13 Kasım 2017 14:07

Seyit Rıza ve arkadaşları anıldı

Seyit Rıza ve arkadaşları, idam edilişlerinin 80. yılında Alibeyköy’deki Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Cemevi Konferans Salonu’nda anıldı.

Paylaş

İstanbul Alibeyköy’de Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Cemevi Eyüp Şubesi Konferans Salonu’nda idam edilişlerinin 80. yılında Seyit Rıza ve arkadaşları anıldı. Müzik dinletisiyle başayan anma programı panel ile devam etti. Moderatörlüğünü Mesut Gerçek’in yaptığı panele konuşmacı olarak HDP MYK Üyesi Çiğdem Büyükkeleş, Munzur Çevre Derneği Başkanı Hatun Esen ve Evrensel Gazetesi yazarlarından Ercüment Akdeniz katıldı. 

MAHKEMELERDE YAŞANANLAR BUGÜNE BENZİYOR

HDP MYK Üyesi Çiğdem Büyükkeleş, Dersim’de söz konusu dönemde gerçekleştirilen sürgün politikalarının Seyit Rıza’nın asılmasına kadar uzandığını belirterek “Seyit Rıza’nın mahkemelerde yaşadıklarıyla bugün yaşananlar çok benzer. Hiçbir sebep göstermeden arkadaşlarımızı 17-18 yıla mahkum ediliyor. Ama dün olduğu gibi bugün de insanlık değerlerinde ısrar eden, kararlı duruş gösteren insanlar var” şeklinde konuştu. 

KOLONYALİZM BELGELERLE SABİT

Konuşmasına “Dersim’de yaşananlar bir katliam mı yoksa isyan mıydı?​” sorusuyla başlayan Ercüment Akdeniz, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi raporlarından örnekler vererek “O dönem açısından Dersim’de örgütlü bir ayaklanmadan söz etmek pek mümkün değil. Daha ziyade  kolluk kuvvetler eliyle bölgenin insansızlaştırılmasından söz edilebilir” dedi. Harekatın raporlara ‘dahili kolonizasyon’ ibaresiyle geçtiğini de belirten Akdeniz, “Uygulanan yöntemin İngiliz ve Alman emperyalizminden ihraç edilmiş olma olasılığı bir hayli yüksek görünüyor” şeklinde konuştu. Akdeniz, Seyit Rıza’nın yaşının küçükmüş gibi gösterilerek idam edilmesinin ise akıllara 1980’de yaşı büyükmüş gibi gösterilerek idam edilen Erdal Eren’i getirdiğini söyledi. 

Bir diğer konuşmacı Munzur Çevre Derneği Başkanı Hatun Esen de katliamı anlatan halk söylencelerinden kesitler vererek  “Çevre ve doğanın talanıyla Dersim’de bugün de zulm devam ediyor” dedi. Panel sonunda kurumlar adına yapılan açıklamada 15 Kasım Çarşamba akşamı Galatasaray Lisesi önünde yapılacak ortak anma etkinliğine çağrı yapıldı (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Moskova’da Uluslararası Ekim Devrimi Forumu

SONRAKİ HABER

Fernando Muslera: Hedefimiz belli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa