07 Kasım 2017 12:11

Askeri alandaki yapılaşmaya mahkeme ‘dur’ dedi

İzmir Bornova'daki askeri alanların yapılaşmaya açılmasına neden olan plan değişikliği iptal edildi.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir'de yerel mahkeme TOKİ’ye devredilen Bornova’daki askeri alanların yapılaşmasının önünü açan plan değişikliğini iptal etti. Şehir Plancıları Odası alanın kentlilere açılmasını istedi. 

İzmir Bornova Doğanlar’da bulunan ve kısa süre önce Milli Savunma Bakanlığı tarafından TOKİ’ye devredilen askeri alanlarda yapılaşmaya izin verilmesi ile ilgili TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından açılan davada mahkeme karar verdi.

Yapımı devam eden İzmir-İstanbul otoyolu bitişiğinde, Bornova Stadı yakınındaki milyarlarca liralık araziyi 2016 yılında hazırladığı özel planla yapılaşmaya açan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının imar planlarını mahkeme kamu yararı olmadığını belirterek bozdu.

İzmir 4. İdare Mahkemesi yeni planlarda yeşil alanların azaltıldığını, imar değişikliğiyle birlikte yoğun bir yapılaşma getirildiğini, kamusal alanların ranta açıldığını belirterek yürütmeyi durdurma kararı verdi.  

İdare Mahkemesi alanda süren inşaat hazırlıklarını da de göz önünde bulundurarak, imar düzenlemesinin telafisi güç zararlar doğurabileceği sebebiyle tüm işlemleri de iptal etti.

135 bin metrekarelik alanın sadece 20’si yeşil alana ayrılırken bölgeye ticaret merkezi, AVM, rezidans, akaryakıt istasyonu ve dini tesis yapılması planlanıyordu.  

Kararı gazetemize değerlendiren TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer “Kent merkezinde belirgin bir yeşil alan ve sosyal donatı alanı eksikliği varken, bu alanlar kamunun kullanımına bırakılmalıdır. Askeri araziler kentliye açılmalıdır. Mahkeme kararı bu anlamda önemli bir gelişmedir. Benzer davalara da emsal teşkil edecektir. Aynı alan için halkın yararına olacak, kentin ihtiyaçlarına cevap verecek yeni bir plan hazırlanmasını istiyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Suudi Arabistan’da istifa eden Hariri BAE’ye geçiyor

SONRAKİ HABER

Fotoğrafın hikayesi: Eve dönüş sevinci!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...