Ekim Devrimi'nin 100. yılı Rusya'da kutlandı

Ekim Devrimi'nin 100. yılı Moskova'da Rusya Federasyonu Komünist Partisi’nin düzenleyicisi olduğu mitingle kutlandı. Mitinge on binlerce kişi katıldı.

08 Kasım 2017 08:53
Paylaş

Okay DEPREM
Moskova

Ekim Devrimi’nin 100. yıl dönümü tüm dünyada kutlanırken, gösteri ve etkinliklerin en kitlesel ve coşkulu geçtiği yer devrimin ana yurdu Rusya oldu. Rusya Federasyonu çapında başta işçiler, emekçiler, emekliler, kadınlar ve öğrenciler olmak üzere toplumun devrimci, ilerici ve mücadeleci bütün kesimlerinden yüz binlerce kişi eski takvime göre 25 Ekim’e denk düşen 7 Kasım’da alanlara çıktı.

Dünya tarihinin ilk sosyalist-işçi devrimi dün birinci asrını geride bırakırken, hem resmi hem de sivil törenlerin merkezi elbette, devrimin Petrograd’dan (St. Petersburg) sonraki iki numaralı kalbi başkent Moskova oldu. Öğle saatlerinde Büyük Bronnaya Sokağı’nın Puşkin Meydanı ile kesiştiği noktada toplanan göstericiler önce Kızıl Meydan’a açılan Tverskaya Caddesi (eski Gorkiy Caddesi) boyunca yürüyüşe geçti. Sayıları on binleri bulan kalabalığın Karl Marx’ın heykelinin arka tarafında, ünlü Balşoy Opera Tiyatrosu binasının karşısında yer alan Devrim Meydanı’nda toplanmasıyla 7 Kasım’ın resmi olmayan mitingi başlamış oldu.   

Ekim Devrimi

ULUSLARARASI İLGİ YOĞUNDU

Rusya Federasyonu Komünist Partisi’nin (KPRF) ana düzenleyicisi olduğu 100. yıl büyük mitingine ülkenin en büyük ikinci siyasal partisi dışında “Emekçi Rusya”, “Devrimci İşçi Partisi” ve “Anayurt Partisi” de kitlesel katılım sağladı. Tramvay işçileri gibi ayrı pankart ardında kendi kortejlerinde yürüyen işçi gruplarının dışında, eyleme dünyanın dört bir yanından binlerce kişinin katılması dikkat çekti.

Ekim Devrimi

Miting düzenleme komitesinin açıkladığına göre, Büyük Ekim’in yıl dönümü törenlerine iştirak etmek üzere toplam 100’den fazla yabancı parti, örgüt ve politik grubun temsilcileri Moskova’ya gelip meydanda yerlerini aldı. Bu sene özellikle gençlerin yoğun katılımının gözlendiği jübile törenine Tula ilinden emekçilerin yoğun ilgisi ise gözlerden kaçmadı. Resmi program KPRF Genel Sekreteri Gennadiy Züganov’un açılış konuşması ile başlarken, hemen ardından tramvay işçilerinin temsilcisi kürsüye geldi. Türkiye’den de onlarca kişinin boy gösterdiği toplantıya en çok ilgi gösteren Latin Amerika ülkeleri ile İspanya-Katalonya ve İtalya’dan gelen sosyalist ve komünist aktivistler oldu. Başta Küba ve Venezuela olmak üzere kutlamalara gelen pek çok yabancı parti ve örgütten temsilcinin de kısa kısa kitleye hitap ettikleri dev buluşma, konser programıyla birlikte akşamın geç saatlerine kadar devam etti.   

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Gazetecilerin çektiği fotoğraflar suç sayıldı

SONRAKİ HABER

Barbaros Şansal'ın 6 ay 20 günlük cezası onandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...