10 Kasım 2017 08:43

TÜYAP’ta ‘Rıfat Ilgaz ve Asım Bezirci’ paneli

Uluslararası İstanbul Kitap Fuarında, TYS, 'Sınıfın kardeşleri' Yazar Rıfat Ilgaz ve Eleştirmen Asım Bezirci için panel düzenledi.

Paylaş

Türk edebiyatının önemli kalemlerinden Rıfat Ilgaz ve eleştirmen Asım Bezirci, 36’ncı Uluslararası İstanbul Kitap Fuarında “Sınıfın Kardeşleri Rıfat Ilgaz ve Asım Bezirci” başlığıyla gerçekleştirilen panelde dostları tarafından anıldı. Beylikdüzü’deki TÜYAP fuar alanı, Heybeliada Salonu'nda Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) tarafından düzenlenen panelde Rıfat Ilgaz’ın oğlu Yayımcı Aydın Ilgaz, Yazar Adnan Özyalçıner ve Şair Aba Müslim Çelik konuşmacı olarak yer aldı. Panele katılamayan Şair Gülsüm Cengiz’in konuşma metnini ise panelin moderatörü Yazar Tahir Şilkan katılımcılara okudu.

‘DÜŞÜNCELERİNİ YOK EDECEKLERİNİ SANDILAR’

Adnan Özyalçıner, konuşmasına Asım Bezirci’den söz ederek başladı. Bezirci’nin zor koşullarda okuduğunu, kendi kendisini yetiştirdiğini ifade eden Özyalçıner şöyle dedi: “Kendisi de şöyle açıklamış: ‘Bir halk çocuğuyum. Ailemde; ünlü, aydın, varlıklı kimseler yoktu. Hiçbir şeyi kolayca, hazır elde etmedik. Her şeye çalışarak, didinerek ulaştık.’”

“Asım Bezirci, edebiyatımızda Nurullah Ataç’ın öznel ve izlenimsel eleştiri anlayışına karşı, nesnel ve bilimsel anlayışı ortaya atarak geliştiren bir yazardır” diyen Özyalçıner, sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha sonra da eleştirideki nesnel anlayışı, bilimsel sosyalizmle kaynaştırdığı görülecektir. Zaten Bezirci’nin insana da edebiyata da bakışı hiç değişmez. Onun dünya görüşü ilk kitabının da adı olacaktır.”

Bezirci’nin edebiyat alanında olduğu kadar siyasal, toplumsal alanlarda da bir savaşımcı olduğunu sözlerine ekleyen Özyalçıner, Bezirci’nin Madımak Katliamı’nda öldürüldüğünü hatırlatarak “Onu ve onun gibi düşünenleri yok ederek, düşüncelerini de yok edeceklerini sandılar. Bunu yapanlar ve yaptıranlar düşünceden bile yoksun oldukları için amaçlarına ulaşamadılar” dedi. Asım Bezirci’nin öldürülmesinin ardından Rıfat Ilgaz’ın bu acıya 1 hafta dayanabildiğini aktaran Özyalçıner, Ilgaz’ın hayata veda etmeden önce Bezirci için söylediklerini okudu.

‘ÖDÜLLER VERİLİYOR, ÖDÜLLER ALINIYOR’

Aydın Ilgaz, Rıfat Ilgaz’ın 12 Eylül’de tutuklandığını, gözleri bağlı bir şekilde Kastamonu köylerinde dolaştırıldıktan sonra hapishaneye çevrilen Kastamonu Et ve Balık Kurumu’nun deposuna götürüldüğünü aktardı. O hapishaneye yıllar sonra gittiğini anlatan Ilgaz, “Kim olduğumu belli etmedim. Et ve Balık Kurumunun en yaşlı emekçisine sordum. ‘Buraya hayvan yerine bir dönem insanları da koymuşlar doğru mu?​’ Adam cevap verdi “Abi uzatma bir hafta tuttuk ortalık ayağa kalktı.” Eksi 40 dereceden insanların kalacağı bir sıcaklığa getirdiklerini zannettiler. İnsanları orada tuttular. Babam da orada 12 gün kaldı” dedi. Türkiye’de yayımcılığa da bir eleştiri getiren Ilgaz şunları söyledi: “Ödüller veriliyor, ödüller alınıyor. Bütün bunlar olduğu zaman benim ‘atom karınca’ olarak adlandırdığım Asım Bezirci gelir aklıma.”

Ilgaz, Rıfat Ilgaz’ın anıları anlatarak sözü Aba Müslim Çelik’e devretti. Şair Aba Müslim Çelik ise Rıfat Ilgaz’ın şair yönünün pek fazla bilinmediğinden bahsederek toplumcu şiirde Ilgaz’ın önemli bir yeri olduğunu belirtti. Çelik, “Rıfat Ilgaz, Nâzım’dan sonra Anadolu insanını birey bazında en iyi işleyen şair ve yazardır” dedi.

Asım Bezirci 2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Oteli’nde yakılarak katledilmiş, Rıfat Ilgaz da  Bezirci’nin acısına dayanamadığını söyleyerek 7 Temmuz 1993’te aramızdan ayrılmıştı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hasan Cemal'in beraat kararı bozuldu, cezaları onandı

SONRAKİ HABER

Lebanon believes Hariri held in Saudi, wants foreign pressure

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...