10 Kasım 2017 08:31

10 Ekim Ankara Katliamında yitirilenler 25. ayında anıldı

10 Ekim Ankara Katliamı'nda yitirilenler için yapılan anmada 'Bu mücadeleye sahip çıkmamızdan korkuyorlar' denildi.

Paylaş

10 Ekim Ankara Katliamı’nda yitirilenler katliamın 25. ayında anıldı. 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği (10 Ekim-Der) tarafından her ayın 10. günü yapılan anmaya, yaşamını yitirenlerin yakınları, yaralılar, sendikalar, EMEP, HDP ve CHP temsilcileri katıldı. Ankara Garı önünde yapılan anmada konuşan 10 Ekim Der Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, katliamın birinci ve ikinci yıl dönümünde yapılmak istenen anmalara polisin saldırısını hatırlattı. Onca görüşme ve izne rağmen katliamın yıl dönümünde anmaya izin verilmediğini belirten Coşgun, her ayın 10'unda gar önünde olacaklarını söyledi. Coşgun, “Bizim kitlesel olarak bir araya gelmemizden, bu mücadeleye sahip çıkmamızdan korkuyorlar” dedi.
Geçen ay katliamın ikinci yıl dönümü anmasına izin verilmediği için okunamayan basın açıklamasını okuyan Coşgun, daha önce Diyarbakır ve Suruç’a düşen bu acının, Antep’te bir düğün yerini hedef aldığını Ankara'da da 102 kişinin canını aldığını söyledi. Katliamın üzerinden geçen iki yıla rağmen an itibariyle tedavisi devam eden 30’dan fazla yaralı bulunduğunu belirten Coşgun, “8 yaralımız ömür boyu engelli kalmıştır. Onlarca insan bedeninde katliamda kullanılan bilyelerle yaşamını sürdürmektedir. 3 yaralımızın kopan ayakları yerine takılan protez ayaklarla adalet, emeğin hakkı için barış ve demokrasi talebi devam etmektedir. 497 yaralının olduğu bu katliamda yaralılarımızın çoğu adil olmayan bu siyasal yapının mağduru olmuştur. 10 Ekim'de yaralandığı için ihraç edilen, tutuklanan, gözaltına alınan onlarca arkadaşımız bulunmaktadır” dedi.

YARALILARLA DAYANIŞMA SÜRDÜRÜLMELİ

10 Ekim davasının ve bu davanın benzerleri olan Suruç, Antep, Diyarbakır, İstanbul gibi davaların sadece tetikçilerinin değil başta kamusal sorumluluğunu yerine getirmeye kamu görevlileri olmak üzere tüm sorumluların yargılanarak adil bir şekilde tamamlanmasını talep eden Coşgun, “O gün alanda katliamcıların binlerce kilometreden gelmesine göz yuman, katliam anında gerekli sağlık desteğini sundurmayan, ambulans göndermeyen, gelen ambulansı bekleten, bir nefesin can kurtardığı yerde biber gazı sıkıp ilk yardım ve müdahaleyi engelleyen ve diğer tüm kamusal sorumlular bu katliamdaki ihmal ve kasıtları nedeniyle hesap vermelidir” dedi. Ankara Garı önündeki meydanın adının “10 Ekim Emek Barış ve Demokrasi Meydanı” olarak değiştirilmesi ve bu meydanda 10 Ekim'de yaşamını yitirenlerin taleplerine uyumlu bir anıtın yapılmasını istediklerini vurgulayan Coşgun, 10 Ekim yaralıları ile kamuoyunun dayanışmayı sürdürmesi gerektiğini ifade etti.

‘KATİLLERE GÖZ YUMULDU’

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, 10 Ekim günü katledilenin barış olduğunu söyledi. Katledilen barışı yeniden ayağa kaldıracaklarını dile getiren Botan, on binlerce kilometreden gelen katillere göz yumulduğuna dikkat çekti. Ülkenin hiçbir yerinde kuş uçurtulmazken Türkiye’nin kalbi denilen Ankara'da bombaların patlatıldığını belirten Botan, “Koca devlet, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın bundan haberi olmayacak öyle mi?​” diye tepki gösterdi.

CHP Kadın Kolları Başkanı Fatma Köse, 10 Ekim mitinginde yakınını kaybeden Suruçlu bir babanın cenazede söylediklerini hiç unutamadığını belirterek, “O baba 'İlk defa Suruç'tan mühendis çıkacaktı' demişti. Bu ülkede barış istemek, barış getirmek bu kadar mı zor? Bu acılar ülkemizde tekrar yaşanmasın istiyoruz. Mücadeleleri yolumuzu aydınlatıyor” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Vodafone 39. İstanbul Maratonu nedeniyle bu yollar kapanacak

SONRAKİ HABER

Hasan Cemal'in beraat kararı bozuldu, cezaları onandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...