09 Kasım 2017 07:02

Yıldırım: ABD ile ilişkilerin mükemmel olduğunu söyleyemeyiz

ABD'de konuşan Başbakan Binali Yıldırım, 'Amerika ile ilişkilerimizin mükemmel düzeyde olduğunu söylememiz doğru olmaz. Ciddi sorunlarımız var' dedi.

Paylaş

Başbakan Binali Yıldırım,  ABD'de kaldığı otelden Thomas Jefferson Anıtı'na yürüyüşü sırasında  basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Başbakan Binali Yıldırım "Amerika ile ilişkilerimizin mükemmel düzeyde olduğunu söylememiz doğru olmaz. Ciddi sorunlarımız var. Bu sorunların artık geride bırakılması, geleceğe odaklanılması yönünde düşüncelerimizi muhatabımıza aktaracağız" diye konuştu. 

'GÜLEN'İN İADESİ İÇİN YENİ BELGE SUNMA İHTİYACI YOK'

Fethullah Gülen'in iadesi talebi ile ilgili soruları yanıtlayan Başbakan Yıldırım, "Bizim tarafımızdan bütün her şey, eldeki bütün bilgiler, belgeler gönderildi. Bu bakımdan yeni bir belge sunma ihtiyacı yok. Gereğinden fazla da belge sunuldu diyebilirim. Bundan sonra beklentimiz, Amerika Birleşik Devletleri'nin ilgili makamlarının harekete geçmesidir" diye konuştu.

IŞİD'e karşı PYD/YPG ile birlikte mücadele konusunda ABD'li yetkililerin, "Bu bir tercih değil, mecburiyettir ve bu birliktelik geçici, sadece DEAŞ'ı yok etmeye yönelik bir birliktelik. Ondan sonra biz kendi yolumuza, onlar da kendi yoluna gidecek" şeklinde sözlerini hatırlatan Başbakan Yıldırım, "Biz bunun artık zamanının geldiğini görüşmelerde gündeme getireceğiz." dedi.

YÜZDE 10 SEÇİM BARAJI İÇİN YİNE 'İSTİKRAR' DEDİ

MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin seçim barajıyla ilgili sözlerine ilişkin konuşan Başbakan Binali Yıldırım, "Barajın yüzde 10 olarak muhafaza edilmesinin esprisi ne, yönetimde istikrar. Yönetimde istikrar açısından barajın yüzde 10 olarak devam etmesi düşünülebilir. Ancak temsilde adalet noktasında seçim sistemi topyekun değiştirilecekse, o zaman bütün bu meselelerin birlikte ele alınması gerekir. Bu konular diğer partiler tarafından gündeme getirilirse biz de gayet tabii ki her türlü öneriyi birlikte oturur, değerlendiririz. Artılarıyla, eksileriyle değerlendirir, karar veririz. Yani tek başımıza değiliz ki 'kalksın, artsın, eksilsin' demek çok anlamlı olmaz. Seçim kampanyamızda doğrusunu isterseniz seçim barajına yönelik bir taahhütte bulunmadık. Anayasa değişikliği kampanyasında bu sistem değişikliği ile Türkiye'de sürekli iktidar, sürekli istikrar döneminin başlayacağını, artık zayıf iktidarlar döneminin sona ereceğini söyledik" dedi. 

'UYUM YASALARIYLA İLGİLİ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR'

Başbakan Binali Yıldırım, "Uyum yasalarıyla ilgili hazırlık çalışmaları şu anda devam ediyor. Her parti kendi açısından bir hazırlık çalışması yapıyor. AK Parti'de oluşturduğumuz bir komisyon var. Bu komisyon şimdi tüm mevzuatı tarıyor. 16 Nisan referandumundan sonra yapılan değişikliklere uygun bir şekilde hangi kanunlarda değişiklik yapılması gerektiğinin taramasını yapıyor. Bunlarla ilgili değişiklik teklifleri Meclis'e getirilecek ve görüşülecek" dedi. 

"KENDİ İÇ MESELELERİ"

Suudi Arabistan'da yaşanan gelişmelere yönelik soruya Başbakan Yıldırım, "Detaylarını, ayrıntılarını çok bilmediğimiz konuda yorum yapmamız yanlış olur. Kendi iç meseleleri. Belli ki içeride birtakım sorunlar var, kendi aralarında bunu halleşmeye çalışıyorlar." diye konuştu. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da öğretmen taşıyan servis kaza yaptı: 9 yaralı

SONRAKİ HABER

Melih Gökçek, Bülent Arınç videosu paylaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...