09 Kasım 2017 09:38

Yıldız Sarayı'ndan zorla çıkarılan mimarlar hakim karşında

Yıldız Sarayı'nda Mimarlar Odası'nın kullandığı bölümün Cumhurbaşkanlığına devredilmek boşaltılmasına karşı çıkanlar hakim karşısına çıktı.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul 

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin kullandığı Yıldız Sarayı Dış Karakol Binasının Cumhurbaşkanlığı’na devredilmek üzere boşaltılmasına direnen mimarlar ve mühendisler hakkında “Görevi yaptırmamak için direnme“ suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması görüldü. Bir sonraki duruşma 4 Aralık’a ertelendi. 

Çağlayan’daki İstanbul 11. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, Mimar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Muhcu, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi YK Başkanı Sami Yılmaztürk, Mücella Yapıcı, Politeknik Yönetim Kurulu Sekreteri Ersin Kiriş’in de aralarında bulunduğu 14 kişi yargılanıyor. 

‘YARGI KARARINA RAĞMEN HUKUKSUZCA TAHLİYE EDİLDİK’

Duruşmada ilk olarak savunma yapan Eyüp Muhcu, Kültür Bakanlığı ile yapılan protokol doğrultusunda Yıldız Sarayı Dış Karakol Binasının 49 yıllığına kendilerine tahsis edildiğini belirterek, “Taşınmazı koruma yükümlülüğümüz güvenlik güçleri tarafından engellendi, yargı kararı olduğu ve odanın kullanım haklarının son bulmadığını ifade ettiğimiz halde kanunsuz olarak zorla tahliye edildik. Gelen kişiler fiili durum yaratmak istiyorlardı. Talimat aldıklarını ve tahliye etmek zorunda olduklarını söyleyerek kanunsuz emre itaat ediyor ve bize herhangi bir belge dahi göstermiyorlardı. Mahkeme kararına rağmen zorla tahliye gerçekleşti ve biz gözaltına alındık. Tahliye sırasında el konulan taşınmazlarımız tarafımıza iade edilmesi. Hukuka aykırı uygulamaya engel olmaya çalıştık. Zor kullanma ya da fiili bir mukavemet ve direnişimiz olmamıştır. Tahliye işlemini gerçekleştireceğini söyleyenler sivil kişilerdi. Üniformalı polisler güvenlik amacıyla uzakta duruyorlardı. Polis memurlarıyla hiç diyaloğa girmedik. Asıl yargılanması gereken mekanımızı işgal edenlerdir. Biz de bu kişilerden şikayetçi olduk ancak haklarında sorgulama izni verilmedi” dedi. 

‘TARİHİ ESER NİTELİĞİNDEKİ KAPIYA ZARAR VERDİLER, ŞİKAYETÇİYİM’

Mimar Mücella Yapıcı da savunmasında, yapılan işlemin yasal olmadığını ve dayanağının bulunmadığını tekrarladı. Yapıcı kimseye karşı zor kullanmadığını ve mukavemet göstermediğini belirterek, “Tahliye için geldiklerinde oda kapısının kapatılmasının suç olduğunu düşünmüyorum. Evimizin kapısını kapatmak da mı suç olacak? Biz içeride toplantı halindeyken kapıyı kırmak suretiyle içeri girdiler. Kapıyı kırınca tarihi eser niteliğindeki kapıya da zarar verdiler. Bu görevlilerden şikayetçiyim” diyerek beraatini talep etti. 

‘PROTOKOL FESHİ TAHLİYE İÇİN YETERLİ DEĞİL’

Sanıkların ardından savunma yapan Avukat Berna Çelik de tahliye işleminin hukuka aykırılığı üzerinde durdu. Yıldız Sarayı Dış Karakol Binasının Kültür Bakanlığı tarafından TMMOB Mimarlar Odası’na tahsis edilmediği bir protokolün söz konusu olduğunun altını çizen Çelik, protokolde aykırı madde olmadığı sürece protokolün sona erdirilemeyeceğine ilişkin madde olduğunu da belirtti. Kültür Bakanlığı’nın fes ettiği yazıdan sonra fesih için dava açtıklarını söyleyen Çelik, “Bu dava ile ilgili İstanbul 12. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kültür Bakanlığı’nın fesih gerekçesi protokol yapılırken Maliye Bakanlığı’ndan görüş alınmaması olarak belirtildi.  Mahkeme, aradan geçen 14 yıl sonra Maliye Bakanlığı’nın görüşü alınmadığı için protokol feshine ilişkin yürütmeyi durdurma kararı aldı. Kaldı ki protokol feshi tahliye için tek başına yeterli değildir” diyerek beraat talep etti. 

Ara kararını açıklayan mahkeme beraat taleplerini reddederek, yargılamayı 4 Aralık 10.30’a bıraktı. 

‘HUKUKUSUZ KARARI ALANLAR YARGILANMALI’

Duruşma öncesinde adliye önünde basın açıklaması yapan TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, asıl yargılanması gerekenlerin hukuksuz kararı alanlar ve uygulayanlar olduğunu savundu. Açıklamada ilk olarak dava kapsamında yargılanan Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu konuştu. Muhcu, “Gerçek yargılanması gerekenler hukuku ayaklar altına alan, hiçbir hakları yokken mekanımıza el koyanlardır. Bugün burada mahkemelerin boşuna oyalandığını düşünüyoruz” dedi. 

‘TMMOB’UN KAMUSAL HİZMETE DEVAM ETMESİ ENGELLENEMEYECEK’

Açıklamayı okuyan TMMOB İKK Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası’nın 2002 yılında Kültür Bakanlığı ile imzalanan protokolle 49 yıllığına Mimarlar Odasına tahsis edildiğini hatırlatarak, Yıldız Sarayı Kompleksinin Cumhurbaşkanlığı'na tahsis edilmesinin ardından, 2015 yılı Aralık ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından protokolün tek taraflı olarak iptal edildiğini söyledi. Mimarlar Odasının idari işlemin yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açtığını belirten Akçelik, “Beşiktaş Kaymakamlığı tarafından 30 Mayıs 2016 saat 17.50'de, söz konusu binanın 31 Mayıs 2016 sabah saat 10.00'a kadar boşaltılması için tebligat yapılmış, ancak tanınan sürenin yetersizliği nedeniyle fiilen olanaksız olan boşaltma işlemleri için, yeterli süre verilmesine yönelik, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubemizce yapılan başvurulara ve İstanbul Valiliği ile kurulan temasa karşın şube binasına girilerek arkadaşlarımız gözaltına alınmışlardır” dedi. 2013 yılından beri TMMOB’a baskıların katlanarak arttığını ifade eden Akçelik şöyle devam etti: “Baskılar, TMMOB’nin gerçekleri teşhire, kamu ve halk çıkarlarına yönelik kamusal hizmete devam etmesini engelleyemeyecektir. Tüm hukuk dışı uygulamaları kınıyor, burada yargılanması gerekenlerin arkadaşlarımız değil bu hukuksuz kararı alanlar ve uygulayanlar olduğunun altını çiziyoruz.”

NE OLMUŞTU?

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’ne 1995 yılında Kültür Bakanlığı ile yapılan protokolle tahsis edilen ve Oda’nın kullanımında olan Yıldız Sarayı Dış Karakol binasının 30 Mayıs 2016’da  tarihinde  mesai saatleri sonrasında herhangi bir tahliye kararı olmaksızın boşaltılacağı bildirilmişti. Bina 31 Mayıs’ta Cumhurbaşkanlığı’na devredilmek üzere polis zoruyla boşaltılmıştı. Hukuksuz boşaltma işlemini uygulamaya gelen Beşiktaş Kaymakamlığı görevlilerini binaya almayan ve tahliye işlemine izin vermeyen TMMOB Onur Kurulu Üyesi Zeki Arslan, Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Sami Yılmaztürk, İstanbul Büyükkent Şube Sekreteri Ali Hacıalioğlu, İstanbul Büyükkent Şube Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Omacan, İstanbul Büyükkent Şube Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Dura, İstanbul Büyükkent Şube Avukatı Can Atalay, Mücella Yapıcı, Cem Tüzün, Hasan Fener, Metin Karadağ, Ekrem Çakıroğlu, Nihat Uçukoğlu, Hilmi Etikan ve Ersin Kiriş gözaltına alınmıştı. 

ÖNCEKİ HABER

Zarrab davasında dört Halkbank çalışanı tanık oldu

SONRAKİ HABER

Adana Barosu: Koşulları ortadan kalkan OHAL'e son verilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...