13 Kasım 2017 12:39

Cizre'de savcı faiileri zaman aşımına bıraktı

Cizre'de cisim patlaması sonucu ölen 4 ve 6 yaşlarındaki çocukların davasında savcı failler için 'daimi arama' kararı vererek zaman aşımına bıraktı.

Paylaş

Gökhan ALTAY

Şırnak’ın Cizre ilçesine bağlı Cudi Mahallesi’nde bulunan Yarma Sokak’ta, 30 Mart 2016 tarihinde yerde buldukları bir cismin patlaması sonucu 4 yaşındaki Harun Çağlı ile 6 yaşındaki Ayşenur Geçit yaşamını yitirmişti. Olaydan kısa bir süre sonra soruşturma başlatan Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı, delillerin toplatılarak faillerin bulunması için talimat verdi. Ancak savcılık, faillerin kimliklerinin tespitinin mümkün olmadığı gerekçesiyle “daimi arama” kararı vererek, dosyayı zamanaşımına bıraktı. 

ŞOFÖRLER: BİZE GÖSTERİLEN YERE HAFRİYATI DÖKTÜK 

Olayın yaşandığı yerde araştırma yapan emniyet, ilan edilen sokağa çıkma yasaklarının kaldırılması ardından yerle bir edilen evlerin hafriyatlarının bu bölgeye boşaltıldığını tespit etti. Bu kapsamda bölgeye hafriyat döken 3 belediye şoförü gözaltına alındı. İfade işlemlerinin ardından serbest bırakılan şoförler savunmalarında, havanın yağışlı olmasından dolayı hafriyatı Dicle Nehri kenarı yerine bu bölgeye boşalttıklarını belirtti. Şoförler, kendilerine gösterilen yere hafriyatı boşalttıklarını söyledi. 

EMNİYET RAPORU: BOMBAATAR MÜHİMMATI OLABİLİR

 Öte yandan çocukların cansız bedenlerinden çıkan ve olay yerinde görülen şarapnel parçaları da İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı Bomba İmha ve İnceleme Büro Amirliği tarafından incelenerek soruşturma dosyasına konuldu. Raporda şu ifadeler yer aldı: “Patlama merkezinden alınan değişik boy ve ebatlardaki metal parçalarının alüminyumdan mamul metal parçalar olduğu, üzerinde patlamadan dolayı islenme emareleri mevcut olduğu, üzerinde vida adımları olan sarı renkli metal parçanın oval şeklinde olduğu, üzerinde herhangi harf ve rakam grubu bulunmayan metal parçaların 40 mm’lik bombaatar mühimmatına ait olabileceği değerlendirilmiştir.”  

SAVCILIK: ZAMAN AŞIMINA BIRAKTI 

Tüm bu gelişmelerin ardından bir yılı aşkın sürede hazırlanan soruşturma dosyasını inceleyen savcılık, “daimi arama” kararı vererek dosyayı 25 yıllık dava zaman aşımı süresine tabi tuttu. Bu süre zarfında faillerin sürekli aranmasını isteyen savcılık kararında şu ifadelere yer verdi: “Eylemi gerçekleştiren şüpheli ve şüphelilerin yapılan tüm araştırmalara rağmen kimliklerinin tespitinin mümkün olmadığı, bu suçlar için yukarıda belirtilen kanun maddesinde ön görülen ceza miktarları dikkate alındığında TCK’nin 66/1-b maddesine göre 25 yıllık dava zaman aşımı süresine tabi olduğu tüm soruşturma evrakı kapsamında anlaşılmıştır.” (Şırnak/MA)

ÖNCEKİ HABER

‘Koalisyon Suriye ve Irak’ta 6 binden fazla sivili öldürdü’

SONRAKİ HABER

Zırhlı araç kazasında bilirkişi görüntüleri çözemedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...