08 Kasım 2017 15:57

‘Yeni sınav sistemi emlakçıları ve özel okulları sevindirdi’

Diyarbakır Eğitim-Sen değişen TEOG sınav sistemine ilişkin açıklamasında yeni sistemin sadece emlakçı ve özel okulları sevindirdiğini belirtti.

Paylaş

Diyarbakır Eğitim-Sen değişen TEOG sınav sistemine ilişkin açıklama yaptı. Açıklama öncesi konuşan Eğitim-Sen 1 Nolu şube Örgütlenme sekreteri Zülküf Güneş,AKP iktidarı boyunca 6 eğitim bakanının değiştiğine dikkat çekerek, sınav sisteminin yeniden değiştirilmesinin öğrenci ve velilerin kaygılarını arttırdığını kaydetti. yapılan açıklamada söylenenin aksine ortaöğretime geçişte sınavın kalkmadığı, öğrencilerin imam hatiplere yönlendirileceği dile getirildi.

‘NİTELİKLİ OKULLAR VURGUSU EĞİTİMDE BAŞARISIZLIĞIN İTİRAFIDIR’    

Açıklamayı yapan Eğitim-Sen 2 nolu Şube Eş Başkanı Fatma Budak Güler, “Milli Eğitim Bakanı’nın talihsiz bir şekilde ‘nitelikli okullar’ olarak ifade ettiği (fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, proje okulları vb.) yine yapılacak merkezi sınavla öğrenci almaya devam edecektir. Türkiye’deki bütün okulların niteliğinden sorumlu olanların ‘nitelikli okullar’ vurgusu yaparak, Türkiye’deki okulların yüzde 90’ının niteliksiz olduğunu kabul etmesi, iktidarın eğitimdeki başarısızlığının en açık itirafıdır”dedi.

‘SINAV KALKMAMIŞTIR’

Açıklananın aksine temel eğitimden ortaöğretime geçişte sınav kalkmamıştır diyen Budak, 
“ Öğrencilerin önemli bir bölümü Haziran ayında yapılacak olan sınava katılacaktır. Doğal olarak Bakan Yılmaz’ın TEOG’un kaldırılmasına gerekçe olarak sunduğu ‘okul dışı kaynaklara yönelmenin belirgin bir şekilde artması kaçınılmazdır. Çünkü sınavla öğrenci alan okul sayısının azalması bu okullara girmek için daha yüksek puan almayı zorunlu hale getireceği için kurs, etüt ve özel derse yönelim daha da fazla olacaktır”diye ifade etti.

ADRESE DAYALI SİSTEM ÖĞRENCİNİN SEÇME HAKKINI KISITLAR

Adrese dayalı bir sistemin öncelikle öğrencilerin seçme hakkını kısıtlar diyen Budak, “Sanki tüm okullar eşit ve aynı olanaklara sahipmiş gibi bir ön kabul ile öğrencileri kendi mahallelerinde bulunan okullara gitmeyi zorlamak sınıfsal eşitsizliklerin devamını ve öğrencilerin ait olduğu toplumsal sınıfa göre eğitim almaya zorlamak anlamına gelecektir. Sınavla öğrenci alacak olan okulların büyük bir bölümünün imam hatip liseleri olması hiç şaşırtıcı olmayacaktır. MEB’in açıkladığı yeni ortaöğretime geçiş sistemi, sadece özel okulları ve emlakçıları sevindirmiştir. 

Sınavlara endekslenmiş bir eğitim sisteminin nitelikli olması mümkün değildir. Öğrencileri birbiri ile rekabet eden değil, onları geliştiren, çok yönlü bilgi ve beceri kazandırıcı, nitelikli bir eğitim anlayışı benimsenmelidir”diye konuştu. (Diyarbakır/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Paradise Papers'ın araştırılma önerisi reddedildi

SONRAKİ HABER

Grev yapan madenciye 'para cezası' bildirisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...