10 Kasım 2017 10:41

HDP tutuklu vekillerin seçimde oy kullanması için başvurdu

HDP Grup Başkanvekilleri, tutuklu HDP’li vekillerin Meclis Başkanlığı seçimlerinde oy kullanmaları için Meclis Başkanlığı’na dilekçe yazdı. 

Paylaş

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu ve Ahmet Yıldırım, Meclis Başkanı seçimlerinde cezaevinde bulunan HDP’li eş genel başkan ve milletvekillerinin de oy kullanabilmeleri için Meclis Başkanlığı’na dilekçe sundu. 
 
Dilekçede, tutuklu milletvekillerinin yasama faaliyetlerine katılma ve oy kullanma haklarının elinden alınmasının Anayasa'nın Siyasi Hak ve Ödevler başlığı altında, 67. madde ile düzenlenen seçme ve seçilme hakkının fiilen ortadan kaldırılması, ulusal ve uluslararası mevzuatın ihlali anlamına geldiğinin altı çizildi.
 
Meclis Başkanlığı’na sunulan dilekçe şöyle:
 
“Eş Genel Başkanımız Sayın Selahattin Demirtaş ile Diyarbakır milletvekillerimiz Sayın İdris Baluken ve Çağlar Demirel, Hakkâri milletvekillerimiz Sayın Abdullah Zeydan ve Sayın Selma Irmak, Mardin milletvekilimiz Sayın Gülser Yıldırım, Muş Milletvekilimiz Sayın Burcu Çelik, Şırnak milletvekilimiz Sayın Ferhat Encu, milletvekilliği hak ve görevleri devam etmesine rağmen cezaevlerinde tutulmaktadırlar. Cezaevlerinde bulunan Eş Genel Başkanımız ve milletvekillerimiz yasama faaliyetlerine katılamamakta,  Anayasa ve TBMM İçtüzüğü’nden kaynaklı haklarını kullanamamaktadırlar. 
 
Milletvekillerinin yasama faaliyetlerine katılma ve oy kullanma haklarının yasal bir zemin olmaksızın ellerinden alınması, öncelikle Anayasa'nın Siyasi Hak ve Ödevler başlığı altında, 67. madde ile düzenlenen seçme ve seçilme hakkının fiilen ortadan kaldırılması, ulusal ve uluslararası mevzuatın ihlali anlamına gelmektedir.  Anayasa’nın ‘Yasama Yetkisi’ başlıklı 7. maddesine göre ‘Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. Bu yetki devredilemez”. Milletvekilliği sıfatı devam eden TBMM üyelerinin yasama yetkisini kullanamamaları bu maddenin ihlalidir. Yine Anayasa'nın ‘Milletin Temsili’ başlıklı 80. maddesinde düzenlenen ‘Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, seçildikleri bölgeyi veya kendilerini seçenleri değil, bütün Milleti temsil ederler’ ibaresi, ‘Yasama Dokunulmazlığı” başlıklı 83. maddesi ve “Türkiye Büyük Millet Meclisinin Görev ve Yetkileri’ başlıklı 87. maddesi ve “Başkanlık Divanı” başlıklı 94. maddesindeki ‘Türkiye Büyük Millet Meclisinin Başkanlık Divanı, Meclis üyeleri arasından seçilen Meclis Başkanı, Başkanvekilleri, Kâtip Üyeler ve İdare Amirlerinden oluşur’ hükümleri de bu uygulamayla ihlal edilmiştir.
 
Anayasa'nın yukarıda yazılı maddeleri dikkate alınarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından gerçekleştirilecek Meclis Başkanı seçimlerinde cezaevlerinde bulunan milletvekillerimizin de oy kullanabilmeleri gerekmektedir. Milletvekillerinin oy kullanabilme koşullarının sağlanamaması halinde, Anayasa’nın ilgili hükümlerine aykırılık oluşacağı açıktır. 
 
Söz konusu hakların kullanımının “fiziki şartlar” bahane edilerek engellenmesi, Anayasa’ya aykırılığı ortadan kaldırmadığı gibi, ihlallerin itirafı anlamına gelmekte olup, sorumluluğun ağırlaşması sonucunu doğuracaktır.
 
Bu gerekçelerle Meclis Başkanlığı seçimlerinde, Başkanlığınızın Anayasa ile milletvekillerine tanınan “yasama yetkisi” çerçevesinde, cezaevlerinde tutulan milletvekillerimizin oy kullanabilmeleri için gereğinin yapılmasını bilgilerinize arz ederiz.” (Ankara/MA)
 

ÖNCEKİ HABER

Kadıköy’de ‘Sinemada Devrim Yılları’ konuşulacak

SONRAKİ HABER

İçişleri Bakanı Soylu'dan 'cam filmi yasağı' açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...