10 Kasım 2017 10:26

Mühendisler SSCB'de barınma hakkı ve konut sorununu tartıştı

Emek Hareketi'nden mühendisler, Ekim Devrimi'nin 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında SSCB'de barınma hakkını ve konut sorununu tartıştı.

Paylaş

Emek Hareketi'nden mühendisler Ekim Devrimi'nin 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında 'Sovyetlerde Barınma Hakkı ve Konut Sorunu' konulu etkinlik düzenledi. Dün akşam saatlerinde Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nde düzenlenen etkinlikte, geçtiğimiz yıl 8 Kasım'da yaşamını yitiren Makine Mühendisi Bekir Birol Özdemir anıldı.

Açılış konuşmasını yapan Zafer Anadol, Özdemir'in hayatı boyunca sınıf mücadelesi, oda çalışmaları ve Emek Hareketi'nden mühendisler grubu içinde iktidar hedefiyle mücadele ettiğini söyledi. Anadol’un ardından söz alan Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Battal Kılıç ise Bekir Birol Özdemir'in yaşamını yitirmesiyle TMMOB olarak büyük bir kayıp yaşadıklarını belirtti. Özdemir'in hayatından kesitlerin aktarıldığı sinevizyon gösteriminin ardından müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Etkinlikte, Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi emekli çalışanı Abdurrahman Özdemir ve emekli deri işçisi Emek Partisi (EMEP) Beykoz İlçe Örgütü üyesi Muammer Öztüksavul da anıldı.

Etkinliğin ikinci yarısında ise İnşaat Mühendisi İsmet Doğan, Ekim Devrimi'nin 100. yıl dönümü dolayısıyla hazırlanan "Sovyetlerde Barınma Hakkı ve Konut Sorunu” başlıklı sunum yaptı. 

Doğan, sunumunda 1700’lü yıllara kadar insanlık açısından büyük bir sorun olmayan barınmanın bir meta haline dönüşümü sürecini ve sanayileşmenin konut ihtiyacına etkisini aktardı. Ekim Devrimi sonrası Sovyetlerin içinde bulunduğu büyük imkânsızlıklara karşın barınma sorununu çözmek için harekete geçtiğini aktaran Doğan, çeşitli konut şekilleri ile konfordan önce barınma sorununun acil çözümüne yönelik çalışmalar yaptığını ve yılda 2 milyondan fazla konut üretimi ile büyük oranda bunun çözülmeye çalışıldığını belirti.

İsmet Doğan sunumunun devamında 1917 Ekim Devrimi sonrasında oluşturulan Sovyet Anayasası ile her SSCB vatandaşının barınma hakkının ve bu hakkın elden alınamaz olduğunun güvence altına alındığını aktardı. Anayasa güvencenin bulunduğu Sovyetlerde konutun bir meta olarak değil hak olarak ele alındığı bu nedenle de konut kiralarının bir işçi ücretinin %2’sini geçmediğini belirtti.

Döneme ait konut tiplerinden örneklerin de gösterildiği sunumda Türkiye’deki mevcut sistemle  karşılaştırmalar yapıldı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İHD Yüksel Caddesi raporunu açıkladı

SONRAKİ HABER

ESHOT’ta çalışanlara çay engeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...