08 Kasım 2017 13:09

Boğaziçi Üniversitesi’nde servis eylemi

Boğaziçi Üniversitesi emekçi ve öğrencileri rektörün personel servis sayılarını azaltması ve güzergâh düzenlemelerine tepki gösterdi.

Paylaş

Boğaziçi Üniversitesi emekçi ve öğrencileri Rektörlüğün personel servis sayılarını azaltması ve servis güzergahlarını keyfi olarak değiştirmesine tepki göstermek için basın açıklaması yaptı.

Açıklamada bir yılını doldurmak üzere olan atanmış rektörün personel servis sayılarının azaltılması ve alakasız güzergâh düzenlemeleri gibi iş barışını bozan icraatlarına tepki için toplandıklarını belirtilen Boğaziçi Üniversitesi emekçi ve öğrencileri şunları söyledi:

“Emekçiler açısından son bir yılda;

* Yemekhane, vakıf ve sosyal tesis çalışanı onlarca emekçi işten atıldı.

* Onlarca emekçi 13b/4 yetkisi kullanılarak sebep gösterilmeden sürgün edildi.

* Kanuna aykırı iç yönergeyle lojmanlar ulufe gibi dağıtıldı. Emekçinin hakkı olanı alabilmesi çalışma saati dışında ek iş yapma şartına bağlanarak köle muamelesi yapıldı.

* Çalışanların kanuni hakkı olan yemek yardımına el konuldu. Eğitin-Sen olarak açtığımız davaya karşı idare gerçek dışı, akla ziyan savunmalar yaptı.

* Sosyal tesis bütçesinden usulsüz harcamalar yapılarak bütçe zarar ettirilip kreş ücretleri maaşın %15’inden %18’e çıkarıldı.

* Servislerde boş koltuklara oturan personel çocuklarından ücret talep edilerek 30 emekçi icra tehdidine maruz kaldı. Emekçiler gerçek dışı iddialarla kendi kurumu tarafından açılan davalarla mahkemelik oldu.

* Yetkili sendika olarak yasal hakkımız olmasına rağmen personelin genelini ilgilendiren kurul ve komisyonlardan çıkarıldık. Üniversitemizde sınırlı olan katılımcı yönetim anlayışı tamamen terk edildi.”

Son olarak ücretsiz faydalanılan ve tek hak olan servis haklarının ihaleyle birlikte 61 olan servis sayısının 50’ye düşürüldüğü ve yüzlerce emekçinin doğrudan veya dolaylı olarak mağdur edildiği belirtilen açıklamada 

“Bu düzenlemeyle birlikte:

* Emekçiler ya hiç servise binemeyecek ya servise ulaşmak için toplu taşıma kullanacak ya da kilometrelerce yürümek zorunda kalacaktır.

* Özellikle kadın emekçiler ve çocuklu aileler adresle alakası olmayan güzergâhlar yüzünden çok daha zor durumda kalacaktır.

* Kapasitenin üzerinde yolcu taşınarak emekçiler ayakta seyahat edecektir.
* Servislerin birleştirilmesiyle zaten uzun olan seyahat süreleri daha fazla uzayacaktır” denildi.

Tasarruf amacıyla yapıldığı söylenen ve yapılış şekli açısından üstten talimatla hazırlanıp komisyonda ve taraflarca görüşülmeyen uygulamanın km’lerin uzaması ve servis kapasitelerin yükseltilmesi sebebiyle ihalenin maliyetinde önemli bir azalma yaratmayacağı ve yüzlerce insanı mağdur edeceği belirtilen açıklamada şöyle denildi: “Eğer tasarruf yapmakta samimi olsalardı önce kendileri ÜYK kararıyla aldıkları döner sermaye paylarından ve diğer gelirlerinden vazgeçerlerdi.

Bizler emekçiler olarak servis sayılarının kademeli olarak azaltılıp kaldırılmasına ve sosyal haklarımızın elimizden alınmasına izin vermeyeceğiz.

Boğaziçi Üniversitesinin bir kamu kurumu bizlerin de bu kurumun emekçileri olduğunu hatırlatıyoruz. Üniversiteyi aile şirketi görenlere inat; insan, doğa, toplum yararına üniversite talebimizi bir kez daha haykırıyoruz!” (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Okuldaki kazan patlaması: Denetim yapılmadı

SONRAKİ HABER

Kayısı üreticisi hükümete seslendi: Borçlarımız ertelensin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...