08 Kasım 2017 13:16

‘Radyolojide taşeron faciaya yol açacak’

Radyoloji Günü: Önlemler alınmazsa, taşeronluk sistemi devam ederse hastanelerimizdeki radyoloji üniteleri de facia merkezleri olacak.

Paylaş

Tüm Radyoloji Teknisyen ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER), Dünya Radyoloji Gününde yaptıkları basın açıklamasında, “Önlemler alınmazsa, taşeronluk sistemi devam ederse hastanelerimizdeki radyoloji üniteleri de facia merkezleri olacak” uyarısında bulundu.  

Dernek binasında gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan TÜMRAD-DER Genel Başkanı Heybet Aslanoğlu, Sağlık Bakanlığının yaptığı araştırmaya göre radyolojik tetkiklerin yüzde 20’sinin standartlara uygun çekilmediğini hatırlattı. Aslanoğlu şöyle devam etti: “Gereksiz tetkikler ve standartlara uygun olmayan tetkikler hastaların defalarca radyasyona maruz kalmasına sebep oluyor.Bir Akciğer tomografisinde alınan radyasyon dozu yaklaşık 300 Akciğer filmine eşittir.Gereksiz yere tomografi çekilen hastalar (özellikle çocuklar) kanser riski ile karşı karşıya kalıyor.”

Radyoloji teknisyenleri ve teknikerlerinin sağlıksız ve ağır çalışma koşulları nedeniyle kansere yakalandığını dile getiren Aslanoğlu şöyle konuştu: “Başta şehir hastaneleri olmak üzere Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerin tamamına yakını görüntüleme hizmetleri taşeronlara devredilmiştir. Görüntüleme hizmetleri taşeron firmalar tarafından verilmektedir. Taşeron firmalarında daha ucuz iş gücü diye eğitimsiz, ehliyetsiz alaylı diye tabir edilen kişilerce hizmet verilmektedir. Özel hastanelerde ve taşeron firmalarında çalışan radyoloji çalışanları radyasyon izinlerini, yıpranma haklarını ya kullanamıyorlar ya da kullandırılmıyor. Önlemler alınmazsa ve taşeronluk sistemi devam ederse hastanelerimizdeki radyoloji üniteleri de facia merkezleri olacak.”

TAŞERON KALDIRILSIN

Aslanoğlu taleplerini şöyle sıraladı:
* İnsanca çalışma koşulları sağlansın.
* Mevcut kanunların uygulamasında keyfiyete son verilsin.  
* Özlük ve ekonomik haklar iyileştirilsin. 
* Fiili hizmet (yıpranma) önündeki engellerin kaldırılsın. 
* Lisans tamamlama ve yükseköğrenim hakkı verilsin. 
* Ehliyetsiz eleman çalıştırmaya son verilsin. 
* Taşeronluk sistemine son verilsin. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ESP Genel Başkanı Çiçek Otlu'nun tutukluluğuna devam kararı

SONRAKİ HABER

Soma'da kurtulan madencilerin tazminatları hâlâ ödenmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...