07 Kasım 2017 07:47

Ege Üniversitesi'nde işçilerin eylemine izin verilmedi

Ege Üniversitesi’nin 57 işçiyi işten çıkarma kararına karşı eylem yapmak isteyen sendikaya izin verilmedi, işçiler eylemini üniversite girişinde yaptı

Paylaş

Ege Üniversitesi yönetiminin bütçe yetersizliğini gerekçe göstererek yapacağı yeni ihalede işçi sayısını azaltma ve maaşları düşürme kararı alması üniversitede örgütlü DİSK Genel İş Sendikası İzmir 7 Nolu Şube tarafından protesto edilmek istendi ancak eylem üniversite yönetiminin engeline takıldı.

Sabah saatlerinden itibaren eylemin yapılacağı yemekhanenin önüne özel güvenlik ve güvenlik şube polislerinden yığınak yapıldı. Üniversite yönetimi eyleme katılacak işçileri arayarak gitmemelerini söyleyerek tehdit etti. Yemekhane önüne gelen işçiler de işyerlerine gitmeleri için özel güvenlik tarafından uyarıldı.

Sendikanın ve işçilerin eylemden vazgeçmemesi üzerine önce gazeteciler ardından da sendikacılar üniversite içerisinden çıkarıldı. İşçiler de iş bırakarak üniversitenin kapısına yürüdü. Buradaki eyleme 7 Nolu Şubenin örgütlü olduğu işyerlerinden işçiler ile DİSK'e ve KESK'e bağlı sendikaların yöneticileri de katıldı. Emniyetin baskısı kapı önünde de sürdü.

“Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz” pankartının açıldığı eylemde “Zafer direnen emekçinin olacak”, “İş ekmek yoksa barış da yok”, “İşçilere değil çetelere barikat”, “Yaşasın sınıf dayanışması”, “İşten atmalar yasaklansın” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atılırken üniversite yöneteminin tutumuna tepki gösterildi.

Basın metnini okuyan Sendika Şube Başkanı Kemal Köroğlu, işçilerin yeterince zor şartlarda büyük ve özveri ile ve düşük ücretlerde çalıştıklarını belirterek "Bütçesel problemlerin sebebi işçiler olmadığı gibi, bu sorunların işçi arkadaşlarımızın işten çıkarılması ve maaşlarının düşürülmesi ile de sonlanmayacağı ortadadır. Sebep ne olursa olsun faturanın işçi arkadaşlarımza çıkarılması kabul edilemez bir durum" dedi. 

'ÖĞRENCİLER DE ETKİLENECEKTİR'

Ege Üniversitesi'nin hocaları ve öğrencileri gibi işçilerinin gerçek özneleri olduğunu ekleyen Köroğlu "Özellikle öğrenci arkadaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırmak için gereklı olan tüm çalışmaları büyük bir gayretle gerçekleştirmektedir. İşçi arkadaşlarımızın iş akıtlerine son verilmesi ve ücretlerinde düşüş yapılması halinde bu zamana kadar yürütülen işlerde fiziksel kapasite ve ruhsal gerekçelerle aksamalar ve eksikliklerin olacağı pek tabidir. Dolayısıyla bu durum yalnız işçileri değil bir yönü ile öğrencileri de ilgilenmektedir"

ÜNİVERSİTE YÖNETİMİNE UYARI

Rektör ve daire başkanları ile yaptıkları görüşmelerden işçilerin lehine sonuç çıkmadığının bilgisini veren Köroğlu "Dolayısıyla buradan “Ege Üniversitesi Yönetimini” bir kez daha uyarıyoruz. Hiçbir arkadaşımızın iş akdinin sonlanmasına ve ücretlerinin düşürülmesine müsaade etmeyeceğiz. Üniversite Yönetimi bu planlamasından vazgeçmediği takdirde Tüm işçi arkadaşlarımızla mücadeleden vazgeçmeyip eylemlik halimiz devam edecektir" dedi.

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da içeride asıl işçilerin olması gerekirken kolluk güçlerinin üniversiteye sokulmasına tepki göstererek özel güvenlik çalışanları ile işçilerin karşı karşıya getirilemeyeceğini de ekledi. Sarı üniversitenin diğer bileşenleri kamu emekçileri ve öğrencilerle birlikte işçi çıkarmalara karşı ortak mücadele vereceklerini dile getirdi.

57 İŞÇİNİN SÖZLEŞMESİ YENİLENMEYECEK

Ege Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi tarafından büro, temizlik ve yemekhane birimlerinde çalışacak işçiler için yapılacak ihalenin şartlarında değişikliğe gitti. 2018 başında yenilecek hizmet alımı ihalesi için daha önce 501 olan işçi sayısı 444'e düşürüldü. Ayrıca yeni ihalenin şartnamelerine göre işçilerin maaşları da düşürülecek. Üniversite yönetimi artan işi daha az işçiyle daha düşük ücrete yaptırmayı hedefliyor. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ayazağa'da inşaatta göçük

SONRAKİ HABER

Sözcü davası başladı: Düpedüz suç uydurma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...