09 Kasım 2017 14:38

Schaubühne Berlin ekibi güvenlik kaygısıyla gelmiyor

İKSV'nin Tiyatro Festivali’ne konuk olacak Schaubühne Berlin tiyatro topluluğu, İstanbul programını güvenlik kaygısıyla iptal etti.

Paylaş

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 13-26 Kasım tarihlerinde hayata geçirilecek 21. İstanbul Tiyatro Festivali’ne 17-18 Kasım tarihlerinde III. Richard oyunuyla konuk olacak Schaubühne Berlin tiyatro topluluğu, geçtiğimiz günlerde İstanbul programını iptal etti. Tiyatronun Sanat Direktörü Thomas Ostermeier, Süddeutsche Zeitung gazetesine verdiği röportajda kararın nedenini ‘Türkiye’de yaşanan keyfi tutuklamalar ve kendilerinin güvenliklerinin garanti edilememesi’ olarak açıkladı.

Festivale daha önceki yıllarda Nora, Hamlet ve Bir Halk Düşmanı oyunlarıyla katılan Schaubühne Berlin’in bu beklenmedik iptal kararının sebebi İKSV tarafından “Topluluğun son dakikada aldığı karar” olarak duyurulmuştu.

‘KEYFİ VE TUTARSIZ GÖRÜNEN BU TUTUKLAMALAR...’

Schaubühne Berlin tarafından ayrıca bir açıklama metni yayımlandı. Açıklamanın tam metni şöyle: “İstanbul’da III. Richard adlı oyunumuzun sahnelenmesini ekibimizin güvenliğinden endişe duyduğumuz için iptal etmek zorunda kaldığımızı büyük bir üzüntüyle açıklıyoruz. Aralarında yabancıların da bulunduğu pek çok gazeteci, bilim insanı ve insan hakları aktivistinin tutuklanmasından endişe duyuyoruz. Keyfi ve tutarsız görünen bu tutuklamalar Schaubühne Berlin ekibinin tedirginlik duymasına sebep oldu. Topluluğun güvenliğini garanti altına alamayacağımız endişesiyle Türkiye’ye gelme kararımızdan vazgeçtik.

Türkiyeli seyirci uzun yıllardan bu yana Schaubühne oyunlarına ve Thomas Ostermeier yapımlarına büyük ilgi gösterdi. Şimdiye kadar İstanbul’da Nora, Hamlet ve Bir Halk Düşmanı adlı oyunları  sahneledik, 2012 yılında 18. İstanbul Tiyatro Festivali’nin onur ödülü Thomas Ostermeier’e sunuldu. Türkiyeli seyirciyi hayal kırıklığına uğrattığımız için çok üzgünüz. Ayrıca tiyatro festivali ve seyircisinden de onlardan kaynaklanmayan bu karar yüzünden özür diliyoruz. Türkiye’ye gelmemizin yeniden mümkün olacağı günlerin yakın olduğunu umut ediyoruz.” (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Şiddet uygulayan erkek bir de mağdur oldu!

SONRAKİ HABER

Cumhuriyet için ek süre istemine AİHM’den ret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...