08 Kasım 2017 13:04

Okuldaki kazan patlaması: Denetim yapılmadı

Eğitim Sen'den Zonguldak'taki lisede kalorifer kazanı patlamasıyla ilgili açıklama: Göz göre göre gelen facia. Denetim yapılmadı, ödenek ayrılmadı.

Paylaş

Zonguldak Çaycuma Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesinde kalorifer kazanının patlaması sonucu okul görevlisi Selahattin Köse’nin hayatını kaybettiği, dördü öğrenci 6 kişinin yaralandığı patlamayla ilgili Eğitim Sen Zonguldak Şubesi bir açıklama yaptı.

 

Patlama ile ilgili detayları paylaşan Eğitim Sen Zonguldak İlçe Sekreteri İsmet Akyol, kazan dairesinde buhar yoğunluğu fark edildiğinde Okul Müdürü, Müdür Yardımcısı ve kalorifer yakmakla görevlinin kazan dairesine gittiğini, patlama olacağı fark edince de uzaklaşmaya çalıştıklarını, ancak işitme engelli görevli Selahattin Köse’nin çöken kalorifer dairesinin enkazı altında kalarak hayatını kaybettiğini ifade etti.

 

Kalorifer kazanının üç yıl önce değiştiğine, binalar arasında bağlantıyı sağlayan ve çok eski olan tesisat sisteminin ise değiştirilmediğine dikkat çeken Akyol,.geçtiğimiz hafta sonu da binalar arasında bağlantı sağlayan kalorifer tesisatında su kaçağı tespit edilmesi üzerine tamirat yapılmasına rağmen bina ve tesisat sisteminin çok eski olmasının olayın zeminini hazırladığını belirtti.

 

‘DOĞALGAZ DÖNÜŞÜMÜ PATLAMADAN SONRA BAŞLADI’

 

“İlçe merkezinde birçok okulda doğalgaza geçilmesine rağmen bu okulda geçilmemiş olması olayın ardında yatan temel gerçeği gözler önüne sermektedir” diyen Akyol, patlamanın ardından okulda doğalgaz çalışmasının başlamış olmasının temel eksikliğin ne olduğuna işaret ettiği ifade etti.

 

Akyol şöyle devam etti: “MEB, izlediği politikalarla özel okullara öğrenci başına 6 bin TL’ye varan teşvik sunarken,devlet okullarına kaynak yok diyerek ödenek aktarmamakta, okulların fiziki denetimini gerçekleştirmemektedir.Birçok okulda hala eski sistemle ısıtma sorunu çözülmeye çalışılmakta,okulların fiziki ve altyapı sorunları görmezden gelinmektedir”

 

‘MEB SORUMLULUĞU ÜZERİNDEN ATIYOR’

 

MEB’in okul yöneticilerine ve öğretmenlere iş güvenliği kursu vererek sorumluluğu üzerinden atmaya çalıştığını” söyleyen Akyol, “Türkiye’deki eğitim kurumlarının büyük bir bölümünün iş güvenliği kurallarına uymadığı ve eğitim kurumlarında yasal olarak atılması gereken adımlar yeterince atılmadığı için iş kazası riskleri varlığını sürdürmektedir. Durum böyleyken İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri işyerlerine gönderdiği ‘İş Sağlığı ve İş Güvenliği Taahhütnamesini tüm çalışanlara imzalatmaya çalışmaktadır. Bu işlemin yapılabilmesi için iş güvenliği eğitimi alınması ve bütün personelin uyacağı kuralların açıkça belirtilmesi gerekirken, iş sağlığı ve güvenliği gibi önemli bir konu geçiştirilmek istenmektedir.” (HABER MERKEZİ)

 

{{337265}}
 

ÖNCEKİ HABER

Bakanlığa göre'silahlı eğitim'de sakınca yokmuş

SONRAKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi’nde servis eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...