İşçiler ‘Taşeron çalışmaya hayır’ dedi

İstanbul Bakırköy’de bir araya gelen Belediye-İş ve DERİTEKS’in çağrısıyla bir araya gelen işçiler taşeron sistemin yasaklanmasını istedi.

09 Kasım 2017 15:54
Paylaş

Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube ve DERİTEKS Avrupa Yakası Temsilciliğinin çağrısıyla Bakırköy Meydanı’nda bir araya gelen çok sayıda işçi “Taşeronlaştırmaya, özelleştirmelere, esnek çalışmaya, iş cinayetlerine ve KHK’lerle emekçileri dizayn etmeye çalışanlara dur diyoruz” dedi.

Eylemde “Statü değil taşerona kadro”, “Taşeron çalışma yasaklansın”, “Her yer taşeron her yer cinayet”, “Çalışırken ölmek istemiyoruz”, “Taşeron değil güvenceli çalışma”, “Her yer yalan her yer taşeron” sloganları atıldı.

İşçiler adına ortak açıklamayı Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Erol Özdemir yaptı. Konuşmasına OHAL uygulamalarını eleştirerek başlayan Özdemir, “Grevleri kolluk güçleriyle kıran, zaten şaşan adalet sistemini işçi karşıtı forma sokan, sermayenin çarkına su taşıyan iktidar, son olarak TTK’yi özelleştirmeye çalıştı. Emekçilere yönelik sistematik saldırıların devam edeceğini ilan etmiş oldu” dedi.

İŞÇİNİN BEKLENTİSİ AYRIMSIZ KADRO

Sendikaların yine işçilerin gerisinde kaldığını kaydeden Özdemir şöyle konuştu: “3 bine yakın işçi madene kapanarak özelleştirme saldırısına karşı ilk geri adımı attırdı. Ancak mücadele bitmedi. Tüm madenler kamulaştırılsın, rödovans yasaklansın talepleri devam ediyor.”

Özdemir taşeron işçilere verilen kadro sözünü ise şöyle değerlendirdi: “Hükümet yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarda bir statü belirlenmesinden bahsedilmektedir. Düzenlemenin içeriği saklanmaktadır. Taşeron işçilerin beklentisi ve talebi ayrımsız kadrolu kamu işçisi olmaktır.”

İŞÇİLER ÖLMEYE DEVAM EDİYOR

Özdemir, “Yılın 10 ayında 1683 işçi iş cinayetinde can verdi. Enflasyon yüzde 10’u aştı. Yoksulluk sınırı 5 bin lira. Örgütsüz iş kollarında haftalık çalışma süresi 60 saate yakın. İşçi arkadaşlar bizi kurtaracak olan kendi ellerimizdir. Örgütlü, eğitimli, bilinçli bir işçi sınıfı işyerlerinden başlayarak yaşadığı toplumun tüm olumsuz yönlerini düzeltecek güçtedir” ifadelerini kullandı.

DERİTEKS: İŞ CİNAYETLERİ YAŞANMASIN İSTİYORUZ

DERİTEKS İstanbul Avrupa Yakası Sorumlusu Veysel Arslan ise şöyle konuştu: “İş cinayetleri çözümü konusunda iktidar bütün olanaklar elinde olmasına rağmen iş cinayetleri 6 kat arttı. Ne denetim ne çözüm politikası var. Yetkililer cinayet olduktan sonra başsağlığı dilemekle yetiniyor. Biz cinayetler yaşadıktan sonra başsağlığı istemiyoruz. Cinayetler yaşanmasın istiyoruz. OHAL’de kanunlar hep işçilerin aleyhinde çıkarılıyor. Kıdem tazminatını gasbetmeye çalışıyor. Enflasyon yüzde 12. İşsizlik yüzde 22’lerde. Maden işçileri olumlu bir adım attı. Maden işçileri ışık tutmaya devam ediyor. Madenlerin özelleştirilmesine karşı yapılan eylemle, bugün Mecliste tartışılan 58. madde kaldırıldı. Madenlerin halkın olması gerektiğine inanıyoruz. Taşeron çalışma arttı. Biz bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Taşerona karşı mücadelemiz devam edecek. Koşulsuz şartsız kadro talep ediyoruz.”

TAŞERON ÇALIŞMA YASAKLANSIN

KESK’e bağlı Tüm Bel-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Kadri Kılıcı da şu ifadeleri kullandı: “2002’de 200 bin taşeron işçi varken bugün 3 milyona yakın. Taşeronda kaybeden emekçilerdir. İş cinayeti, güvencesizlik vardır. 2014’te Soma’da 301 maden işçisi katledildi. İş cinayetlerinde dünyada 3., Avrupa’da 1. sıradayız. Çünkü taşeron var. TTK’de emekçiler madene kapandı ve bir kıvılcımı ortaya koydular. Taşeronun yasaklanmasını istiyoruz. (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Bursa'daki iş cinayetiyle ilgili 2 bürokrat görevden alındı

SONRAKİ HABER

ABD’den Haşdi Şabi’yi ‘terör listesine’ alma hazırlığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa