12 Kasım 2017 06:40

İsveç’te ‘vekalet gebelik’ tartışması

İsveç'te yoksul kadınların 'taşıyıcı' olarak kullanıldığı vekaleten gebeliğe aracılık eden Tammuz Nordic şirketi protesto edildi.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’te kadınlar, vekaleten gebeliğe aracılık eden Tammuz Nordic adlı şirketi protesto etmek için şirket binası önünde protesto gösterisi yaparken İsveç Kadın Lobisi, insan ve çocuk ticareti yapmakla suçladıkları şirket hakkında polise suç duyurusunda bulundu. Örgüt,  döllenmiş yumurtaları başka bir kadına taşımanın kadın vücudu ve üretken organlarının sömürüsü olarak değerlendiriyor ve yasaklanmasını istiyor.

İsveç yasalarında taşıyıcı annelik ya da vekaleten gebelik uygulamalarını yasaklayan veya serbest bırakan herhangi bir hüküm bulunmuyor. İsrail şirketi Tammuz da başkent Stockholm’de Tammuz Nordic adında bir şirket kurdu.

YOKSUL KADINLAR TAŞIYICI OLUYOR

İsveç’te bir çiftin döllenmiş yumurtayı taşıyacak bir anne adayı bulması karşılığında şirkete 400 ila 900 bin kron ödemesi gerekiyor. Devletin görevlendirdiği bir uzmanın yaptığı araştırmalar daha çok yüksek okul mezunu ve yüksek gelirli heteroseksüel ailelerin para karşılığı Hindistan, Rusya, Tayland, Ukrayna ve ABD’de yoksul kadınları taşıyıcı anne olarak kullandıklarını gösterdi.

Hem araştırmayı yapan uzman hem de Devlet İlaç-Etik Konseyi (SMER), bir insanın bir başkasını kendi amacı için kullanmasının insanlık değeri ilkeleriyle çeliştiği için vekaleten gebeliğin yasaklanmasını öneriyor.

MİLYARLARCA DOLAR KAZANIYORLAR

Vekaleten gebeliğin milyarlarca doların kazanıldığı bir sanayiye dönüştüğünü, yoksul kadınların vücutlarından ve çocuk ticaretinden para kazanıldığını söyleyen kadınlar, İsrail firması Tammuz’un bürosu önünde bir protesto gösterisi düzenledi.

Ellerinde “Burada insan ticareti yapılıyor”, “Vücutlarımız satılık ve kiralık değildir”, “Vekaleten gebelik kadınlara yönelik tehdittir” gibi pankart ve dövizler taşıyan kadınlar, konuşmalar yapıp bildiriler dağıtarak caddeden geçenleri eylem hakkında bilgilendirdi.

Geçtiğimiz hafta da şirketin müşteri bulabilmek amacıyla Göteborg ilinde düzenlediği konferans kadın örgütleri tarafından örgütlenen bir eylemle protesto edilmişti.

‘İZİN VERİLMESİN’ ÇAĞRISI

Şirket hakkında polise suç duyurusunda bulunan İsveç Kadın Lobisi’nin Genel Sekreteri Clara Berglund, “Bu tür çalışmalar yasaklanmalı. Vekaleten gebelik ve çocuk ticareti yapılmasına izin verilmemeli” açıklamasını yaptı.

Tammuz şirketinin faaliyetlerinin çocukların haklarını düzenleyen Birleşmiş Milletler sözleşmesine aykırı olduğunu söyleyen Berglund, İsveç hükümetine taşıcıyı annelik ve vekaleten gebeliğin kriminalize edilmesi için yasalarda düzenleme yapması çağrısında bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Bahreyn, boru hattı yangınından İran'ı sorumlu tuttu

SONRAKİ HABER

Trump: Kim Jong-un’a asla ‘kısa ve şişko’ demem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...