13 Kasım 2017 10:09
Son Güncellenme Tarihi: 13 Kasım 2017 19:04

Putin-Erdoğan görüşmesi: 'İlişkimiz kriz öncesi seviyede'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'da bir araya geldi. Görüşmede Suriye ve ekonomik ilişkiler gündeme geldi.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Soçi’de görüştü. Görüşmede, S-400, Suriye ve Irak'taki gelişmeler ele alındı. Görüşme Türkiye saati ile 17.20'de başladı ve 4 saatten uzun sürdü. Görüşmeye, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı.

Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında ikili ilişkilerin tekrar kriz öncesi seviyeye ulaştığı vurgulandı. Ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi amacıyla yapılan çalışmaların ve Suriye konusunda iki ülkenin çalışmalarının süreceği belirtildi.

ERDOĞAN: DAYANIŞMAMIZ, GELECEĞE YÖNELİK GÜVENİMİZİ ARTIRIYOR

Erdoğan, Putin ile baş başa yaptığı görüşme öncesi "Gerek bölgede ikili ilişkilerimiz, bunun yanında bölge sorunlarına yönelik dayanışmamız, geleceğe yönelik güvenimizi de artırıyor" dedi. "Aramızdaki siyasi, askeri, ekonomik, ticari bütün ilişkiler her geçen gün artarak devam ediyor" diyen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle bu normalleşme süreci içerisinde gerçekten yoğun bir şekilde bir araya gelişimiz, Türkiye ve Rusya Federasyonu arasındaki ilişkileri daha da güçlendirecek. İkili görüşmelerimiz sadece rutin olmanın ötesinde, aynı zamanda telefon diplomasimiz de aramızda ve üst düzey yöneticiler arasında da güçlü bir şekilde devam ediyor. Ben bu davetinize de çok teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki verimli bir görüşme olacak. Buradan da Kuveyt ve Katar'a bu şekilde ayrılacağız."

PUTİN: İLİŞKİLERİN TAM KAPASİTE İLE CANLANDIĞINI SÖYLEYEBİLİRİZ

İkili görüşme öncesi konuşan Putin ise Rusya-Türkiye ilişkilerinin tam kapasiteyle canlandığını söyleyebileceklerini ifade etti. 
 
Putin, "Türkiye'ye yaptığım ziyaret sırasında anlaştığımız gibi, bugün bir çalışma görüşmesi yapıyoruz. Davetimizi kabul ettiğiniz için minnettarım. Sizin de dediğiniz gibi, gerçekten de yan yanayız, bir saati biraz aşan bir uçuş mesafesindeyiz. Görüşmemizin başında, Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin tam kapasiteyle yeniden canlandığını düşünebileceğimizi belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı. 

Açıklamalar sonrası görüşmeye geçildi.

GÖRÜŞMELER 4 SAATTEN UZUN SÜRDÜ

Erdoğan ve Putin'in ortak basın toplantısı4 saatten uzun süren görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Putin, başta Suriye olmak üzere bölgesel konuları ele aldıklarını ve Türkiye ile Suriye konusunda çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

Putin, sözlerine şöyle devam etti:

'İKİLİ İLİŞKİMİZ KRİZ ÖNCESİ SEVİYEYE ULAŞMIŞTIR'

"İkili ilişkilerimize gelince kriz öncesi seviyesine tekrar ulaşılmıştır. Bunun en iyi göstergesi ticaretimizdir. İnanıyoruz ki bu yılın sonuna kadar geçen yılda meydana gelen açığı telafi edeceğiz.

Erdoğan'la 27 Eylül'de Ankara'da yaptığımız görüşmede vardığımız anlaşmalar kapsamında Türkiye'den çok sayıda tarım ürününün sevkiyatına yeniden başlandı. Bugün de diğer tarım ürünlerinin önündeki engelleri kaldırmaya yönelik ortak tedbirleri konuştuk. Enerji alanında stratejik iş birliğimizin ilgili bakan ve kurum başkanlarıyla birlikte değerlendirdik. Burada Türk Akımı'ndan bahsetmemiz gerekiyor. Ayrıca  Akkuyu santralinin kurulmasıyla ilgili çalışmalar her an başlayabilir."

'SURİYE'DEKİ ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK'

Tahran'a yapmış olduğum ziyaret ve görüşmeler hakkında sayın Cumhurbaşkanı'na bilgi verdim. Astana sürecinin garantörleri olarak çalışmaların başarıyla devam ettiğini söyleyebilirim. Şiddet olayları ciddi oranda azaldı. BM himayesinde Suriyeli taraflar arasında diyalog kurulması için elverişli koşullar oluşuyor. Erdoğan'a yapılan ortak çalışmalar için teşekkür ediyorum. Çalışmalar başarı ile devam edecek."

Putin'den sonra söz alan Erdoğan şöyle konuştu:

'EKONOMİK İŞ BİRLİĞİMİZ ÖNÜNDEKİ ENGELLERİN KALDIRILMASI İÇİN ÇALIŞMAMIZA DEVAM ETTİK'

"Bu yıl içerisinde Rusya'yı 3. kez ziyaret ettik. Bugünkü ziyaretim vesilesi değerli dostum Putin ile 6. görüşmemizi gerçekleştirdik. İlişkilerimizin derinleştirilmesi konusunda mutabık kaldık. Siyasi diyalogumuza paralel olarak ekonomik ilişkilerimiz de yükselişe girmiş bulunuyor. Mart ayındaki ziyaretim sırasında bazı tarım ürünlerinin Rusya'ya girişine izin verilmesi, vatandaşlarımızın çalışma izni konularında değerli dostum Putin'in verdiği müjdeler bizi mutlu etmişti. Aradan geçen süre zarfında ikili ekonomik iş birliğimizin önündeki tüm engellerin kaldırılması için yoğun çalışmalarımıza devam ettik."

'VİZE MUAFİYETİNİN ESKİ HALİNE DÖNMESİ ÖNEM ARZ EDİYOR'

"İstiyoruz ki tarım ürünleri konusunda son kısıtlamaları kaldıralım. Evvelce 100 milyar dolar olarak açıkladığımız hedefe ulaşmak için iş adamlarımızın önündeki vize dahil olmak üzere tüm engelleri kaldırmamız gerekiyor. Vize muafiyeti rejiminin eski haline döndürülmesi önem arz ediyor. Öte yandan bugünkü gündemimizde çok çok önemli Türk Akımı ve Akkuyu konusundaki iş birliğimiz konusunda değerlendirme yaptık. Bu projelerin zamanında hayata geçirilmesine büyük önem veriyoruz." 

'KÜLTÜR VE TURİZM İLİŞKİLERİNİ İLERİ TAŞIMAK İSTİYORUZ'

"Rusya ile kültür ve turizm alanındaki ilişkilerimizi daha ileri taşımak istiyoruz. Bu yılın ilk 9 ayında 4 milyonu aşkın Rus turisti ülkemizi ziyaret etti. 2019 yılında karşılıklı olarak düzenlenecek kültür yılı, bu çabalarımızda önemli olacaktır."

'SAVUNMA SANAYİSİNE YÖNELİK MÜŞTEREK ATACAĞIMIZ ADIMLARI ÖNEMSİYORUM'

"Görüşmemizde bölgesel ve uluslararası konuları da gündemimize almamız mümkün oldu. Suriye'de Astana görüşmeleri ve gerginliği azaltma konusuna önemli katkılar yaptı. Gelinen noktada siyasi çözüme odaklanabileceğimiz bir noktaya ulaştık. Bu arada sayın Putin ve Trump ile ortak yapılan açıklamayı önemsiyoruz. Netice olarak Türkiye-Rusya ilişkilerinin çok ileri bir seviyeye geldiğini görmekten memnuniyet duyuyorum. Elbette bu seviyeyi yeterli bulmuyoruz. Ülkelerimizin ve halklarımızın her alanda güçlü iş birliği içinde olması konusunda hemfikir. Özellikle de savunma sanayisine yönelik müşterek atacağımız adımları çok önemsiyorum." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Rusya ile Suudi Arabistan arasında hava savunma anlaşması

SONRAKİ HABER

AKP Hükümeti  Cumhuriyet davasında nihayet savunma verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...