09 Kasım 2017 10:53

İthal etle ucuz et satışı: Hep aynı hatayı yapma akılsızlığı

CHP Milletvekili Orhan Sarıbal: AKP 2010 yılından beri ithalat yaparak et fiyatlarını düşüremedi, şimdi yine aynı hata tekrarlanıyor.

Paylaş

CHP Bursa Milletvekili ve Gıda Mühendisi Orhan Sarıbal, 2010 yılından beri ithalat yaparak et fiyatlarını düşüremeyen AKP hükümetinin, yine ithal ederek ucuz et satmasının aynı hatayı tekrarlamaktan başka bir anlamı olmadığını belirtti. 

Ucuz et satışıyla ilgili Meclis’te basın toplantısı düzenleyen Sarıbal, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın düşük fiyattan ithal sığır eti satmak için BİM ve A101 ile sözleme imzaladığını, kıymanın kilosunu 29, kuşbaşı etin kilosunu 31 liradan satmaya başladığını hatırlattı. 

Hükümetin yapmak istediğini, Einstein’ın ‘Aynı şeyleri yapıp her defasında farklı sonuçlar beklemek, akılsızlıktır’ sözüyle açıklayan Sarıbal, “Türkiye'de 2010 yılından bu yana görev yapan üç tarım bakanı da fiyat artışından besiciler ve kasapları sorumlu tutarak, kırmızı et fiyatlarını düşürme iddiasıyla ithalata başvurmuştur. Her ithalat kararından önce de et fiyatlarının düşürüleceği, vurguncuların belinin kırılacağı, yerli üretimin artırılacağı, üreticilerin korunacağı, fakir fukaranın da et yiyeceği iddia edilmiştir” diye konuştu. 

Hükümetin bu vaatleri gerçekleştirmek adına 2010 yılı ortasından 2017 ağustos ayı sonuna kadar canlı sığır, koyun ve keçi ile sığır eti ithalatı için yaklaşık 5.2 milyar harcadığı bilgisini veren Sarıbal, “Ancak o günden bugüne et fiyatları gerilememiş, hatta artmıştır. Buna karşılık yetkililer ithalatı hâlâ tek çare olarak görmektedirler” dedi.  

Kırmızı et sorununun temel kaynağının üretim yetersizliği olduğuna vurgu yapan Sarıbal şunları söyledi: “Mevcut anlayış ve yanlışta ısrar edilirse, Türkiye’de etin ucuzlaması bir yana fiyat bugünkünün çok çok üstüne çıkacaktır. Ayrıca kıyma fiyatı 50-60 TL olduğunda, suçu yıkacak besici ve kasap bulmakta da zorlanacaklardır. İlgililerin bu uyarımı dikkate alacaklarını umuyorum. Çözüm ülkemizde üretilmiş hayvanların yerli yemlerle ve kendi insanımızca beslenip et üretilmesinden geçmektedir” dedi. 

İTHALAT DEĞİL ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ

Sarıbal, sorunun çözümü için şu önerilerde bulundu: 

  • Sığır eti üretimini artırmaya yönelik özendirici uygulamalar, öncelikle besi materyalini artırmayı hedeflemelidir. 
  •  Ülkeyi kendine yeterli hale getirmenin yolu, küçük büyük demeden kırsal alanlarda yaşayan az veya çok toprağı olan insanların hayvan yetiştirmelerini mümkün ve kârlı kılacak imkanlar yaratmaktan geçmektedir.  
  • Hayvan sayısını artırmak ve maliyeti düşürmek için merada sığır, koyun ve keçi yetiştiriciliğini yaygınlaştırmanın yolları bulunmalıdır. 
  • Daha ucuza et üretimi için meralardan ve ucuz yem kaynaklarından yararlanma düzeyi artırılmalıdır.

BESİCİ DESTEKLENMEDEN UCUZ ET YENMEZ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ucuz et tartışmalarıyla ilgili yaptığı açıklamada, yerli üretimin korunmaması halinde etin daha pahalı yeneceği uyarısında bulundu. 

Açıklamasında, “Hayvancılıkta yerli üretim korunmaz, üretim sekteye uğratılır, ahırlara yeni besi hayvanları konulmazsa, besicimiz üretimden kaçınırsa vay halimize” diyen Bayraktar, bu durumda ette bugünkü fiyatlardan daha pahalı et yeneceği uyarısında bulundu. 
İçinde bulunulan durumdan kurtulmanın yolunun ithalattan değil, karkasta kilogram başına 1 lira 88 kuruş, hayvan başına 495 lira 93 kuruş zarar eden üreticinin zararının giderilmesinden, üreticinin hayvan başına 500 lira da kâr elde edebilmesinin sağlanmasından geçtiğini vurgulayan Bayraktar, besiye alınan hayvan başına 1000 lira destek verilmesi gerektiğini ifade etti. Şemsi Bayraktar, bunun devlete maliyetinin 315 milyon dolar gibi, 2010-2016 dönemindeki 5 milyar 40 milyon dolarlık ithalat göz önünde bulundurulduğunda, gayet makul bir bedelle karşılanabileceğine dikkati çekti. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kalıp ustası Suriyeli işçi 4'üncü kattan düşüp öldü

SONRAKİ HABER

KYK yurdunda ‘FETÖ'cüler gibi sohbet mi veriliyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...