08 Kasım 2017 13:24

Soma'da kurtulan madencilerin tazminatları hâlâ ödenmedi

301 madencinin iş cinayetinde can verdiği Soma'daki maden ocağında işten atılan 2831 işçinin tazminatı ödenmedi.

Paylaş

Soma'da 2014 yılında yaşanan ve 301 madencinin can verdiği katliamın yaşandığı Soma Kömür AŞ’ye bağlı Eynez ocağından işten atılan 2831 madencinin tazminatları halen ödenmedi. Ocakta örgütlü T. Maden-İş ile Soma AŞ’nin tazminatların 2017 yılına kadar ödenmesi konusunda imzaladıkları protokolü, hukuksuz olarak revize ettiği ortaya çıktı. TMSF, tazminatlarının akıbeti ile ilgili kendilerini arayan işçilere, yeni düzenlemeye göre ödemelerin Kasım ayında başlayacağı söylendi. Ancak halen bir ödeme yapılmadı. 

2014 yılının son günlerinde işten atılan işçiler, o tarihten bu yana tazminatlarını alamadı. Daha önce sendika işçilere sormadan tazminatların taksitlendirilmesine ilişkin Soma Kömürleri AŞ ile protokol imzalamıştı. O tarihten bugüne işçilere sadece iki bayram öncesi ve son olarak da referandumdan bir hafta kadar önce cüzzi miktarda ödemeler yapıldı. 

PATRON DEVLET ELİYLE KORUNUYOR

CHP Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer, TMSF’nin tazminatların ödenmesi için el koyduğu Soma AŞ’ye ait mal varlıklarının bilinçli bir şekilde satışa çıkarılmadığını ve protokol yalanı ile madencilerin bilinçli bir şekilde mağdur edildiğini söyledi. TBMM Genel Kurulu’nda konuşma yapan CHP Manisa Milletvekili Biçer, sendikanın artık işçiler adına protokol yapma yetkisinin bulunmadığını vurgulayarak, tazminatların iş hukukuna da aykırı bir biçimde protokollerle bilinçli olarak geciktirildiğini ve bu yolla patron Alp Gürkan ve Soma AŞ’nin devlet eliyle korunduğunu söyledi. 

Biçer, “Manisa’da bir tarafta Soma Kömürleri AŞ’nin ayak oyunlarına izin veren TMSF, diğer tarafta temsil yetkisini kaybetmiş sendika, yalan ve hile ile katliamı yaşayan işçilerin alın terini gasp etmeye devam etmektedir. Soma katliamından sonra işten çıkarılan 2831 işçinin tazminatı hâlâ ödenmemiştir. Soma Kömürleri AŞ, TMSF’nin el koyduğu malların satışını engelleyerek, sendikayla, eski protokollere uymayıp hukuksuz bir şekilde yeni bir protokol imzalamıştır. Önceki protokole göre işçilere ilk taksitin Ağustos 2016, son taksitin Ağustos 2017’de ödenmesi gerekirdi. İşçiler eğer bu sefer de mağdur edilirse iki elimiz -ki bunu mecazen söylemiyorum- hem TMSF’nin, hem şirketin, hem de sendikanın yakasında olacaktır” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Radyolojide taşeron faciaya yol açacak’

SONRAKİ HABER

Mersin'de grev yapan işçiler zam alınca işbaşı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...