09 Kasım 2017 11:16

BES: 2018 yılı bütçesi emekçilerin kayıplarını karşılamalı

BES, 2018 bütçesine dair basın toplantısı yaptı. BES, emekçilerin 2017 kayıplarını karşılayacak ek zam ve insanca yaşayacak ücret talep etti.

Paylaş

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Genel Merkezi TBMM’ye sevk edilen 2018 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun tasarısına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

BES Genel Merkezi toplantı salonunda gerçekleşen ve MYK üyelerinin katıldığı açıklamayı BES Genel Başkanı Serpil Akpınar yaptı. 2018-2019 yıllarını kapsayan toplu sözleşme sürecinde varılan yüzdelik zamların kamu emekçilerinin 2017 yılı kayıplarını karşılamaktan çok uzak olduğunu söyleyen Akpınar, bütçe kanununa eklenecek bir madde ile ek zam talep etti. Her ay vergisini peşin ödeyen kamu emekçilerinin vergi indiriminden yararlanmadığına dikkat çeken Akpınar, vergi dilimine takılarak gelir kaybı yaşamak istemediklerini söledi.

‘VERGİLERLE KARŞILANMASI GEREKEN HİZMETLER PARALI HALE GELDİ’

Devletin halktan aldığı vergilerle karşılanması zorunlu tüm hizmetlerin paralı hale geldiğine dikkat çeken Akpınar, “Geçmediğimiz köprünün parasını ödemek istemiyoruz” dedi. Maliye Bakanlığı’nın vergi ve zamlarla bütçe açığını kapatma yoluna gideceğini açıkladığını hatırlatan Akpınar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mecliste görüşülmekte olan torba yasaya eklenen bir madde ile GSM şirketlerinin cezaları silinmektedir, devlet alacaklarından vazgeçmektedir. Madem vergilerle bütçe açığını kapatacaksınız. GSM şirketlerinden 5 milyarı bulan ceza ve devlet alacaklarına neden torba yasada af getiriyorsunuz”.

2018 bütçe tasarısıyla kamusal hizmetlere, istihdama kadınların eşit erişiminin göz ardı edildiğini kaydeden Akpınar, toplumsal cinsiyet eşitliğini dikkate alan ve eşitsizliği giderecek bir bütçe istediklerini söyledi.

‘BÜTÇE ENGELLİLERİ GÖRMELİ’

Kamuda 13 bin 441 engelli kontenjan açığı bulunduğuna vurgu yapan Akpınar, hem çalışma hem toplumsal yaşamda 9 milyondan fazla engelliyi gören bir bütçe istediklerini ifade etti. Daha önce geri çekilen zeytinlik ve meraları imara açan yasa tasarısının Meclis’e sunulan torba yasanın içine tekrar konulduğunu belirten Akınar, “Torba tasarı bütçe açığını, betonlaşmayı, silahlanmayı finanse etme adına, doğayı daha çok talan etme, halkı emekçiyi daha çok ezme tasarısıdır” dedi.

Akpınar, görüşmeleri devam eden 2018 bütçesinden insanca yaşayabilecek bir ücret ile 2017 kayıplarını karşılayacak ek zam, vergide adalet, iş güvencesi ve eşitlikçi, halkçı bir bütçe istediklerini vurguladı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Veli-Der: Nitelikli okul ve eğitim bütün çocukların hakkı

SONRAKİ HABER

Tüm Bel-Sen: OHAL’de yerel yönetimler ayaklar altına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...