11 Kasım 2017 07:43
Son Güncellenme Tarihi: 12 Kasım 2017 09:34

WSJ: Türkiye, Gülen'i kaçırmak için Flynn ile pazarlık yaptı

Beyaz Saray Eski Güvenlik Danışmanı Michael Flynn ve oğlunun, Gülen’in iadesine ilişkin Ankara ile gizli pazarlık yürüttüğü iddia edildi.

Paylaş

Beyaz Saray’ın eski güvenlik danışmanı Michael Flynn ve oğlunun, Fethullah Gülen’in iadesine ilişkin Ankara ile gizli pazarlık yürüttüğü iddia edildi. Washington, konunun araştırıldığını duyurdu. Flynn’in avukatları, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği ve Başbakan Yıldırım ise iddiaları yalanladı.

Rusya'nın ABD'deki son başkanlık seçimlerine müdahale edip etmediğini soruşturan özel yetkili savcı Robert Mueller'in, Fethullah Gülen'in kaçırılarak Türkiye hükümetine teslim edilmesi karşılığında eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn ve oğluna milyonlarca dolar teklif edildiğine dair iddiaları da incelediği bildirildi.

ABD'de yayınlanan Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre, Flynn ve aynı ismi taşıyan oğlu Michael Flynn'e bu iş için ödenecek ücret 15 milyon doları bulabilecekti. Gazete iddiasını adları açıklanmayan, "soruşturmaya yakın kaynaklara" dayandırdı.

WASHINGTON BÜYÜKELÇİLİĞİNDEN YALANLAMA

Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği, Wall Street Journal gazetesinde çıkan, ABD Başkanı Donald Trump’ın eski danışmanlarından Michael Flynn’in 15 milyon dolar karşılığında Fethullah Gülen’in ABD’nin Pennsylvania eyaletinde yaşadığı çiftliğinden zorla alınarak Türk hükümetine teslim edilmesi için bir anlaşma yaptığı iddiaları ile ilgili haberleri yalanladı.

Büyükelçilikten yapılan açıklamada, Fethullah Gülen’in, 15 Temmuz darbe girişiminin arkasındaki kişi olduğu belirtildi ve darbe girişimi kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a suikast planlarının da bulunduğu da belirtildi.

Gülen’in iadesinin, iki ülke arasındaki suçluların iadesi anlaşması çerçevesinde yürütüldüğü belirtilen açıklamada, “Fethullah Gülen’in darbe girişiminin planlayıcısı olması ve halen Amerika’da yaşıyor olması Türk halkı için şaşırtıcı ve moral bozucu bir durumdur. ABD’de ilgili kurumlardaki meslektaşlarımızla, Fethullah Gülen Terör Örgütü’nün suçlarını tüm kapsamlarıyla kavramaları ve iki ülke arasındaki suçluların iadesi anlaşması kapsamında Gülen’in iadesinin gerekçelerini anlamaları için yakın bir çalışma yürütüyoruz” denildi. Açıklamada, ayrıca Gülen’in kaçırılmasıyla ilgili haberlerin asılsız ve gülünç olduğu belirtildi.

BİNALİ YILDIRIM: FLYNN MUHATABIMIZ DEĞİL

Başbakan Binali Yıldırım da Fethullah Gülen'in kaçırılarak Türkiye'ye teslim edilmesi için ABD'nin eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn ile pazarlık yaptıkları iddiasını reddetti. CNN International'a konuşan Yıldırım, "Flynn ya da başka biri bize Gülen'in iadesi için güvence vermedi. Muhatabımız ABD hükümetidir" dedi.

Binali Yıldırım

CNN International'dan Fareed Zakaria'nın sorularını yanıtlayan Yıldırım, Fethullah Gülen'in ABD'den sınır dışı edilerek Türkiye'ye iade edilmesi için yürütülen süreçte Washington'a ilettikleri dosyalardaki kanıtların "yeterince güçlü bulunmadığı" iddiasına ise şöyle yanıt verdi: "ABD, 11 Eylül'de 'Bu saldırının arkasında El Kaide örgütü var' dediğinde biz arkasında kimin olduğunu sormadık. Kimse de ABD'ye kanıt sormadı."

ZARRAB'IN ADI DA İDDİALAR ARASINDA

ABD'nin önde gelen yayın kuruluşlarından NBC de, WSJ'deki iddiaları destekleyen bir haberi manşetine taşıdı. NBC'deki haberde ek olarak, pazarlıklarda ABD'de İran'a yönelik yaptırımları deldiği suçlamasıyla yargılanmak üzeri tutuklu bulunan "İran asıllı altın tüccarı Reza Zarrab'ın nasıl serbest bırakılabileceğinin" de konuşulduğu iddiasına yer verdi.

WSJ'nin haberine göre, FBI ajanları geçen yıl Aralık ayı ortalarında New York'ta "21" adlı bir kulüpte, Flynn ve Türkiye hükümetini temsil eden kişiler arasında Fethullah Gülen konusunun görüşüldüğü bir toplantıyla ilgili olarak en az 4 kişinin ifadesini aldı.

FBI'ın görüştüğü kişilerden biri, bu toplantıda Gülen'in kaçırılıp özel bir uçakla Türkiye'de, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın kaldığı İmralı adasındaki özel cezaevine nakledilmesi teklifinin tartışıldığını öne sürüyor.

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği daha önce, Türkiye yetkililerinin Flynn ile görüştüklerini doğrulamış ancak toplantının içeriği hakkında yorum yapmayı reddetmişti.

WSJ'ye konuşan bir Beyaz Saray sözcüsü ise "Böyle bir toplantının gerçekleştiği konusunda bir kanıtımız yok. Eğer yapıldıysa da başkanlık devri ile ilgisi yoktur" diyor.

Robert Mueller, söz konusu soruşturmayı, ABD'de geçen yıl yapılan başkanlık seçimleri öncesi Donald Trump'ın kampanya danışmanları ile Rusya arasındaki ilişkiler hakkındaki incelemelerinin bir parçası olarak yürütüyor. Mueller'in sözcüsü, WSJ'deki haber ile ilgili olarak yorum yapmadı.

FLYNN'İN TÜRKİYE İÇİN LOBİ FAALİYETİ YÜRÜTTÜĞÜ ORTAYA ÇIKMIŞTI

Michael Flynn'in, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atanmadan önce Türkiye'nin Gülen'in iadesi konusu da dahil olmak üzere ABD'deki çıkarları için lobi faaliyeti yürüttüğü ortaya çıkmıştı.

Flynn Mart ayında, geçen yıl Rusya'nın ABD Büyükelçisi ile yaptığı görüşmeler hakkında Başkan Yardımcısı Mike Pence ve diğer Beyaz Saray görevlilerine yanlış bilgi verdiği için görevi bırakmak zorunda kalmıştı. Sadece 24 gün görevde kalabilen Flynn ayrıca Türkiye ile ilişkileri konusunda da kimseye bilgi vermemişti.

Resmi kayıtlara göre Flynn'in şirketi Flynn Intel Group'a, "Türkiye Cumhuriyeti yararına olarak değerlendirilebilecek" faaliyetleri için 530 bin dolar ödenmiş.

WSJ'ye göre FBI görevlileri, Flynn'in Türkiye adına yaptığı çalışmaların, yabancılar için lobi faaliyetlerini düzenleyen yasaları ihlal edip etmediğini inceliyor.

Flynn'in Türkiye ve Rusya ile mali ilişkilerini gizlediği iddialarıyla ilgili olarak şu anda hem askeri, hem cezai soruşturmalar ve kongre soruşturması yürütülüyor. Bu ilişkilerin ABD Başkanı Donald Trump'ın danışmanı olduğu dönemde kararlarını etkileyip etkilemediğine de bakılıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ABD’li kaleci Solo’dan, Blatter’e cinsel taciz suçlaması

SONRAKİ HABER

Saruhanlı'da 4.4 büyüklüğünde deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...