09 Kasım 2017 11:28
Son Güncellenme Tarihi: 19 Kasım 2017 12:02

Suriye ordusu IŞİD'in son kalesi Elbukemal'i ele geçirdi

Suriye ordusu, IŞİD'i stratejik sınır kenti Elbukemal'den bir kez daha çıkardı. Elbukemal, IŞİD'in Suriye'de işgali altında tuttuğu son kentti.

Paylaş

Suriye ordusu, 9 Kasım'da Deyrezzor vilayetindeki stratejik sınır kenti Elbukemal'in IŞİD'den alındığını duyurdu. Ancak kentin kuzeyinde hakimiyeti sağlayamayan ordu güçleri 11 Kasım'da geri çekilmek zorunda kaldı. 19 Kasım itibariyle Suriye ordusunun kentte yeniden hakimiyeti sağladığı bildirildi.

Operasyonun başladığını 7 Kasım'da duyuran Suriye ordusunun sözcüsü General Ali Meyhub, Elbukemal'in 9 Kasım sabahı itibariyle tamamen ordu güçlerinin kontrolüne geçtiğini açıklamıştı. IŞİD'in kentten çıkarılması sonrası bölgede patlayıcı maddelerin temizlenmesi için arama tarama faaliyetleri başlatılmıştı.

IŞİD'in Deyrezzor kent merkezi ve el Meyadin'deki savaşların aksine kayıp vermemek için direkt geri çekildiği bildirilmişti. Ancak bunun taktik geri çekilme olduğu ortaya çıktı. Kentin kuzeyindeki birçok köy Suriye Demokratik Güçleri tarafından kontrol altına alınırken IŞİD, bu bölgeye takviye kuvvetler gönderdi. Kentin kuzey hattından Elbukemal'e doğru saldırılarını sürdüren IŞİD, Suriye ordusuna üstünlük sağlayarak güney mahallelerini yeniden ele geçirdi.

Suriye ordusu ve müttefikleri güçlerini yeniden toplayıp Elbukemal'i yeniden kuşattı.

19 KASIM: ELBUKEMAL YENİDEN KONTROL ALTINDA

Saatler önce, ordu güçlerinin kentin yüzde 85'ine hakim olduğu belirtilmişti. İlk olarak Hizbullah, daha sonra Suriye ordusu kaynakları Elbukemal'de kontrolün tamamen sağlandığını duyurdu. Uluslararası ajanslardan AFP de haberi son dakika olarak geçti.

IŞİD, Irak'ta elinde tuttuğu son kasaba olan Rava'dan da 17 Kasım'da çekilmek zorunda kalmıştı.

ELBUKEMAL NEDEN ÖNEMLİ?

Irak'la sınır oluşturan Elbukemal, 2014 yazında IŞİD tarafından işgal edilmişti. Irak'la sınır oluşturan Elbukemal, IŞİD'in Suriye'de hakim olduğu son önemli kent. Örgütün halen Deyrezzor vilayetinin belli bölgeleri ve Dera'nın güneybatısında kontrol altında tuttuğu köy ve kasabalar bulunuyor. IŞİD, Dera'da Halid bin Velid Ordusu adlı grup aracılığıyla faaliyet yürütüyor.

'IŞİD'İN DEVLET HALİNİN SONU'

Oklahoma Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Bölümü'nden Joshua Landis, RT.com'a verdiği demeçte Elbukemal'in Suriye ordusu tarafından alınmasını "Bu bir devlet olarak IŞİD'in sonudur. Artık teröristler, Suriye ve Irak arasında rahatça hareket edemeyecek. Onlara karşı mücadele çok daha kolay olacak" sözleriyle yorumlamıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Tecavüz sanığından mahkemede din istismarı

SONRAKİ HABER

SES üyesi sağlık emekçileri baskı ve mobbingi protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...