13 Kasım 2017 12:35

‘Koalisyon Suriye ve Irak’ta 6 binden fazla sivili öldürdü’

İzleme örgütü Airwars'un raporuna göre ABD'nin liderlik ettiği koalisyon güçleri Suriye ve Irak’ta 6 bin ila 9 bin arasında sivili öldürdü.

Paylaş

İzleme örgütü Airwars’un raporuna göre, ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri Suriye ve Irak’ta 2 binden fazlası çocuk ve kadın olmak üzere en az 6 bin ila 9 bin arasında sivili öldürdü.

İzleme örgütü, 8 Ağustos 2014’ten 31 Ekim 2017 tarihine kadar koalisyon güçleri kaynaklı 2 bin 341 olayda 16 bin ila 24 bin arasında sivil kaybı olduğu yönünde yerel kaynaklı iddialar bulunduğuna ancak bölgede bilgileri doğrulamanın oldukça zor olduğuna dikkat çekti.

Airwars, Koalisyon güçlerinin saldırıları nedeniyle Suriye ve Irak’ta 2014-2017 yılları arasında hayatını kaybeden sivillerin sayısının en az 5 bin 961 ila 9 bin 54 arasında olduğunu belirtti.

KOALİSYON 186 SALDIRIYI KABUL ETTİ

Sputnik’in aktardığı rapora göre ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri son üç yılda, sivil ölümüyle sonuçlanan 2 bin 341 saldırıdan yalnızca 706 sivil kaybına neden olduğunu söylediği 186 saldırıyı kabul etti. Bunlara ek olarak koalisyon, faili kesin olarak tespit edilememiş bazı olaylarda 80 sivilin ölümüne kendi saldırılarının neden olduğunu kabul etti. Airwars koalisyon tarafından doğrulanan tüm bu saldırılarda 961 ila 1000 sivilin hayatını kaybettiğini tahmin ediyor. İzleme örgütüne göre üstlenilen saldırılara ek olarak 5 bin ila 7 bin 526 arasında sivil, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin 945 farklı saldırısında öldürüldü.

2 BİNDEN FAZLASI KADIN VE ÇOCUK

Suriye ve Irak’ta 2014-2017 yılları arasında ABD öncülüğündeki güçler tarafından öldürülen sivillerden en az 1241’i çocuk, 739’u ise kadın. 4 bin 583 veya daha fazla sivil ise bu saldırılar sırasında yaralandı.

Koalisyon güçleri, saldırılarının neden olduğu sivil kayıplarıyla ilgili soruşturmayı da kendi kendine yürütüyor. Koalisyonun geçen ay açıkladığı bilgiye göre eylül 2017’de 344 dosyaya ek olarak, sivil kayıplarıyla ilgili 302 yeni dosya daha ilgili merkeze ulaştı. Bu dönemde 127 raporun değerlendirmesi tamamlandı; 105’i ‘güvenilir’ bulunmadı, 6 dosya ise önceki raporların kopyası olarak değerlendirildi. Merkez sadece 51 sivilin ölümüne neden olduğu belirtilen 16 raporu güvenilir buldu.

Koalisyonun açıkladığı verilere göre toplam 519 rapor ise hâlâ sonuca kavuşturulmuş değil.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri birden fazla gözlemci grubunun raporları ve Birleşmiş Milletler (BM) organları tarafından doğrulanan sivil ölümlerinin önemli bir bölümünü bugüne kadar reddetti. (DIŞ HABERLER)


AF ÖRGÜTÜ DE ESAD GÜÇLERİNİ SUÇLADI

Londra merkezli insan hakları kuruluşu Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü), Suriye hükümetine bağlı güçleri “İnsanlığa karşı suç işlemekle” suçladı.

Örgüt son raporunda ayrıca Suriye’de savaşan tüm tarafların uluslararası hukuku ihlal ettiğine dikkat çekti.

Af Örgütü, Suriye hükümetinin, kuşatma altında ve sivillerin de yaşadığı bölgeleri, bir yandan bombalarken bir yandan da gıda ve tıbbi malzeme yardımını engelleme stratejisi izlediğini savunarak, bunun insanlık suçu olduğunu kaydetti. BBC’ye konuşan Uluslararası Af Örgütü Sözcüsü Diana Seeman, Suriye hükümetinin Birleşmiş Milletlerin insani yardımlarla ilgili kararlarını da çiğnediğini kaydetti. Seeman, “BM Güvenlik Konseyini uzun süredir, koşulsuz olarak insani yardım iletilmesine izin verilmesini isteyen kararlara uymayan Suriye hükümetine yaptırım uygulamaya çağırıyoruz. Fakat, Rusya bu konuda defalarca veto kullandı ve Güvenlik Konseyini tamamen felce uğrattı. Dolayısıyla Suriye hükümetini caydırıcı bir yaptırım uygulamak da mümkün olmuyor” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

‘İzleme alışkanlığı TV’den dijitale geçti’

SONRAKİ HABER

Cizre'de savcı faiileri zaman aşımına bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...