13 Kasım 2017 11:09

HDP’den reddedilen önergelere ilişkin araştırma önergesi

HDP muhalefetin verdiği soru ve araştırma önergelerinin siyasi saikler ile iade edilmesine ilişkin Meclis Başkanlığına araştırma önergesi verdi.

Paylaş

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, muhalefet partilerinin verdiği soru ve araştırma önergelerinin siyasi saikler ile iade edilmesine ilişkin Meclis Başkanlığına araştırma önergesi verdi. Kerestecioğlu, Meclis Başkanının, yalnızca hükümetin değil bütün milletvekillerinin hak ve hukukunu korumakla yükümlü hissetmesi gerektiğini dile getirdi. 

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, muhalefet partilerinin verdiği soru ve araştırma önergelerinin siyasi saikler ile Meclis İçtüzüğü gerekçe gösterilerek iade edilmesine ilişkin Meclis Başkanlığına araştırma önergesi verdi. Kerestecioğlu, parlamentonun temel işlevlerinden biri olan denetim faaliyetinin bu şekilde zedelenmesinin, araştırılması gereken bir konu haline geldiğini belirtti. 26. dönemin ilk iki yasama yılında Meclis Başkanlığına sundukları 195 soru ve 131 araştırma önergesinin  iade edildiğini ifade eden Kerestecioğlu, iade gerekçesi olarak “kaba” ve “yaralayıcı” ifadeler kullanımının iddia edildiğini söyledi. Kerestecioğlu, bahsi geçen kelimelerin muhalefet partilerinin temsil ettikleri seçmenin yaşananlara dair fikirlerini ve bakış açılarını taşıyan kavram ve ifadeler olduğunu ve bu partilerin siyasi söylemlerinde sürekli kullanıldığını dile getirdi. Muhalefetin dil ve söylemi üzerinde bir otorite ve kontrol sistemi kurmanın amaçlandığını belirten Kerestecioğlu, içinde “abluka”, “katliam”, “savaş”, “asimilasyon”, “gasp edilen”, “zulmedilerek”, “işkence”, “Kürt illeri”, “Kürdistan”, “devlet aklı”, “linç”, “göçe zorlanmak”, “toplu ölüm”, “pogrom” vb. ifadeler geçen her türlü önergenin doğrudan geri gönderildiğini söyledi. Meclis başkanlığının, muhalefetin siyasal söylemine müdahale etmesinin makamın tarafsızlığına gölge düşürdüğünü belirten Kerestecioğlu, Meclis Başkanının, yalnızca hükümetin değil bütün milletvekillerinin hak ve hukukunu korumakla yükümlü hissetmesi gerektiğini dile getirdi. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

İnsan hakları savunucuları üzerindeki baskıları sonlandırın

SONRAKİ HABER

HDP: Melih Gökçek Ankara’ya hesap vermeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...