08 Kasım 2017 16:46

İsveç’te şirketler camileri sigortalamayı reddediyor

İsveç’te ırkçı ve yabancı düşmanlarının camilere yönelik saldırıları artırmasının ardından sigorta şirketleri camileri sigortalamayı reddediyor.

Paylaş

İsveç’te ırkçı ve yabancı düşmanlarının camilere yönelik saldırıları artırmasının ardından sigorta şirketleri camileri sigortalamayı reddediyor.

Camilere yönelik saldırı ve tehditler 2014 yılından beri giderek artış gösterdi. İsveç’teki camilerden 45’i bir başka değişle  yüzde  41’i fiziki saldırıya uğradı. yüzde 44’ü  de şiddet ve yüzde  7’si de ölüm tehditleri aldı. 

Saldırıların artmasına paralel olarak sigorta şirketlerin camilere yönelik tutumlarında da değişiklik oldu. Sigorta şirketlerinden bir kısmı camileri sigortalamayı reddederken sigorta etmeyi kabul edenler de aşırı miktarda prim ödenmesini şart koşuyor. Bundan dolayı ekonomik gücü sınırlı camilerin büyük bir çoğunluğu sigortasız.

Stockholm’un dışında bulunan İmam Ali Camii bu yılın 30 Nisan’ında kundaklandı. Caminin yüzde 25’i yandı. İslam Şii Cemaati Başkanı Haider İbrahim, günlük yayımlanan ETC gazetesine sigorta şirketlerinin sigorta yapmayı reddedikleri için kundaklamadan 1,5 yıl önce caminin sigortasız olduğunu söyledi. 

 “Ne yazik ki hayır cevabı aldık. Bundan bir sonuç çıkarmak zor. Bazıları açıkca dini çalışmalar yürüten dernekleri sigorta yapmayacaklarını söylediler ama her hangi bir gerekçe göstermediler” diyen İbrahim, İsveç’deki tüm sigorta şirketlerinin camiyi sigorta yapmayı reddetmesi üzerine Alman Hübener Versicherung sigorta şirketi ile anlaşma  yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. Sigorta şirketinin caminin  zarara katkı payını 1 milyon kron belirlediğine ve ödedikleri primin olağan primlerin 3- 4 katı olduğununa dikkat çekti. 

İsveç Birleşik İslam Dernekleri Başkanı Mohames Temsamani, tüm camiler ve özellikle de büyük camilere sigorta yaptırmalarını önerdiklerini, sigortasız olup kundaklanan camileri yeniden inşa etme olanaklarının oldukça sınırlı olduğunu söyledi.

Son 2-3 yıldır sigorta şirketlerinin camilere yönelik yaklaşımlarında değişiklikler gözlemlediklerini söyleyen Temsamani, “Bu camilerin baskı ve saldırı altında olduğunu gösteriyor. Şimdi sigorta şirketleri camilerin saldırıya uğradıklarını biliyor. Camileri sigortalamayı zararlı bir iş olarak görüyorlar” dedi. (Stockholm/EVRENSEL)


 

ÖNCEKİ HABER

Kemal Kılıçdaroğlu Avrupa Komisyonu’nda konuştu

SONRAKİ HABER

İsveç, ABD’den Patriot füzeleri satın alacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...