09 Kasım 2017 00:50

Van'da 6 yıla rağmen yaralar sarılmadı!

Van’da 2011 yılında meydana gelen ve 644 kişinin yaşamını yitirdiği iki büyük depremin üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen yaralar henüz sarılmadı.

Paylaş

Mahmut RUVANAS

Van’da 2011 yılında meydana gelen ve 644 kişinin yaşamını yitirdiği iki büyük depremin üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen yaralar henüz sarılmadı. 100’den fazla aile konteynırlarda yaşarken, 5 yıl süreyle vergi borçları ertelenen esnaf, 2018 gelmeden kara kara düşünüyor. 

100 AİLE HALA KONTEYNERLERDE

Depremin üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen halen 100’e yakın aile konteyner ve prefabrik evlerde yaşam mücadelesi vermeye devam ediyor. Seyrantepe’deki prefabrik evde 4 çocuğuyla yaşam mücadelesi veren ve soyadını vermek istemeyen Ceylan isminde bir kadın, “Gidecek yerimiz ve evimiz yok. Depremden sonra buraya yerleştik, bakalım sonumuz ne olacak. Kimse bize herhangi bir yardımda bulunmuyor. Belediyeye kayyım atandıktan sonra yetkililer geldi ve kimlik fotokopileri ile bilgilerimizi aldılar ama bir şey çıkmadı. Yaralarımızı hiçbir zaman sarılmış halde görmedik. Çocuklarımız bu evlerde hastalanıyor. Talep etmemize rağmen TOKİ vermediler. 4 çocuğumla bu prefabrikte kalıyoruz, sağlam insan bile burada hastalanır ama biz dayanmaya çalışıyoruz. Devlet yaralarımızı sarsaydı bu durumda mı olacaktık” diye soruyor.  

‘TOKİ’DEN GELECEK HABERİ BEKLİYORUZ’

Konteyner kentte kalan Perihan Evren de, 4 yıldır 10 kişilik ailesiyle 1 oda, 1 salon olan prefabrik evlerde yaşadığını belirterek, şunları söyledi: “Kış geliyor, burası oldukça soğuk oluyor. Bebeğimiz de var bu kış zahmetli geçecek maalesef.  Normal soba çalıştıramıyoruz.  Ancak elektrik sobası kullanıyoruz. O da çocuklara zararlı ama mecburuz. ‘Herkese TOKİ verdik’ diyorlar ama bize kimse bir şey vermedi. Defalarca TOKİ’ye başvurduk ve halen TOKİ’den gelen güzel bir haberi bekliyoruz.” 

‘3 DEFA TOKİ’YE BAŞVURDUK AMA…’

6 yıldır Seyrantepe’de prefabrik evde 4 çocuğu ile yaşadığını anlatan Filiz Çelik de, “Gidecek hiçbir yerimiz yok. Kış aylarında elektrik varsa evimiz sıcaktır. Elektrik kesilince buz gibi oluyor. Prefabrik ev olduğu için de soba kuramıyoruz. TOKİ’ye 3 defa başvurduk ama vermediler. Belediye, gelecek yıl bizi buradan çıkaracağını iletti. Buradan çıkarsak ne yapacağız bilmiyoruz” diyor.

‘İHTİYAÇLAR KARŞILANMADI’

Van Depremzedelerle Dayanışma Derneği  (VAN DEP-DER) Başkanı Avukat Müjde Tozbey ise, “İktidar, kendi yandaşları dışında, hiç kimsenin ihtiyaçlarını karşılamadığı gibi, hiçbir konuda da destek olmadı. Hatta depremden hemen sonra şehre akan yardımların belediyeler tarafından halka dağıtılması, yine Van Valiliği ve emniyet tarafından engellenmişti. Van Valiliği şehre gelen yardımları kendi deposunda toplayarak dağıtacağını söylemiş, bir süre sonra da depo da çıkan yangın ile tüm yardım paketlerinin yandığı söylenmişti” dedi.

ESNAF VERGİ BORCU ALTINDA EZİLİYOR!

Kent ekonomisinin o gün bugündür belini doğrultamadığını, esnafın o günlerden kalma vergi borçları altında ezildiğini anlatan Van, Ağrı ve Hakkari Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Bölge Odası Başkanı İbrahim Şahin ise, şunları dile getirdi: Depremden sonra esnafların 5 yıl ertelen vergi borçlarının 2018 yılından itibaren ödenmeye başlanacak. Bu durum esnafı zor durumda bırakacaktır. İş yapamayan esnaflar vergilerini ödeyemeyecekler ve kepenk indirecekler. 2018 yılı Van esnafları için çok zorlu olacak” dedi. 

İMO: YÜZDE 10’U HALA YIKTIRILMIŞ DEĞİL 

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şube Başkanı Kamuran Turgut, depremin üzerinden 6 yıl geçmiş olmasına rağmen ağır hasarlı binaların yüzde 10’unun hala yıktırılmadığına dikkat çekerek,“Yine orta hasarlı binaların yarısı güçlendirilmemiş ve içerisinde halen insanlar oturuyor.  Bu orta hasarlı konutların çoğu da mahkemeliktir. Orta hasarlı konutlarda insanlar az hasarlı olduğunu düşündüğü için oturuyor ama bu büyük risktir” diye konuştu. (Van/MA)


'BAYRAM OTELİ DAVASINDA 6 YILDIR ADALET YOK'

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Van  depreminde DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir Bayram Oteli enkazı altında hayatını kaybetmişti.

Van’da 9 Kasım 2011’de ikinci büyük depremde yıkılan Bayram Oteli’nde aralarında DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir’in de bulunduğu 24 kişinin hayatını kaybetmesiyle açılan davayı Cem Emir’in kardeşi Av. Sinem Emir, Evrensel’e değerlendirdi. Emir, üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen 24 kişinin hayatını kaybettiği Bayram Oteli Davası’nda adaletin tecelli etmediğini söyledi. 

VALİ’NİN ÇAĞRISI ÜZERİNE 42 KİŞİ ÖLDÜ 

23 Ekim’de meydana gelen ilk sarsıntının ardından dönemin Van Valisi Münir Karaloğlu’nun, “Bakın şehirde bütün oteller şu an dolu. Yer bulamıyoruz. Şehir dışından gelen, genellikle deprem dolayısıyla gelen basın yayın mensupları, arama kurtarma ekipleri kalıyor. Onların hiçbir endişesi yok. Binalara giriyorlar ve 7-8 katlı otellerde kalıyorlar” açıklamasının ardından oteller açıldı ve insanların bir bölümü bu çağrı üzerine evlerine döndü. Henüz korku ve tedirginliğin dinmediği kentte bu kez 9 Kasım akşamı 5.6 şiddetindeki yeniden deprem oldu ve 42 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi ise yaralandı. Enkaz altında kalarak yaşamını yitirenlerin büyük bir çoğunluğunu ise, dönemin Van Valisi Münir Karaloğlu’nun çağrısıyla otellere yerleşen gazeteci, yardım kuruluşu temsilcileri ve gönüller oldu. Yıkılan Bayram Otelin enkazında DHA Muhabirleri Cem Emir, Sabahattin Yılmaz ve gönüllü olarak arama kurtarma çalışmalarına katılan Japon Doktor Atsushi Miyazaki olduğu 24 kişi hayatını kaybetti. 

24 KİŞİ ÖLDÜ, 4 YIL YATIP ÇIKTI

24 kişinin hayatını kaybettiği Bayram Oteli davasında hiçbir gelişmenin olmadığını ve adaletin yerini bulmamasına tepki gösteren Av. Sinem Emir, “Mahkeme bir karar vermişti 15 yıl diye, sonra bunu temyize götürdü karşı taraf, 11 yıla düştü. Bir daha gitti Yargıtay’a, aynı Yargıtay ceza azdır, arttırmaya gittiği kararı bu defa da ceza çoktur diye indirime gitti. Aynı Yargıtay iki farklı karar verdi. Biz en başından beri ceza davasını takip ettik. Biz bunun parayla değil, hukuk yoluyla neticelenmesini istedik. O da bir neticeye varmış değil. FETÖ’den dolayı cezaevleri doluydu. 4 yıl yatan Tevfik Bayram,  10 yıllık af kanunundan yararlanarak çıktı. Şuan tutuksuz yargılanıyor, avukatlar da söylüyor bir daha içeri girme durumunun olmadığını. Yani hayatını kaybeden 24 insanın cezai bedeli 2 ay oldu. Van depreminde yüzlerce insan hayatını kaybetti, bu dava emsal olur dedik ama hukuk yok. Üzerinden 6 yıl geçti geriye aileler mağduriyetleriyle kaldı.Her anlamda hukuk yargılamasıyla, ceza yargılamasıyla da, adalet yerini bulsun, bu adam cezasını alsın diye mücadele ettik o da olmadı. Hukukun olmadığı yerde hukuk mücadelesi veriyorsun” diye konuştu. 

 

ÖNCEKİ HABER

Yılmaz: ‘İyi çocuklar’ ordusu kuruluyor

SONRAKİ HABER

7 öğrenciye toplam 46 yıl 4 ay hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...