08 Kasım 2017 11:18
Son Güncellenme Tarihi: 08 Kasım 2017 13:55

Paradise Papers: Kendilerine cennet halka cehennem

CHP’li  Aykut Erdoğdu, vatandaşlardan ağır vergiler alınırken, siyasetçi yakınları ve zenginlerin vergi cennetlerine kaçmasına ‘çürümüşlük’ dedi.

Paylaş

Çağrı SARI
İstanbul

Paradise Papers olarak adlandırılan milyonlarca belge, dünyanın en zenginlerinin vergi cennetlerindeki yatırımlarına ilişkin sırları açığa çıkardı. Türkiye’den de Başbakan Binali Yıldırım’ın oğulları ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın abisi ile birlikte Türkiye’deki iş insanlarının yer alması, ‘vergi cenneti’nde tartışmasını doğurdu. Zira, Türkiye’de halk, vergi ödemekte zorlanırken ve üst düzey siyesetçiler için  offshore yatırımlar ‘cennet’ haline geliyor.. 

HDP ve CHP, Başbakan Binali Yıldırım’ın ‘usulsüzlük yok’ şeklindeki açıklamalarının ardından araştırma önergelerini hazırladı. HDP Türkiye’yi vergi cehennemi olarak tarif ederken, Meclise sunduğu araştırma önergesinde “Yüzde kırklara varan vergi artırımları iç kamuoyunu rahatsız ederken, Cumhurbaşkanı ve Başbakan gibi en üst temsildeki siyasetçilerin yakınlarının ‘Vergi Cenneti’ belgelerinde isimlerinin geçmesi kamuoyu vicdanını yaralamaktadır” ifadelerini kaydetti. CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu ise, hükümeti siyasi etik kurallarına uymamakla suçladı ve “İnsanlardan zorla vergi alıyorsunuz. Ödemeyene cezası  koyuyorsunuz. Ülkeyi yönetenlerin vergi cennetlerine kaçması çürümüşlüktür. Normalde etik olarak baktığınızda çok problemli. Hukuk olarak bakmak gerekiyor” dedi. 

YURTTAŞLARA VERGİ ARTIRIMI YAPILIYOR

HDP, Paradise Papers belgelerinde adı geçen Başbakan Binali Yıldırım’ın oğulları ve Enerji Bakanı Berat Albayrak’la ilgili Meclis Araştırması talep etti. HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu Türkiye’de ekonomideki kötü gidişatı durdurmak isteyen hükümetin kötü tabloyu yurttaşlara vergi artırımı yoluyla yansıttığına dikkat çekerek, “Yurttaşlar için Türkiye ‘Vergi Cehennemi’ne dönüşmektedir. Yüzde kırklara varan vergi artırımları iç kamuoyunu rahatsız ederken, Cumhurbaşkanı ve Başbakan gibi en üst temsildeki siyasetçilerin yakınlarının ‘Vergi Cenneti’ belgelerinde isimlerinin geçmesi kamuoyu vicdanını yaralamaktadır” denildi. 
Kerestecioğlu bir üründe ne kadar vergi olduğunu da şu örnekle sundu ve Berat Albayrak’ın abisinin de offshore yatırımlarına atıf yaptı: “5,5 TL civarında olan benzini alan yurttaş bunun yaklaşık 3,3 TL’lik kısmında vergi öderken, ülkedeki benzin fiyatlamalarından sorumlu olan Enerji Bakanı’nın vergiyi offshore bağlantılarla ülkeden çıkarması da ayrı bir ironi olarak not edilmelidir” dedi. 

BELGELER ARAŞTIRILSIN

Filiz Kerestecioğlu “Bu kapsamda; Tüm dünyada yayınlanan ve siyasetçiler ile iş insanları arasında yaygınlaşmış vergi kaçırma olayını konu edinen ParadisePaper adlı belgelerde yer alan Türkiye ile ilgili kısımların araştırılması, doğruluğu kanıtlandığı vakitte çeşitli yaptırımların gündeme getirilmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını talep ederiz”  dedi. 

DÜNYADA KÜRESEL KAPİTALİZMİN BİR SONUCU

CHP Genel Balkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu da, “Bu işte bir usulsüzlük yoktur ya da vardır demek mümkün değil. Olaya bir bütün olarak bakmak gerekiyor. Yani bu gelirlerin kaynağına bakmak gerekiyor. Hukuki anlamda suç var mı yok mu ancak öyle anlaşılır. Araştırma önergesi veriyoruz. Basına çıkıp ‘her şey araştırılsın’ diyecekler mi yoksa cesaretle üzerine gidecekler mi göreceğiz” ifadelerini kullandı. 
Aykut Erdoğdu offshore aracılığıyla vergiden muhaf tutulmanın nasıl kâr elde getirdiğini de şu örnek ile anlattı: Yurt dışına ihracat yapıyorsunuz, 100 dolara ürettiğiniz ürünü 1000 dolara dışarıya veriyorsunuz ve 900 dolar kâr elde ediyorsunuz. Bunun kârınızı Türkiye’de vergilerler. Oysa siz 100 dolara ürettiğiniz bir ürünü 200 dolara vergi cennetine ihracat gösterirsiniz kağıt üzerinde,  oradan da 1000 dolar ihracat gösterdiğinizde siz sadece 100 dolar kazanmış görünürsünüz, kalan 800 doları vergi cennetinde kazanmış görünürsünüz. Yani siz naparsınız bir gayrimenkulünüz var büyük bir AVM’niz var. Şimdi AVM’yi Türkiye’ye satacak olsanız siz gelir vergisi KDV’si karşınıza çıkacak: siz o AVM’yi yurtdışında kurulmış bir şirketin üzerinde yaparsınız o vergi cennetinde kurduğunuz şirketin hisseleri satılınca AVM’de satılmış olur. Bu dünyada küresel kapitalizmin bir sonucu. Vergi cennetleri öyle bir hale geldi ki artık devletler  vergi toplayamadığı için borçlanmaya başladı. Bu vergi cennetlerinde gelir dağılımı adaletsizliği toplanan paralar bir süre sonra bizim gibi ülkelere borç olarak geri geliyor. Vergi cennetlerindeki milyarderlere borçlu hale geldik. Bu dolayısıyla Türkiye’de artık kapitalizmin kanseri diye bakılır bu işe.
Aykut Erdoğdu bu olayın siyasi etik kurallarına uymadığını, insanlardan zorla vergi alınırken ülkeyi yönetenlerin vergi cennetlerine kaçmasını da ‘çürümüşlük’ olarak değerlendirdi.

{{337377}}

{{337260}}

ÖNCEKİ HABER

Yüksel direnişi gözaltılarla 1 yılı geride bıraktı

SONRAKİ HABER

İnşaatta beton mikserinin borusu patladı: 3 işçi yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa