13 Kasım 2017 13:42

Kadın işçiler, dünyanın en zengin erkeğine karşı!

İspanya’da yaşlı bakım merkezi çalışanı ve Berksha çalışanı kadınların grevleri zafer kazandı. Bershka’nın sahibi dünyanın da ‘en zengin patronu’.

Paylaş

İspanya'da kadın işçiler son bir ayda iki büyük zafer elde ettiler. Bakım işçisi kadınlar maaş zammı, çalışma saatlerinin düşürülmesi gibi çeşitli haklar elde ederken, Berksha Giyim Mağazası çalışanı kadınlar da şirket tarihinin ülkedeki “ilk grevi”ne imza atarak taleplerini kabul ettirdi. Bershka patronu aynı zamanda “dünyanın en zengin patronu”.

 

BAKIM İŞÇİSİ KADINLAR 1 YIL SONRA KAZANDI

 

İspanya’nın kuzeyindeki Bask Özerk Bölgesinde bulunan Bizcaia kentindeki yaşlı bakım merkezleri çalışanı 5 bin kadın, sektörün üç büyük patronuna (Gesca, Elbe ve Lares şirketleri) karşı 370 gün boyunca sendikaları ELA ile birlikte örgütledikleri grevler ve protestolarla verdikleri uzun mücadeleyi kazandılar. Bakım işçilerinin maaşlarına her yıl farklı miktarda olmak üzere üç yıl boyunca aylık toplam 140 avro zam yapıldı ve asgari ücret seviyesi 1200 avroya yükseltildi. Çalışma saatleri ise 35 saat olarak belirlendi. İş kazası ya da hastalık gibi nedenlerle çalışmaya ara verenlerin maaşlarında kesinti yapılamayacağı maddesi de sözleşmeye girdi. Sözleşme 2020 yılına kadar geçerli olacak.


“Bizcaia’nın en uzun grevi”ni gerçekleştiren kadın işçiler yayımladıkları bildiride “Bu bir kadın greviydi. Sendikal hareket tarihinin önemli bir sayfasını yazdığımıza inanıyoruz” dediler.


İspanya’nın büyük sendika federasyonlarından Genel İşçi Birliği (UGT) Başkan Yardımcısı Cristina Antoñanzas da, Publico gazatesine yaptığı açıklamada kadınların iş gücüne katılımının yansımalarının yıllar sonra da olsa sendikal mücadele olarak ortaya çıktığına dikkat çekti. Konaklama, sağlık ve eğitim gibi kadın çalışan ağırlıklı sektörlerin güvencesiz çalışmanın en yaygın olduğu sektörler olduğunu hatırlatan Antoñanzas, bu nedenle hakları için mücadele etmekten kadınların daha fazla korktuğunu ancak bu korkunun artık azalmaya başladığını belirtti.


BERSHKA ÇALIŞANLARI TARİHLERİNİN İLK GREVİNDE KAZANDI

 

BERSHKA

Pahalı ürünleriyle dikkat çeken ünlü giyim markası Bershka’nın Galiçya Özerk Bölgesi’ndeki Pontevedra kentinde bulunan 5 mağazasının kadın çalışanları şirket ülkedeki ilk grevini gerçekleştirdi. “Dünyanın en zengin patronu” Amancio Ortega’nın sahibi olduğu tekstil devi Inditex’e bağlı mağazanın çalışanı 63 kadın (ve 1 erkek) önce “işçi meclisi” topladı ve ardından 9 gün boyunca iş bıraktı, bu süre içinde 5 mağaza da kapılarını kapatmak zorunda kaldı. Galiçya İntersendikal Konfederasyonu (CIG) üyesi kadınlar, grevlerinin ardından maaş zammı taleplerini kabul ettirdi. Sözleşme sürelerine göre çalışanların maaşlarına aylık 120 avro zam yapılacak. Ayrıca yıllık izin, emzirme izni, dinlenme süresi gibi meselelerde de anlaşmaya varıldığı duyuruldu. Inditex Tektstil devine Türkiyeli tekstil işçileri de üretim yapıyor. Inditex’e bağlı bir başka marka olan Zara’ya üretim yapan Bravo Tekstil çalışanı işçiler alamadıkları ücretleri nedeniyle yaşadıkları mağduriyeti Zara ürünlerine diktikleri bildirilerle müşterilere duyurmuşlar ve haklarını istemişlerdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Büşra Nur Yalçın, protokol tribününde darbedildi

SONRAKİ HABER

Moskova’da Uluslararası Ekim Devrimi Forumu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...