03 Ağustos 2012 13:15

CHP’nin Sürgü raporu: Nefret suçu ve cana kast eylemidir

CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’dan oluşan heyet 30 Temmuzda Sürgü beldesinde yaptığı incelemeler ve gözlemler, tanıklar ve yetkililerle yaptıkları görüşmeler ışığında hazırladıkları raporu açıkladı.Raporda

CHP’nin Sürgü raporu:  Nefret suçu ve cana kast eylemidir
Paylaş

CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’dan oluşan heyet 30 Temmuzda Sürgü beldesinde yaptığı incelemeler ve gözlemler, tanıklar ve yetkililerle yaptıkları görüşmeler ışığında hazırladıkları raporu açıkladı.
Raporda, saldırıya uğrayan Evli ailesinin anlatımlarına dayanarak şunlar belirtiliyor: “Yaklaşık 300 kişilik bir grup tekbir getirerek, ‘Sürgü Kürtlere mezar olacak, Sürgü Alevilere mezar olacak’ sloganlarıyla Evli ailesinin evinin önüne gelir. Evin önünde davul çalınır ve ev taşlanır. Bu sırada camlar kırılır ve az sayıda olan jandarma yetersiz kalır ve havaya ateş ederek grubu dağıtmaya çalışır. Evin önünde İstiklal Marşı okunur, sloganlar devam eder ve bu olay saat 03.30 sularında sona erer. Kalabalığa, Evli ailesinin beldeden tehcir edileceği sözü verilir.”
 

TESPİTLER
Heyet incelemelerin sonucunda yaptığı tespitler arasında şunlara dikkat çekiyor:
-Sürgü’de yaşananlar bir nefret suçu ve cana kast eylemidir.
-Davulcu Mustafa Evşi ve Evli ailesi arasında çıkan tartışma kısa sürede toplumsal bir noktaya evirilmiş.
-Olayın başlangıcında yetkililer, yaşananları ciddiye almamıştır.
-Olayın ortaya çıkışından sonrasındaki yaşananlar, örgütlü ve amaçlı bir faaliyet yürütüldüğünü göstermektedir.
-Olay güvenlik güçleri ve idareciler tarafında yeterince ciddiye alınmamış ve yeterli güvenlik önlemi alınmamıştır. Bu da olayların büyümesine neden olmuştur. Yaklaşık 300 kişilik grubun saldırdığı ve sadece 22 askerin olduğu tespit edilmiştir.
-Doğanşehir’de kaymakam bulunmamaktadır. Güvenlik zafiyetinin ve otorite boşluğunun oluşmasında bu da önemli bir etken olarak saptanmıştır.
-Saldırı sonrasında adli ve idari soruşturma başlatılmadığı gibi yetkililer ve bazı belde sakinleri tarafından aile tehcire zorlanmıştır.
'Soruşturma, nefret suçu bağlamında ele alınarak sürdürülmelidir' önerisini yapan heyet, ailenin can ve mal güvenliğinin sağlanması, bunun için gerekli tedbirlerin alınmasını istedi. Heyet ayrıca, olayın faillerinin ortaya çıkarılması, mağdur ailenin zararlarının devlet tarafından karşılanması, siyasilerin nefret söylemi üretmemesi ve ayrıştırıcı politikalardan uzak durması, Alevilere yönelik ayrımcı dilin derhal terk edilmesini istedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Sürgü’de yaşanan katliam ve sürgün girişimi’

SONRAKİ HABER

‘Saldırı katliama yöneliktir’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa