11 Kasım 2017 00:13

Büyümeden payımızı istiyoruz

Bursa'dan Renault işçisi, tüm pazarlarda gelirini ve pazar payını artıran Renault'u ve kendilerine yansıyacak duruma ilişkin yazdı.

Paylaş

Renault işçisi
Bursa

Bildiğiniz gibi son günlerde otomotiv sektöründe yeni rekorların kırıldığı haberleri ardı ardına geliyor. Bu kırılan rekorlardan biz metal işçileri de payımıza düşeni istiyoruz. Çünkü bizim sayemizde oluyor bunlar. Ama dönüp baktığımızda kazanan sadece patronlar oluyor. Bizler ise hep yerinde sayıyoruz hatta geriye gidiyoruz. Ben Renault’da çalışan bir işçiyim ve çalıştığım fabrika da yeni kırdığı rekoru açıkladı kısa bir süre önce. Biz de bu sözleşmeden iyi bir zam bekliyoruz madem bu kadar rekorlar kırıldı iyi bir zam beklemek bizlerin de hakkı olduğunu düşünüyorum. 

Fakat biz sözleşmeden iyi bir zam alabilecek miyiz, aldığımız zam bu hayat pahalılığına yetecek mi, borçlarımızı ödeyebilecek miyiz diye düşünürken Renault her geçen gün servetine servet katıyor, rekorlar kırıyor. Ama işçisine gelince kriz var, sıkıntıdayız bahanelerine sıralıyor. Bir yandan her yeni güne Hükümetin yaptığı zamlarla, vergi artırımlarıyla uyanıyoruz. Daha sözleşmeden ne alacağımız belli olmadan Hükümet, yaptığı vergi zamlarıyla elimizdekileri silip süpürdü bile! Tekrardan taslak üzerinde iyileştirme yapılıp, bir kuruş kaybetmeden hepsini alınması gerekiyor. Taslağın yeni baştan düzenlenmesi gerekiyor. Yoksa yapılacak sözleşmeden hiç bir kazancımız olamayacak. Aldıklarımızın çoğu Hükümetin yaptığı zamlara gidecektir. Bu durumu işçiler olarak sendikaya dayatmamız gerekiyor, aksi durumda yine sıkıntısı çeken biz işçiler oluruz. Bu durumda sözleşmeyi beklemek yerine mücadeleye etmemiz gerekiyor. Her taraftan kuşatılmışız açıkçası. Fabrikada artan baskılar, ağırlaşan çalışma koşulları, düşük ücret bunlara ek olarak her geçen gün gelen yeni zamlarla nefes alamayacak duruma getirildik. Gözü kulağı sözleşmeye diktik ama zamlar bizi başka yerden sıkıştırıyor. Şimdi görüşmeler yapılıyor ve parasal konuların konuşulacağı görüşmeler yaklaşıyor. Türk Metal bugünden sonra masaya otururken yapılan son zamları görerek oturmalı, otomotivde kırılan rekorları görerek oturmalı. Pazarlık payı olmamalı artık her şeye zam yapıldı. Buna rağmen otomotivde rekor üstüne rekor kırıldı. 

Sendikacılar masada eğilip bükülmesin, patronların kriz var rekabet edemeyiz bahanelerini şimdiden kabul etmiyoruz. Tarihin sözleşmesi olacak dedikleri sözleşmeyi artık görmek istiyoruz. Biz işçiler olarak hakkımızı alacak her türlü mücadeleye hazırız ona göre hareket etsinler.

ÖNCEKİ HABER

Sözleşme imzalanmadan zam eridi, taslağı yenileyelim!

SONRAKİ HABER

‘Yağmur altında işçi çalışmasın’ diyeni işten attılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...