07 Kasım 2017 09:46

Aslı Erdoğan: Cezaevinden tam olarak çıkmış sayılmam

Yazar Aslı Erdoğan ve Doğan Akhanlı, Almanya'nın Köln kentinde düzenlenen etkinlikte konuştu.

Paylaş

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin danışma kurulunda yer aldığı gerekçesiyle geçtiğimiz yıl tutuklanan ve dört buçuk ay boyunca cezaevinde kalan Yazar Aslı Erdoğan ve yazın tatil için gittiği İspanya’da Türkiye’nin isteği üzerine İnterpol tarafından gözaltına alınan Alman vatandaşı Yazar Doğan Akhanlı, Almanya’nın Köln kentinde düzenlenen toplantıda bir araya geldi.

Tutuklanma nedenleri ve serbest bırakılma süreçlerini anlatan her iki yazar, içeride kaldıkları süre içerisinde dayanışmanın büyük bir etki yarattığını söyledi ve teşekkür etti.

Köln Belediye Başkan Yardımcısı Elfi Scho-Antwerpens’in de katılarak konuşma yaptığı etkinlikte Aslı Erdoğan, dışarıda olmasına rağmen halen tam olarak cezaevinden çıkmadığını ifade ederek, “Çünkü sürekli yeni insanlar içeriye alınıyor. Her bir insan içeriye alındığında ben de cezaevine geri dönüyorum. Ruhumdaki cezaevi ağırlığı sürüyor ve bunu şimdi şehirden şehre taşıyorum” dedi.

Tutuklanmasıyla Kürtlerle dayanışma içinde olanlara gözdağı verildiğini anlatan Erdoğan, Türkiye’nin gidişatının olumlu olmadığını ifade ederek, muhalif basın ve aydınların bir kısmının susturulduğunu, bir kısmının da susturulmak istendiğini belirtti. Erdoğan, “15 Temmuz’da Türkiye bir uçurumdan aşağıya düştü. Darbe girişimi gecesi yaşananlar çok karanlık. Belki de hiçbir zaman ne olduğunu öğrenemeyeceğiz. Birileri birileriyle çatıştı ve bir taraf kazandı. Ama sonra fatura bu çatışmanın hiçbir tarafından yer almayan bizlere kesildi. Gelinen aşamada cunta döneminden daha karanlık bir dönemi yaşıyoruz. Ben eskiden faşizm kelimesini çok dikkatli kullanırdım. Toplama kamplarında ekmek çalan da sabotaja kalkışan da idama mahkum ediliyordu. Ben kendi durumumu ekmek çalana benzettim. Gerçi ben ekmek bile çalmadığım halde hakkımda ağırlaştırılmış ceza talep edildi. Sistemin verdiği mesaj çok açık: Sınırı aşarsan cezası sonsuzdur. Bu ekmeği çalanın idam edilmesine benzeyen bir durum. Bence bu, faşizmin dilidir” dedi.

Erdoğan, insanların önce tutuklanıp sonra da pazarlıklar sonucu serbest bırakılmasının Türkiye için utanç verici bir durum olduğunu da ifade ederek, artık hukuk devletinden söz edilemeyeceğini belirtti.

TOPLUMU VE AYDINLARI SİNDİRMEK İÇİN BİZE SALDIRIYORLAR

Yaz tatili için gittiği İspanya‘da Türkiye’nin İnterpol’a başvurması üzerine gözaltına alınan yazar Doğan Akhanlı da aynı etkinlikte yaptığı konuşmada, ilk etapta kendisi ve kendisine benzeyen aydınlara neden bu kadar saldırıldığını anlamakta zorlandığını belirterek, “Ben kendimi Türkiye’yi zor durumda bırakacak birisi olarak görmüyordum. Buna rağmen neden bu yapıldı. Aynı durum Aslı Erdoğan ve Osman Kavala için de geçerli. Bu tutuklamaların amacı, topluma ve aydınlara mesaj vererek sindirmek. Burada biz aslında objeyiz. Türkiye’de de bu etkili olmaya başladı. Erdoğan bütün konuşmalarında üç düşmandan söz ediyor: PKK, FETÖ ve Geziciler. Üç grubun bir cephe oluşturduğunu savunuyor. Biz büyük bir ihtimalle Geziciler cephesinde yer alıyoruz bu yüzden saldırıya uğruyoruz. Almanya’dan baktığımızda Erdoğan’ın yaptıkları belki saçma gelebilir ama başka şansları kalmadı. Sürekli suç işleyen bir makineye dönüştüler” dedi.

DAYANIŞMAYI GÜÇLENDİRELİM

Erdoğan ve Akhanlı’nin Türkiye’deki gelişmeleri değerlendirdiği toplantıda ayrıca dayanışmanın önemine dikkat çekildi. Kısa bir süre önce Cumhuriyet gazetesi davasını izlemek için Türkiye’ye giden tanınmış Alman yazar Günther Wallraff da etkinlikte yaptığı konuşmada, gazetecilere, yazarlara ve HDP milletvekillerine karşı açılan davaları yerinde izlemenin önemli olduğunu söyledi ve etkinliğe katılan Almanları davaları takip etmeye çağırdı. Wallraff, Deniz Yücel, Meşale Tolu, HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve Ahmet Şık’ın davaları için yeniden Türkiye’ye gideceğini açıkladı.

Almanya PEN Genel Sekreteri Carlos Collado Seidel de yaptığı konuşmada, yazarlarla dayanışmak için Almanya’da çalışmalara devam edeceğini söyledi. Tutuklu Deniz Yücel’in kız kardeşi İlkay Yücel de toplantıya katıldı. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP grup toplantısı - 7 Kasım 2017 Salı

SONRAKİ HABER

Galatasaraylı Fernando Muslera baba oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...