13 Kasım 2017 10:35

Erdoğan, ABD-Rusya'nın ortak Suriye açıklamasını eleştirdi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD ile Rusya'nın Suriye'ye dair yaptığı 'askeri çözüm değil siyasi çözüm' açıklamasını eleştirdi.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Rusya'ya hareketi öncesi açıklama yaptı.

Erdoğan, ABD ile Rusya'nın ortak Suriye açıklamasında çözümün askeri değil siyasi olması gerektiği yönündeki ifade için şöyle konuştu:

"Ben bu ifadeleri anlamakta zorlanıyorum. Askeri çözüm mümkün değil deniliyor. Öbür tarafta merkezi yönetimin şu ana kadar askeri yöntemlerle öldürdüğü insan sayısı 1 milyona ulaştı. Askeri çözüm söz konusu değilse, o zaman çeksinler askerlerini. Orada Türkiye'nin askeri yok ki. Onların var. Çeksinler askerlerini, siyasi yönteme başvurulsun. Bir an önce hep birlikte orada seçime gitmenin yolları aransın. 7-8 yıl içinde bu yönteme başvuruldu mu? Dünyayı aldatma yöntemlerine gitmeyelim. Bu bölgeyi en iyi tanıyan biziz.

Bu bölgeyi en iyi tanıyan biziz. 7 yıllık Suriye, 15 yılı biraz aştı, Irak olayı. A'dan Z'ye biliyoruz olanı. Biz Irak'a ABD'nin girmesini istememiştik. Girdiler. Irak'ta durmayacağız dediler, boşalttılar mı? Boşaltmadılar. Dünya ahmak değil. Bazı gerçekler maalesef farklı söyleniyor ama uygulaması farklı oluyor. Amerika'nın Suriye'nin kuzeyinde 5 hava üssü var. Bir de Rakka'ya hazırlıyorlar. 8 tane de ayrıca üssü var. 13. Rusya'nın 5 tane var. Bunlar ortada. Bu gerçekleri nereye koyacağız? Sadece Amerika'nın Suriye'ye zırhlı taşıyıcı olarak getirdiği silahlar var."

ERDOĞAN: AFRİN'DE KARARLILIĞIMIZ SÜRECEK

Erdoğan, Suriye'deki son duruma ilişkin sorulan bir soruya PYD'yi hedef alarak yanıt verdi: "Aslında Fırat’ın doğusuna gitmesi gerekenler Fırat’ın doğusuna gitmemiştir verilen sözlere rağmen. Menbic bir Arap şehridir ama boşaltılmamıştır. Merkezi yönetim, Rusya ve bizler de orayı gözetim altında tutmaktayız. Gündemimizde olan ağırlıklı olarak İdlib’tir. Halep’ten göç olduğu zaman sınır il olduğu için İdlib’e geçmiştir. Şu anda onlar İdlib’te ve zor durumda bulunuyorlar. İdlib ile birlikte Afrin de bizim sınırlara komşu olan iller. Afrin’de de farklı bir durum söz konusu. Bize müzahir olan etnik unsurlar da var karşı olanlar da var. YPG/PYD'nin de burada belli bir yapısı var fakat biz Afrin'in zaman zaman bize karşı olan tacizini göz ardı edemeyiz. Gerekli adımları atmakta kararlıyız. Bundan sonraki süreçte de kararlılığımız devam edecek"

'S-400'LER TAMAM'

Erdoğan, Rusya ile S-400 anlaşmasında sorun olmadığını da belirtti.

IRAK DEPREMİ

Erdoğan, basın açıklamasında dün Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile İran sınırında gerçekleşen 7.3'lük depreme değinen Erdoğan, "Tüm kurumlarımıza, gereken yardımların süratle ivedilikle ulaştırılması, ihtiyaçların karşılanması ve yaraların sarılması hususunda da gerekli talimatlar verilmiştir" dedi.

Erdoğan daha sonra Rusya, Kuveyt ve Katar ziyaretlerine ilişkin bilgi verdi.

'SURİYE'Yİ KONUŞACAĞIZ'

Erdoğan, Rusya ziyaretini "Putin'in davetine icabet üzerine" gerçekleştirdiklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:

*Suriye'deki son gelinen durumları değerlendireceğiz. Ne gibi adımlar atmamız gerekiyor, üzerinde duracağız. Bölgesel konularda da fikir alışverişinde bulunacağız. Özellikle Suriye'ye ilişkin son görüşmeler önem arzediyor. İdlib merkezli görüşmelerimiz önem arzediyor. Sayın Putin ve Trump'ın ortak açıklamasını da birlikte değerlendireceğiz.

*S-400 ile ilgili bazı teknik konuları da bu ziyaretimizde görüşeceğiz. Milli Savunma Bakanlarımız da muhatapları ile konuları görüşüyorlar. Bir an önce onu da devreye sokmak suretiyle adımları atmak istiyorum.

*Rusya ile ticaret hacmimizi hedef olarak 100 milyar dolar olarak belirlemiştik. Bu hassasiyeti korumaya devam ediyoruz. Hedefin önündeki engellerin büyük oranda kaldırıldığını söyleyebilirim.

*Vize muafiyetinin önündeki engellerin kaldırılması üzerine beklentimizi tekrar ileteceğim. 4 milyonu aşkın Rus turisti ağırlama imkanımız oldu.

*Enerji alanında da yakın iş birliği halindeyiz. Türk Akımı hızla ilerliyor, Akkuyu'nun da 2023'te faaliyete geçmesi için çalışmalarımız sürüyor.

KUVEYT ZİYARETİ

"Kuveyt ile çok yakın dostluk ve kardeşlik bağlarımız var. Son dönemde daha da perçinledik, bu bağları. Özellikle müteahhitlik sektöründe, şu anda firmalarımızın orada işlere girmeleri bizler için önemli bir imkan. 2017 Kuveyt ile ilişkilerimizde müstesna bir yıl oldu. Askeri ve savunma sanayii, eğitim, kültür, konsolosluk ve diğer alanlardaki iş birliği konularını da değerlendireceğiz. Yemen'deki son gelişmeler, Filistin meselesi ve terörizmle mücadele konusunda görüş alışverişinde bulunacağız. Körfez'de kriz devam ediyor. Kuveyt arabuluculuk görevini sürdürüyor. Biz de meseleyi hal yoluna koymak için aktif bir çaba yürüttük."

KATAR ZİYARETİ

"Müzakeresi tamamlanan anlaşmaları imzalayacağız. Ekonomik, ticari ve yatırım iş birliği önemli gündem maddelerini teşkil ediyor. TSK'nın Katar'da konuşlanması süreci devam ediyor. Bu süreç bizim Katar ve Körfez bölgesine verdiğimiz önemin de bir nişanesidir. Bir süredir bölgede kardeşi kardeşe kırdırma siyaseti izleniyor. Bunun da kimler tarafından tedavüle konulduğunu bizler de dünya da çok iyi biliyor. bölgemizdeki liderlerin aklıselim ile hareket ederek bu oyunu bozması şarttır." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

KESK'ten 25 Kasım'da 'Düş Peşine' çağrısı

SONRAKİ HABER

İnsan hakları savunucuları üzerindeki baskıları sonlandırın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...