14 Kasım 2017 01:49

Prof. Dr. Emre Bağce: Baraj, demokrasiyi erozyona uğratıyor

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Bağce, seçim barajının düşürülmesi tartışmalarını Evrensel'e değerlendirdi.

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Seçim barajının düşürülmesi tartışmalarını Evrensel'e değerlendiren Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Bağce, yüzde 10’luk seçim barajının demokrasiyi erozyona uğrattığına işaret ederek, barajın ve OHAL’in kaldırılmasının Türkiye’ye soluk aldıracağını vurguladı. 

12 Eylül askeri darbesiyle yürürlüğe konulan yüzde 10 seçim barajının düşürülmesi yine siyasetin gündeminde. HDP ve CHP’nin yüzde 10’luk seçim barajının düşürülmesi ve kaldırılması için yaptıkları teklifler bugüne kadar AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedilirken, bu defa MHP Lideri Devlet Bahçeli’den ‘Seçim barajı düşürülsün çıkışı’ geldi. Bahçeli’nin çıkışı, AKP’li yetkililer tarafından da olumlu karşılandı. Seçim barajının düşürülmesinin tekrar gündeme gelmesini Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Bağce ile konuştuk. Barajın düşürülmesine dönük istekleri olumlu bulan Bağce, “Türkiye’nin 1980 sonrası siyasi hayatını çok derinden etkileyen bir problem alanı, demokrasiyi felç bırakan bir uygulama. Dolayısıyla seçim kaygısıyla, baraj kaygısıyla, ne adına olursa olsun, gündeme getirilmesi, demokrasi hanesine artı yazılacak bir şey. Türkiye’de siyasi aktörler kendi pozisyonlarına göre davranıyorlar. ’83’te çıkmış bir uygulama baraj. 34 yıldır asla kalkmamış ve indirilmemiş. Onun için çok hayatidir. Mümkünse, hakikaten demokratik bir toplumda yaşayacak şekilde, barajın tamamen kalkması gerekir” diye konuştu. 

BARAJIN DÜŞÜRÜLMESİ YETERLİ DEĞİL 

Toplumun kendisini temsil edebilmenin yollarının açılması gerektiğini anlatan Bağce, seçim barajının bunun önünde engel olduğunu ve demokrasiyi felç ettiğini belirtti. Seçim barajının  çoğulcu yapıyı ortadan kaldırdığını anlatan Prof. Dr. Bağce şunları söyledi: “Demokratik işleyişi felç eden mekanizmanın ortadan kalkması lazım. Bu da şu anlama gelir: Herkesin kendisini ifade ettiği bir yer, aslında çok daha barışçıl, çok daha huzurlu bir ortam anlamına gelecektir. Yüzde 10 barajı toplumdaki farklılıkları ve çoğulculuğu erozyona uğratıyor, sayıların üstünlüğüne dayalı çorak bir toplum üretiyor. Bunun peşi sıra da parti sistemiyle beraber, lider sultası dediğimiz, şeyleri de getiriyor.” 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL ve OHAL kapsamında çıkartılan KHK’ler ile ülkenin yönetildiği bir ortamda tek başına seçim barajının düşürülmesinin yeterli olmadığını belirten Bağce, “Demokrasiyi konuşuyoruz. Yüzde 10 seçim barajı bugünkü KHK’lerle alakalı değil. Bunu 1980 darbesinden beri konuşuyoruz. Onun için ikisini birbirinin muadili gibi koymamak gerekir. Eğer öyle koyarsak, aynı sorunlu alanının içine düşmüş oluruz” dedi. 

OHAL’in kalkmasının gerekliliğine işaret eden Bağce, “Barajın da kalkması gerektiğini dile getirmek gerekir. Fakat hangisi nasıl kalkıyorsa, kalksın hepsi artı bir haneye yazılacak gelişmelerdir. O olursa, bu olmazsa gibi düşünmek aslında bizi doğru yere götürmez. Zaten bir toplumda (İçerisinde OHAL uygulaması anayasa uygun olabilir) demokratik işleyişin zayıf olduğunu ve işlemediğini gösteren uygulamadır. Normal bir toplum, normal bir hukuk sistemini sürdüremediğimizi gösterir” şeklinde konuştu. Bağce, OHAL’in ve seçim barajının kalkmasıyla farklılıkların kendisini ifade etmesinin önünü açacağını belirterek şunları söyledi: “Türkiye’ye soluk aldırır. Demokrasisini geliştirir, barış, huzur ortamını sağlar ve tüm alanlarda sayılamayacak kadar çok olumlu sonuçları karşımıza çıkacaktır. Bu şu anlama geliyor: Daha hesap verebilir yönetimler, daha katılımlı yönetimler, daha şeffaf yönetimler, daha denetlenebilir yönetimler, bu da şu anlama gelir: Demokrasi yerleşmiş ve kurumsallaşmış, hukukun üstünlüğü sağlandığı ortamlar anlamına gelir. O zaman da şu an konuştuğumuz problem alanlarının tamamen dışına çıkmış, bir yapı karşımıza çıkacaktır.”

ÖNCEKİ HABER

Trump, Afganistan’ın madenlerini de istiyor

SONRAKİ HABER

Sovyetler Birliği'nde işçi sağlığı ve güvenliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...