Irak-İran sınırında 7.3'lük deprem: 630 ölü

Irak'ta 7.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İran'ı da etkileyen deprem Türkiye'den de hissedildi. Çoğunluğu İran'da olmak üzere 630 ölü var.

12 Kasım 2017 17:44
Son Güncellenme Tarihi: 13 Kasım 2017 22:30
Paylaş

Irak’ta yerel saatle 21.18'de 7.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssünün Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Süleymaniye kenti olduğu belirtilen deprem, komşu ülkelerle birlikte Türkiye’nin doğu ve güneydoğusundaki birçok yerden de hissedildi. Deprem sonrası pek çok bölgede elektrikler kesildi. Halk, soğuk havaya rağmen sokaklara çıktı. 

Irak ve Türkiye’nin yanı sıra Suriye, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde de hissedilen ve yerin 10 kilometre derinliğinde meydana gelen depremin yıkıcı etkisi özellikle İran'da kendini gösterdi. 7,3'lük deprem nedeniyle İran ve Irak'ta hayatını kaybeden kişi sayısı 630'a yükseldi. 8 bin 100 kişi yaralanırken 70 bin kişi evsiz kaldı.

ARTÇI DEPREMLER SÜRÜYOR

7.3'lük depremin ardından saat 00.33'te 4.8 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Ayrıca 13 Kasım'da Süleymaniye ve yakın bölgelerde hissedilen 4.9 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Uzmanlar ilk 72 saatte 7.5 büyüklüğüne kadar artçı depremlerin yaşanabileceğini belirtti.

Deprem bölgesindeki bazı ilçelerde elektrik kesintisinin devam ettiği kaydedildi. Kirmanşah ilinde 3 gün yas ilan edildi.

deprem

KÜRDİSTAN BÖLGESEL YÖNETİMİ'NDE 7 ÖLÜ

Başbakan Neçirvan Barzani, depremde 7 yurttaşın yaşamını yitirdiğini açıkladı.. Kürdistan Bölgesi'nde Süleymaniye’nin Derbendihan ilçesi yakındaki birçok ev yıkıldı. Süleymaniye’de 8 köy ve Derbendihan’daki barajda büyük hasar oluştu. Elektrik kesildi, telefon ve internet hattı koptu. Derbendihan barajı çevresindeki yerleşim alanları boşaltıldı.

Halepçe'de de 12 yaşındaki bir çocuğun deprem sonrası elektrik kablosunun düşmesiyle akıma kapılarak hayatını kaybettiği belirtildi.

deprem

IRAK’A İLK YARDIM KONVOYU GÖNDERİLDİ

Başbakanlık, Irak-İran sınırında meydana gelen depremle ilgili Irak’a yardım konvoyunun yola çıktığını açıkladı Başbakanlık'tan yapılan açıklama şu şekilde:

"Türkiye Kuzey Irakta merkez üssü Süleymaniye olan  depremin acısını yüreğinde hissetmiş ve ilk dakikadan itibaren depremzede kardeşlerinin yanında olmak için harekete geçmiştir. Kızılayımızın yardım konvoyu yoldadır.Depremi yaşayan kardeşlerimize büyük geçmiş olsun diyor, hayatlarını kaybeden kardeşlerimize Allahtan rahmet diliyoruz." 

TÜRKİYE'NİN GÖNDERDİĞİ KARGO UÇAĞI BÖLGEYE VARDI

Genel Kurmay Başkanlığı 20 kişilik sağlık ekibi ve yardım malzemelerini taşıyan 'a 400 M' kargo uçağı Kuzey Irak’a indi. AFAD Başkanı, AFAD Başkan Yardımcısı, Ankara İl AFAD Müdürlüğünden 10 personel ve Sağlık Bakanlığı UMKE’den 10 personeli taşıyan uçakta 1 araç ile Ankara AFAD Lojistik deposundan 320 battaniye ve 60 çadır bulunuyordu.

Başbakanlık, yardım malzemelerinin Irak’a ulaştığı açıklaması yaptı. Adana’dan da Irak’a 10 tır yardım malzemesi gönderildi. Diyarbakır’dan ise 20 kişilik arama kurtarma ekibi Irak’a gitti.

Kızılay da bölgeye 3 bin çadır 10 bin battaniye, 10 bin yatak ve 1 mobil mutfak gönderdiğini açıkladı. Twitter'dan yapılan açıklamada, "Irak'ın Süleymaniye kentinde meydana gelen ve ülkemizde de hissedilen deprem sonrası ekiplerimiz bölgeye sevkedilmiştir" dendi. Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Ekiplerimizi bölgeye sevk ediyoruz, Irak Kızılayı ile irtibat halindeyiz. 3.000 çadır, 10.000 battaniye, 1 mobil mutfak, 3.000 ısıtıcı ve 10.000 yatak Adana, Muş ve Elazığ Afet Bölge Depolarımızdan yükleniyor. Irak ve İran Kızılayı ile eşgüdüm halinde çalışıyoruz. Kuzey Irak Erbil depolarımızdan da sevkiyat hazırlığı yapıyoruz" açıklamasında bulundu.

AFAD: 8 ARAÇ VE 42 PERSONEL YÖNLENDİRİLDİ

Başbakanlık'a bağlı AFAD'dan yapılan açıklamada ise şöyle denildi:

"Irak-İran sınırında 7,2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem; Hakkari, Şırnak, Mardin, Batman, Siirt ve Van illerimizde de hissedilmiş olup, bu bölgelerde olumsuz bir ihbar alınmamıştır.

Deprem sonrası arama kurtarma faaliyetlerine destek olmak üzere Van ve Diyarbakır İl AFAD Müdürlüklerinden 8 araç ve 42 personel Irak sınırına yönlendirilmiştir. Ayrıca, UMKE’den 1 araç ve 10 personel Irak sınırına doğru hareket etmiştir.

Deprem bölgesine hareket etmek üzere Ankara İl AFAD Müdürlüğü Arama ve Kurtarma Birliği teyakkuz haline geçirilmiş, Genelkurmay Başkanlığı tarafından görevlendirilecek hava aracı ile yeterli sayıda personel, ihtiyaç halinde bölgeye sevk edilecektir. Söz konusu personelin Erbil veya Bağdat kentine ulaşımlarının sağlanması için hazırlıklar devam etmektedir.

Deprem bölgesine gönderilmek üzere AFAD ve Türk Kızılayı’ndan 4000 adet çadır, 7000 adet battaniye ve 1 adet yemek TIR'ı Habur sınır kapısına sevk edilmiştir." (HABER MERKEZİ)


HDP’DEN DEPREM ÇAĞRISI: DAYANIŞMA ACILARI AZALTIR

HDP amblem

HDP, Irak ve İran sınırları içinde meydana gelen depremden zarar gören yurttaşlarla dayanışma çağrısında bulunarak, "Yıkımın etkisini azaltmanın yolu güçlü ve etkili dayanışmadan geçer" geçer. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Irak ve İran sınırında dün akşam meydana gelen ve şu ana kadar 300'ü aşkın insanın yaşamını yitirdiği depreme ilişkin yazılı açıklama yayımladı. “Depremin yaralarını dayanışmayla saralım” başlığı ile yapılan açıklamada, "Halklarımızı, örgütlerimizi ve sivil toplum kuruluşlarımızı depremin meydana geldiği yerlerde yaşayan insanlarımızla dayanışmaya çağırıyoruz” denildi.
 
HDP MYK'sinin açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Süleymaniye Eyaleti ile Doğu Kürdistan’ın Kirmanşan Eyaleti sınırında meydana gelen 7.3 şiddetindeki depremin bilançosu gittikçe ağırlaşmakta, can ve mal kaybı artmaktadır. Resmi olmayan açıklamalara göre, yüzlerce insan hayatını kaybetmiş, binlerce insan da yaralanmıştır. Yıkım büyüktür. Süleymaniye ve Kirmanşan eyaletlerinde meydana gelen bu depremin yıkıcı etkilerinden dolayı derin bir üzüntü içindeyiz. Hayatını kaybeden insanlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve halklarımıza başsağlığı, yaralılara acil şifa dileklerimizi iletiyoruz. 

DAYANIŞMA ACILARI AZALTACAK, DUYGULARI GÜÇLENDİRECEK

Depremin sebep olduğu yıkımın etkisini azaltmanın yolu güçlü ve etkili dayanışmadan geçer. Bizler de bu zor ve çetin günlerde Kürdistan halklarına ve depremzedelere güçlü yardımlaşma duygularımızı iletiyoruz. Halklarımızı, örgütlerimizi ve sivil toplum kuruluşlarımızı depremin meydana geldiği yerlerde yaşayan insanlarımızla dayanışmaya çağırıyoruz. Uzatılan her el, yapılan her dayanışma faaliyeti acıları azaltacak, kardeşlik ve birlik duygularını güçlendirecektir."


VANLILAR: ŞİMDİ YARDIM SIRASI BİZDE

Van (MA)

6 yıl önce yaşadıkları deprem sırasında kendilerine uzatılan dayanışma elini unutmayan Vanlılar, "Dayanışmak ve acılarımızı paylaşmak için yardım sırası bizde" diyerek seferberlik başlattı. 

Süleymaniye kentti ile Kirmanşan kentinde dün akşam meydana gelen depremin ardından uluslar arası yardım kuruluşları harekete geçti. 6 yıl önce iki büyük deprem yaşayan Van halkı da, o dönem kendilerine uzanan dayanışma elini hatırlatarak, bugün dayanışma sırası kendilerinde olduğunu söyledi. 

‘ŞİMDİ YARDIM ETME SIRASI BİZDE’

Deprem yaralarının hala sarılmadığını ifade eden Hüseyin Aydoğdu, Iraklı Kürtlerin Van halkına yüzlerce yardım TIR’ı gönderdiğini ve prefabrik evler yaptığını dile getirdi. Aydoğdu, “İnsanlar acı yaşadığı dönemlerde dayanışma ruhuna ihtiyaç duyuyor. O dönemde bizlere prefabrik ev, battaniye, yatak, ısıtıcılar ve gıda yardımı gibi hayati ihtiyaçlar noktasında yardımını eksik etmediler. Bizler bu kardeşlik örneğini unutmadık” dedi. 

Yaşanan depremin kış ayına denk gelmesi özelikle yoksul kesimi çaresiz bırakacağını belirten Aydoğan, “Şimdi yardım etme sırası bizde. Bizler oraya destek için acil bir eylemsellik gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bu noktada sivil toplum örgütleri başta olmak üzere diğer bazı kurumların öncülük etmesi gerekiyor. Kampanya başlatılırsa bizler elimizden gelen her şeyi yaparız. Orada bu acıyı yaşayanlar bizim kardeşlerimizdir ve onların yanlarında olduğumuzu göstermemiz gerekiyor” dedi. 

‘BU SÜREÇTE EN ÖNEMLİ HİS DAYANIŞMADIR’

Depremde hayatta kalmasını bir tesadüf olarak anlatan Nazan Karaca, böylesi süreçlerde insanın en çok mutlu eden şeyin dayanışma olduğunu dile getirdi. Karaca, “O dönemde Türkiye’den ve Irak Federe Kürdistan olmak üzere birçok yerden yardım geldi. Dün gece Süleymaniye ve diğer bölgelerde deprem yaşayan insanlarla aynı hissi yaşadık” diye belirtti.

‘ACILARI ORTAKLAŞARAK AZALTABİLİRİZ’

Üzüntüsünü paylaşan Karaca, “Kış koşullarının yaşanmasından kaynaklı acilen yardım yapmamız gerekiyor. Elimizden ne geliyorsa yapmak istiyoruz. Herkesin birlik olup oradaki mağdur insanlara destek çıkması gerekiyor. Ben ve eşim bu konuda ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Bir nebze de olsa acıları ortaklaştırıp azaltabilirsek ne mutlu bize” diye konuştu. 

‘BİR KENARA BIRAKMALI’ 

Aynı coğrafyada aynı tarihlere den gelen depreme dikkat çeken Ayhan Beiş de, şunları dile getirdi: “Bizler aynı acı bir daha yaşanmasın diye dua ederken, bu deprem bizleri derinden etkiledi. Doğa olaylarını engelleyemezsiniz ama önlem alabilirsiniz. Süleymaniye’de yaşanan deprem ciddi şekilde bölgenin tamamını etkiledi. Demek ki insanlar renk, dil, din ırk fark etmeden birbirine bağlıdır. Doğa dokunuyorsa hepsine birden dokunuyor. Aynı anda hepsine dokunuyorsa, tekrar ayağa kalmak için tüm bu farklılıkları bir kenara bırakarak, el uzatmak gerekiyor." 

‘ACİL YARDIM KAMPANYASI BAŞLATILSIN’

İnsanları ırklarına göre ayırmadan herkesin vicdanı ile hareket etmesi gerektiğini ifade eden Beiş, “Ben esnafım elimden ne geliyorsa yapmak istiyorum. Herkes bir battaniye bile gönderse, bir nebze olsa yardım etmiş olur. Herkesin bu noktada bir şeyler yapması gerekiyor. Bir yardım kampanyası başlatılsın ve bizler de destek olalım. Ancak bu şekilde yaralar sarılabilir. Yapılacak her türlü sivil destekli kampanyalara katılım sağlanmalıdır" diye belirtti. 

‘ORADAKİ ACIYI HİSSETMELİYİZ’

Acıyı paylaştığını vurgulayan Furkan Bahadır ise, şunları söyledi: “Van depreminde Irak Federe Kürdistan bölgesi bizlerden yardımını eksik etmedi ve kardeşlik ruhunu hissettirdi. Şimdi ise aynı görev bizlere düşüyor. Bu süreçte herkesin elinden ne geliyorsa yapması gerekiyor. Bu kapsamda oradaki halkımızın ihtiyaçlarının karşılanması için acil bir kampanya başlatılmalıdır. Bu birliğimizi dayanışma ruhuyla güçlendirmeliyiz. Özellikle soğuk kış günlerinde evleri olmayan ailelerin yaşayacağı sıkıntıları hissetmeliyiz. Bu noktada elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız.” (Van/MA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Feriköy'de kazı sırasında kemik parçaları bulundu

SONRAKİ HABER

Trump, Filipinler’de protestolarla karşılandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...