terk eden yurttaşlara ziyaretler devam ediyor. BDP Hakkari Milletvekili Esat Canan, BDP’li belediye başkanları ile birlikte göç eden aileleri ziyaret etti. Ziyaret esnasında göç eden ailelerden Kadriye Çiftçi, “Biz artık çözüm istiyoruz anneler ağlamasın istiyoruz. Çocuklarımızın hepsi hasta oldu çaresiz kaldık. Bu ramazanda evimizden edildik, bir çözüm bulun. Evimiz yurdumuz sahipsiz kaldı. Yeter artık bu savaş dursun” dedi.  

‘AÇIKLAMALARIN GERÇEKLE İLGİSİ YOK’

Ziyaret sırasında konuşan BDP’li vekil Canan ise, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Hakkari Valisinin ‘Göç eden kimse yok’ açıklamalarını talihsiz bulduğunu belirterek, “Yukarı ve Aşağı Yiğitler mezrasından göç eden ailelerle görüştük; köyleri boşalttıklarını ifade ettiler. Öyle görünüyor ki resmi açıklamaların gerçekle hiçbir ilgisi yok. Resmi açıklamanın Şemdinli’deki fiili durumla ilgisi yok” dedi.  

‘OPERASYON DEĞİL, SAVAŞ HALİ’

Köylülerin hayvanlarını, bağlarını, bahçelerini bırakıp, büyük bir korku içinde kaçtıklarını anlattıklarını belirten Canan, “Ne Sayın Hakkari Valisinin ne de Sayın Beşir Atalay’ın bundan haberi yok. O bölgeye halen giriş çıkışlar yasak, ilçeye bağlı bir mahalleye girişler bile yasaklanıyor” şeklinde konuştu. ‘Operasyon’ adı altında değerlendirilen durumun aslında ciddi boyutlara varan savaş hali olduğunu söyleyen Canan, “Bunun bir an evvel sona erdirilmesi ve Derecik yolunun açılması gerekmektedir. Gerçekten Şemdinli ciddi bir sıkıntı içinde” dedi.  

ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Şemdinli’de 12. gününe giren şiddetli çatışmalar devam ederken, askerler Yukarı, Orta ve Aşağı Yiğitler, Çem, Muşe, Beyteran Bağlar, Meşelik, Turi ve Tuve bölgelerini sık sık savaş uçakları, helikopterler, obüs ve havan topları ile bombalıyor. Köylerdeki çocuklar Şemdinli ve Derecik’teki yakınlarının yanına gönderilirken, yaşlılar ise köylerde kaldı. 25-30 kilometrelik bir alana yayılan çatışmalar aralıksız sürüyor. Bombardıman nedeniyle yüzlerce hektarlık alan küle dönerken, kimi yerlerde yangınlar sürüyor. Bombardımanda yüzlerce büyük ve küçük baş hayvanın da telef olduğu belirtiliyor. Gün boyu süren çatışmalardan en fazla etkilenen Tuva köyü sakinlerinin bir kısmı göç ederken, köyü terk etmeyenlerden Naime Sakin, “Biz tedirginiz. Gece gündüz koku içindeyiz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Benim çocuğum Mervan top atışları sırasında kayalıktan düşerek yaralandı. Şemdinli’ye giriş çıkış olmadığı için koruculara yalvar yakarla çocuğu hastaneye gönderdik. Gece gündüz saklanıyoruz. Başbakan ve Cumhurbaşkanı bunları görmüyor” dedi.  

KARAKOLA SALDIRI

Kırsalda çatışmalar devam ederken önceki gün Şemdinli İlçe Emniyet Müdürlüğüne ve polis lojmanlarına da saldırı düzenledi. Uzun namlulu silahlarla gerçekleşen saldırıya özel harekat birliklerinin de karşılık vermesi ile kısa süreli çatışma yaşandı. Silah sesleri ile yurttaşlar evlerine çekilirken, saldırıda ölü ya da yaralı olup olmadığı öğrenilemedi.  

ASKERİ ARACIN GEÇİŞİ SIRASINDA PATLAMA

Şemdinli’nin Güzelkaya (Begerde) köyü ile Boğazköy (Beguzan) Köprüsü arasında ise dün sabah saatlerinde şiddetli çatışmalar yaşandı. Yola döşenen bir patlayıcı askeri aracın geçişi sırasında infilak etti.  

CHP ŞEMDİNLİ’YE HEYET GÖNDERECEK

Öte yandan CHP’nin de Şemdinli’de incelemelerde bulunmak üzere 4 milletvekilinden oluşan bir heyeti bölgeye göndereceği öğrenildi. CHP Grup Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Şemdinli’de yaşananları yerinde incelemek üzere İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel başkanlığında, Adıyaman Milletvekili Salih Fırat, Antep Milletvekili Mehmet Şeker ve Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner’den oluşan heyet bölgeye gidecek. Açıklamada, heyetin Şemdinli’ye en kısa sürede giderek, bir rapor hazırlayacağı belirtildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Genel-İş’i parti içi çekişmelere alet etmeyin’

SONRAKİ HABER

Eruh’ta jandarma karakoluna saldırı: 1 asker yaşamını yitirdi, 13 asker yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...