07 Kasım 2017 15:13

MEB'in eğitim bütçesinin aslan payı ‘din öğretimi’ne ayrıldı

92 milyar TL’lik MEB bütçesinden eğitim için ayrılan 19.2 milyar TL’nin 6.7 milyar TL'si (yüzde 35) ‘din öğretimi’ne ayrıldı.

Paylaş

Meclis’te kabul edilen 92 milyar TL’lik Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden eğitim için ayrılan 19.2 milyar TL’nin 6.7 milyar TL'si (yüzde 35) ‘din öğretimi’ne ayrıldı.

Meclis'te Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki 2018 Merkezi Bütçesi mesaisi ikinci haftasında devam ediyor. Bugün Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2018 bütçesi görüşülerek kabul edildi. 

Eğitim sistemine dair eleştirilerin odağındaki hükümet, 2018 yılı için yeni imam hatip liselerinin açılması için büyük bir bütçe ayırdı. Bakanlığın 92 milyar TL’lik bütçesinden eğitim harcamaları için ayrılan kısmının 6.7 milyar TL'ye denk düşen yüzde 35’i "din öğretimi"ne ayrıldı.
 
2018'de eğitime 134 milyar 727 milyon TL kaynak ayıran hükümet, bu payın 92.5 milyar TL'sini MEB bütçesi olarak belirledi. 27 milyar 761 milyon TL'lik kaynak YÖK ve üniversitelere, 537 milyon TL'lik kaynak ise Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ne (ÖSYM) ayrıldı. 
 
Bakanlığın bütçesinde en büyük pay ise Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'ne ayrıldı. Bakanlık bütçesi 2018'de, geçen yıla göre 7 milyar TL artarak 92 milyar 528 milyon TL’ye ulaşırken Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'nün payı da geçen yıla göre yüzde 68 artırıldı. Dini eğitimde payı 7.7 milyar TL’ye çıkaran bakanlık, bütçesinin yüzde 7’sine denk gelen bu kaynağın yüzde 96’sının ise imam hatip liseleri için kullanılması kararlaştırıldı. 

EĞİTİME 19 MİLYAR TL 

Bakanlığın 92 milyar TL’lik bütçesinin yüzde 69’u personel giderlerine, yüzde 11’i ise memurların sigorta primlerine ayrıldı. Bu kapsamda bakanlığın bütçesinin yüzde 80’ini zorunlu harcamalar oluşturdu. Bakanlığın önümüzdeki yıl eğitim harcamalarına ayıracağı bütçe ise 19.2 milyar TL olarak belirlendi.

Komisyonda sunum yapan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, içinde bulunduğumuz öğretim yılında Türkiye'de bin 777 yeni özel okulun  eğitime başladığını açıkladı. Son iki yılda 2 bin 850 özel okul açıldığını açıklayan Bakan Yılmaz, “Özel sektörün payının arttırılması yolundaki çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

YATIRIM BÜTÇESİNİN TAMAMI BİR DİNİ EĞİTİM BÜTÇESİ EDİYOR 

15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ gerekçesiyle bin 65 özel okulun ve bin 848 öğrenci yurdunun kapatıldığı bilgisini de veren Yılmaz, buna rağmen özel okullara gidişin arttığını söyledi. 

Bakanlığın yatırımları için ayrılan bütçesi de yüzde 6.91 artışla 7 milyar 737 milyon TL'ye yükseldi. Bakan Yılmaz, yatırım bütçesinin kullanımında yoğun göç alan şehirlere öncelik verileceğini öne sürdü. Okulların inşaatı, kütüphanesi, laboratuvarı, spor salonu gibi alanların yapımı için ayrılan yatırım bütçesinin 6.7 milyarlık dini eğitim bütçesine de yakın bir pay olması dikkat çekti.

757 BİN ÖĞRENCİ TAŞIMALI EĞİTİM KULLANIYOR

Bakan Yılmaz, 2017-2018 eğitim öğretim yılında 757 bin 714 öğrencinin taşımalı eğitimi kullandığını aktardı. Bakan Yılmaz’ın paylaştığı verilere göre, Türkiye’deki öğrencilerin yüzde beşi taşımalı eğitimle okuluna gidebiliyor. (Ankara/MA)
 

ÖNCEKİ HABER

Müftülükte görevli kadını taciz eden müezzin açığa alındı

SONRAKİ HABER

Haluk Levent'ten özelleştirmeye direnen madencilere ziyaret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...