11 Kasım 2017 11:59
Son Güncellenme Tarihi: 11 Kasım 2017 17:54

Diyarbakır’da ‘demokratik çözüme hazırız’ mesajı

Diyarbakır’da Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılması talebiyle ‘Tecrit kaybedecek özgürlük kazanacak’ mitingi düzenlendi.

Paylaş

Diyarbakır’da HDP Kadın Meclis ve TJA ‘Tecrit kaybedecek özgürlük kazanacak’ mitingi gerçekleştirdi. Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridinin kaldırılması istenen mitingde 2013’teki barış sürecinin yeninden hayata geçirilmesi istendi, ‘Yeniden demokratik çözüme hazırız’ mesajı verildi.

İstasyon meydanında gerçekleştirilen mitinge girişlerde üsrt aramaları gerçekleştirildi. HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, TJA Sözcüsü Ayla Akat Ata, DTK Eş Başkanı Leyla Güven, HDP Milletvekilleri Felaknas Uca, Sibel Yiğitalp, Ziya Pir, İmam Taşcıer, Dilek Öcalan, Meral Danış Beştaş, Saadet Becerekli, Dilan, Dirayet Taşdemir’in yanı sıra binlerce kişi katıldı. “Taciz tecavüz ve tecride son”, “Kadın soykırımlarını durduracağız, yaşamı özgürleştireceğiz” pankartlarının asıldığı miting alanında atılan sloganlarla tutuklu HDP milletvekilleri de unutulmadı.

‘2013’TEKİ HAVA YENİDEN HAYATA GEÇİRİLSİN’

Mitingde ilk olarak söz alan HDP Diyarbakır Milletvekili Felaknas Uca, Kürt halkın tarihi bir günden geçtiğini söyledi. Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasını isteyen Uca, “Herkes iyi bilsin. Barışın, özgürlüğün adresi, kilidi İmralı’dır. Bu nedenle 2013 yılındaki hava yeniden hayata geçirilmelidir. Bizler artık Sayın Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılmasını değil, özgürlüğünü istiyoruz. Hükümete, dünyaya sesleniyoruz. Öcalan özgür olmadan bu sorun çözülmez” diye konuştu.

‘DEMOKRATİK ÇÖZÜM İÇİN HAZIRIZ’

Uca’dan sonra konuşan TJA Sözcüsü Ayla Akat Ata, çözüm sürecinde kimliği ne olursa olsun canların toprağın düşmediğini ancak 7 Haziran seçimleri öncesi Diyarbakır’daki mitinglerinde patlatılan bombayla sürecin sona erdiğini söyledi. Ata, Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasını isteyerek, yeniden demokratik çözüm için hazır olduklarını söyledi.

‘KARDEŞLİK HUKUKUNUN İNŞAASI İÇİN YOLA ÇIKTIK’

Erdoğan’ın ‘Kürtler çok çocuklu’ yönündeki açıklamalarına da cevap veren Ata, “Geniş aile bizim kültürel yapımızdır. Bir kardeşlik hukuku varsa bizim sözümüz şu olur: Erdoğan kardeşlerinin nüfusunun artmasından neden rahatsızdır. Neden bunu tehdit olarak algılar. Oysa ki biz bu hukuku Türkiye halklarıyla eşit olarak yaşatmak ve inşa etmek için yola çıktık. Kardeşlik hukukunu özgür, eşit, adil temelde; bir arada yaşam hukukunu inşaat etmek için bugün kadınlar yola çıktı. Bunu Türkiye halklarıyla inşa etmek için buradayız, hazırız” dedi.

‘TECRİT KALDIRILSIN’

Ata’dan sonra konuşan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, 7 Haziran’dan bu yana büyük bir faşizm ile karşı kaşıya olduklarını, çok bedel ödediklerini söyledi. Erdoğan rejimin tükenmişlik sendromu yaşadığını söyleyen Kemalbay, “Erdoğan’ın halklara verebileceği hiçbir şey kalmamıştır. Sadece silah, işkence, tecrit ve yok sayılma kalmıştır. Bu nedenle bir an önce tecrit kaldırılmalıdır” dedi.

Baraj tartışmalarına dair de konuşan Kemalbay, “Parlamentoda bütün düşüncelerin temsil edilmesini istiyoruz. Barajların yıkılmasını istiyoruz” dedi. Miting sanatçıların sahne almasının ardından sona erdi.

9 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Öte yandan miting sırasında 'yasadışı' slogan attıkları iddia edilen 2'si kadın, 9 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar ifadeleri alınmak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

F Oturması’nda 294. hafta: Tek tip elbise dayatmasına hayır!

SONRAKİ HABER

Gebze-Halkalı Marmaray’ı seçim öncesi tamamlanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...