07 Kasım 2017 13:39

TÜYAP'ta 'Seher'i imzalayan yazarlar: Baskı son bulmalı

Tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın kitabı 'Seher'i imzalayan yazarlar: Baskılar son bulmalı

Paylaş

Tüm Fuarcılık Yapım AŞ (TÜYAP) tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliği ile hazırlanan 36. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı 4’üncü gününde devam ediyor. Fuarın ilk günü, tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın cezaevinde yazdığı ve Dipnot Yayınlarından çıkan “Seher” kitabı şair ve yazarlar tarafından imzalandı. Yazarlar Ekinci, Çelik ve Boralıoğlu, Demirtaş’ın fuarda yer alıp kendi kitabını imzalaması gerektiğini ve bunu umut ettiklerini söyledi. 

BURUK BİR DUYGU...

OHAL ile birlikte edebiyat, sanat, gazetecilik üzerine ciddi baskıların olduğunu ifade eden Yazar Yavuz Ekinci, yazarların kitaplarının imza etkinliklerine katılamayıp kitaplarını imzalayamamasının buruk bir duygu olduğunu kaydetti. Yazar Aslı Erdoğan’ın tutuklu olduğu süreci hatırlatan Ekinci, “Daha önce Aslı Erdoğan tutukluydu ve onun çıkan kitabını imzalamıştık. Bu üzücü bir durumdur” dedi. Baskıların bir an önce son bulması gerektiğini kaydeden Ekinci, “Başta vekiller, gazeteciler olmak üzere tüm siyasi tutukluların serbest bırakılmasını umut ediyorum” dedi.

‘GENİŞ BİR OKUR KİTLESİ VAR’

Kitabı imzalamaya gelen insanların heyecanlı, istekli olduklarına dikkat çeken Yazar Gaye Boralıoğlu ise, her yaş, sosyoekonomik gruptan, değişik profillerden insanların kitabı imzalamaya geldiklerini söyledi. “Genelde bir yazarın okurları birbirine benzer ama Demirtaş’ın kitabını imzalamaya gelenler öyle değildi. Demirtaş’ın geniş hitap etme kabiliyetinin yine çalıştığını, iş başında olduğunu görüyoruz” şeklinde konuşan Boralıoğlu, bir yazarın kendi kitabını imzalayamamasının gerçek bir trajedi olduğunu söyledi. 

‘SEHER’İN YAZARI ADALETSİZLİKLE KARŞI KARŞIYA’ 

Seher kitabını okuduğunu ve çok etkileyici bulduğunu vurgulayan Boralıoğlu, sadece tutuklu bir siyasi milletvekilinin yazdığı eser olmadığını aynı zamanda sahici bir edebiyat eseri olduğunu vurguladı. Boralıoğlu, “Seher, edebi açıdan gayet kuvvetli bir kitap, bu beni ayrıca sevindirdi. Demirtaş’ın hem o ince mizah, zeka, espriyle dolu dünyası hem de toplumsal olaylara olan duyarlılığı ve adalet duygusunun bu kitabın içinde edebi bir dille tekrar ortaya çıktığını görüyoruz. O yüzden de kitabın sadece adaletsizlikle karşı karşıya kalmış, cezaevindeki bir milletvekilinin adına imzalamam, bir edebiyatçı olarak beni mutlu ediyor” dedi.

‘KİTABI İMZALATMAYA GELENLER ENERJİ DOLU’

Yazar Jaklin Çelik ise, çok şanssız bir dönemden geçtiklerini, her alanda olduğu gibi kültür sanat alanının da bu dönemden nasibini aldığını vurguladı. Çelik, “Saatlerdir, kalabalık bir kitle ile karşı karşıyayız, sabah 9-10 gibi buraya geldiklerini söyleyen insanlar var. Kitabı imzalatırken sanki hiç yorulmamışlar gibi bir enerji ile karşımıza çıkıyorlar ve çok ilgililer. Bunu destek amaçlı, gönülden yaptıklarını belli ediyorlar” şeklinde konuştu. (İstanbul/MA)


TÜYAP ONUR ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

TÜM Fuarcılık Yapım AŞ tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliği ile düzenlenen 36. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı ve TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ tarafından düzenlenen ARTİST 2017/27. İstanbul Sanat Fuarı Onur Ödülleri, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinde gerçekleşen törenle sahiplerini buldu.

Otuz altıncı yaşını “İyi ki Varsın Edebiyat” teması ile selamlayan Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı Onur Yazarı Ödülü Ayla Kutlu’ya TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal tarafından verildi.

Bu yıl “Ütopya” temasıyla ziyaretçilerini karşılayan ARTİST 2017/27. İstanbul Sanat Fuarı Onur Sanatçısı Ödülü Nur Koçak’a TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan tarafından, Eleştirmen Onur Ödülü Ali Artun’a T.C. Kültür Eski Bakanı Ercan Karakaş tarafından, Koleksiyoner Onur Ödülü Yunus Büyükkuşoğlu adına, kızları Ahu Büyükkuşoğlu Serter ve Gamze Büyükkuşoğlu’ya Baksı Müzesi Kurucusu Sayın Prof. Dr. Hüsamettin Koçan tarafından, Farplas AŞ’ye verilen Sanatsever Kurum Onur Ödülü ise Farplas CEO’su Ömer Burhanoğlu’ya ÇYDD Genel Başkanı Sayın Prof. Dr. Aysel Çelikel tarafından takdim edildi. İstanbul Kitap ve Sanat Fuarı, 12 Kasım Pazar akşamına kadar ziyaretçilere açık olacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Enis Berberoğlu dosyası İstinaf Mahkemesi'ne iade edildi

SONRAKİ HABER

Sadr’dan Şii milislerine talimat: Kerkük’ten ayrılın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...