09 Kasım 2017 18:13
Son Güncellenme Tarihi: 10 Kasım 2017 03:38

Başbakan Yıldırım Beyaz Saray’da Mike Pence ile görüştü

Başbakan Binali Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile Beyaz Saray'da bir araya geldi.

Paylaş

Başbakan Binali Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile TSİ 19.08'de  Beyaz Saray'da bir araya geldi. 

Roosevelt  Salonu'nda gerçekleştirilen ve 20:20'de sona eren  basına kapalı görüşmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii  Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç  ile Başbakan Yıldırım'ın Dışişleri Başdanışmanı Kerim Uras ve diğer yetkililer  katıldı.

CNN Türk televizyon kanalı görüşmede vize konusunun, ABD tarafından PYD/YPG'ye verilen silahların geri alınmasının ve Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesinin gündeme geldiğini aktardı. Ayrıca Rıza Sarraf davası ile bölgesel sorunların da görüşüldüğü bildirildi.

PENCE’DEN TÜRKİYE’YE ŞEFFAFLIK VE HUKUKA UYGUNLUK ÇAĞRISI

Başbakan Binali Yıldırım’ın ABD ziyareti sırasında ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence yaptığı açıklamada Türkiye’ye ABD misyonlarında çalışanların, gazetecilerin ve sivil toplum kuruluşu yöneticilerinin tutuklanmasına ilişkin dava süreçlerinde şeffaflık ve hukuka uygunluk çağrısı yaptı. 

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre iki lider görüşmenin ABD-Türkiye ilişkilerinde yeni bir sayfa açılmasına yardımcı olacağını umduklarını söyledi ve ortak zorluklar karşısında dost ve müttefik ülkeler olarak yapıcı diyaloğa ihtiyaç duyulduğu konusunda anlaştı. ABD ve Türkiye’nin Ortadoğu’daki ortak çıkarları istikrar ve güvenliğin altını çizen iki lider, bu bağlamda hükümetler arası istişarelerin devam etmesi konusunda anlaştı.

ABD Başkan yardımcısı Pence Başbakan Binali Yıldırım’a Türkiye’nin IŞİD’le mücadeleye ve küresel güvenliğe katkılarından dolayı teşekkür etti ve ABD’nin PKK ve diğer terör tehditlerine karşı Türkiye’nin tarafında durduğunu vurguladı.

ABD Başkan Yardımcısı Pence ABD’nin Türkiye’deki temsilciliklerindeki yerel çalışanların, gazetecilerin, sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerinin olağan üstü hal kapsamında tutuklanmasına dair derin endişelerini dile getirdi ve bu davalardaki hukuki sürecin şeffaf ve esaslara uygun olarak yürütülmesi çağrısı yaptı.

BAŞBAKANLIK'TAN AÇIKLAMA

ABD'de çeşitli temaslarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile görüştü. Başbakanlık kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, görüşmede Gülen'in iadesi, New York'ta devam eden davalar, YPG'ye ABD tarafından verilen silahlar ve Türkiye ile ABD ilişkilerinin düzelmesi için diyalog konuları ele alındı.

Konuyla ilgili Başbakanlık'tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"ABD'yi ziyaret etmekte olan Sayın Başbakanımız, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile bugün (9 Kasım) Washington’da bir görüşme yapmıştır.

Görüşmede, FETÖ elebaşının tutuklanarak ülkemize iadesi, faaliyetlerinin sonlandırılması talebimiz yinelenmiştir. New York'ta görülen ve ilişkilere zarar veren davalardaki sözde delillerin sahte olduğu, yasalara uygun olmayan yöntemlerle toplandığı hatırlatılmıştır.

Terörle mücadele dahil olmak üzere, ikili ilişkilerimiz ve bölgesel meseleler etraflıca ele alınmış; YPG terör örgütüne silah verilmesi konusunda duyduğumuz rahatsızlık ve desteğin sona erdirilmesi yönündeki beklentilerimiz hatırlatılmıştır.

Taraflar iki ülke arasındaki köklü müttefiklik ilişkilerinin ve stratejik ortaklığın önemini vurgulamışlar ve bu görüşmenin ikili ilişkilerde, iki dost ve müttefik ülke olan Türkiye ve ABD arasında yapıcı diyalog temelinde yeni bir sayfa açması temennisinde bulunmuşlardır."

 {{337465}}

Başbakan Binali Yıldırım ABD'ye gitmeden önce "Amerika ile ilişkilerimizin mükemmel düzeyde olduğunu söylememiz doğru olmaz. Ciddi sorunlarımız var. Bu sorunların artık geride bırakılması, geleceğe odaklanılması yönünde düşüncelerimizi muhatabımıza aktaracağız" şeklinde konuşmuştu. 

YILDIRIM BM SEKTERİ GUTERRES İLE DE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan ABD'de bulunan Yıldırım, New York'ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile de görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmenin ardından gazetecilere kısa bir açıklama yapan Yıldırım, Guterres ile görüşmesinde bölgesel ve küresel sorunları ele aldıklarını söyledi. Başbakan Yıldırım, "Özellikle Türkiye'nin etrafında var olan istikrasızlıkların doğurduğu sonuçların ve göçlerin, mülteci krizinin ortaya koyduğu yükün Türkiye tarafından ne kadar büyük bir fedakarlıkla karşılandığını Sayın Genel Sekreter ifade etti. Tabii bizim burada beklentimiz bütün BM'ye üye ülkelerin bu yüke ortak olmaları" dedi.

Yıldırım, görüşmede Myanmar'da Rohinga Müslümanlarına uygulanan etnik temizlik konusunda BM'nin daha aktif hareket etmesi ve uluslararası toplumu harekete geçirmesi gerektiğini BM Genel Sekreteri’ne aktardıklarını belirterek, "Bu konuda bir karar oluşturulma yolu zorlanmalıdır. Oradan evlerinden, yurtlarından uzaklaştırılan o insanlara insanı yardımın BM koordinasyonunda akması hem de o insanların yurtlarına dönmesi gerektiğini belirttik. Onların seslerinin yeterince duyurulamadığını, yalnızca Türkiye'nin oradaki etnik temizliği dünya kamuoyunun dikkatine getirdiğini ifade ettik" dedi.

Yıldırım; Suriye, Irak, Libya, Lübnan ve çevre konularına değinilerek, Kıbrıs üzerinde durulduğunu da söyledi.

FİNANS VE İŞ DÜNYASINDA TEMSİLCİLERLE GÖRÜŞME

ABD’deki temaslarını sürdüren Başbakan Binali Yıldırım, New York'ta ülkenin önde gelen finans ve iş dünyası temsilcileriyle görüştü.

New York’ta Lotte New York Palace otelde finans kuruluşları ve iş dünyasının temsilcileriyle görüşen Başbakan Yıldırım, daha sonra ABD'nin önde gelen şirket yöneticileri ve yatırımcılarla bir araya geldi.

Başbakan Yıldırım, Pepsico, UPS, Raytheon, Coca Cola, GE Aviation, Credit Suisse, Accenture, Motorola, Amazon, Citi Group, Deutsche Bank ve IBM gibi şirketlerin temsilcileri ile görüştü.

İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesiyle ilgili konuların ele alındığı bildirilen bu görüşmede ise Başbakan Yardımcısı Şimşek, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, AK Parti Grup Başkanvekili Muş, AK Parti İstanbul Milletvekilleri Şentop ve Bozkır, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Kılıç, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Sinirlioğlu ve TYDTA Başkanı Ermut da yer aldı.

Görüşmelerin ardından, New York’ta kalmakta olduğu otele yürüyerek geçen Başbakan Yıldırım, otel önünde, New York ve çevresinde yaşayan Türkler tarafından sevgi gösterileriyle karşılandı. Yıldırım ellerinde Türk ve Amerikan bayrakları ile kendisini desteklemeye gelen kişilerle ayaküstü söyleşerek hatıra fotoğrafı çektirdi. Yıldırım’ı karşılayan küçük kalabalık, "Kırmızı, beyaz, en büyük Türkiye" "Dik dur eğilme, bu millet seninle" sloganları attı. Yıldırım, kendisine sunulan bir buket çiçek demetini de kendisini görmek için Los Angeles’tan New York’a gelen bir kadına hediye etti. 

BİNALİ YILDIRIM WASHİNGTON’DA PROTESTO EDİLDİ

Başbakan Binali Yıldırım, Beyaz Saray’a gittiği sırada bir grup tarafından protesto edildi. 

ABD’ye ziyarette bulunan Başbakan Binali Yıldırım, Beyaz Saray’a gittiği sırada bir grup tarafından protesto edildi. 
 
Başbakan Binali Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile Beyaz Saray’a geçtiği sırada bir grup tarafından protesto edildi. Grup, AKP aleyhine slogan attı. Eylemciler, tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile HDP yöneticilerinin fotoğrafları ve “Davutoğlu, Topbaş, Gökçek gitti sıra sende Yıldırım” yazılı dövizler açtılar.  (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Adana'da gözaltındaki 7 kişi serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

İranlı muhalif Ahmed Molla Nissi Hollanda'da öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...