07 Kasım 2017 00:11

İthal etle ‘ucuz et’ çözüm değil

Tüketici Hakları Derneği, 'ucuz et' tartışmalarına ilişkin açıklama yaparak; 'Kalıcı çözüm için, tüketicinin alım gücü arttırılmalıdır' dedi.

Paylaş

Derya DURSUN
İstanbul

Tüketici Hakları Derneği ithal etle ‘ucuz et’ satışına tepki gösterdi. Küçük üreticileri desteklemeden yapılacak uygulamaların geçici olduğuna dikkat çekilen açıklamada, kalıcı çözüm için küçük üreticilerin desteklenmesi, tüketicinin alım gücünün artırılması istendi. Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ise et ithalatının artırılacağını açıkladı. 

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar tarafından yapılan açıklamada, bugüne kadar uygulanan yanlış hayvancılık politikasının iflas etmesi sonucu geçici çözümler üretilmeye çalışıldığı belirtildi. 

Çözüm olarak, piyasanın durumuna göre besilik hayvan, kasaplık hayvan, karkas et ve son olarak da lop et ithal edildiğini hatırlatan Çakar, bu uygulamanın et sorununu çözmek yerine, kalıcı sorun yarattığını ifade etti. 

Lop et ithalatının uzun dönemde fiyatların yükselmesine ve ete erişemeyen tüketici sayısının daha da artmasına neden olacağı uyarısında bulunan Çakar, dünyanın hiçbir tarıma ve hayvancılığa elverişli ülkesinde et ithalatı ile tüketicilerin korunmadığına vurgu yaptı.  

 {{337027}}

‘KÜÇÜK ÜRETİCİ YOK OLACAK’

Et ithalatının, yerli et üretimini ve yerli hayvancılığı bitireceğini belirten Çakar “Özellikle de yok olmaya doğru giden küçük üreticinin tamamen ortadan kaldırılmasına neden olacaktır. Bunun yanı sıra, etin satış yöntemi küçük esnafın da yok olmasına neden olacaktır. İthal edilen etlerin ulusal ağı olan market zincirlerine verilmesi Anayasa’ya aykırıdır. Yanlış hayvancılık politikası yanlış tarım politikalarıyla bir bütünlük oluşturmaktadır. Özellikle de, son on beş yıl içerisindeki yanlış tarım ve hayvancılık politikaları endüstriyel büyük tarım ve hayvancılık şirketleri ile bu alandaki ithalatçı lobilerin lehine olmuştur. Küçük üretici, küçük çiftçi, küçük esnaf ve tüketicilerin ise aleyhine olmuştur. Öte yandan, bu alanda yanlış pazarlama, yanlış tüketim ve yanlış fiyat politikaları sorunu çözümsüz bir duruma getirmiştir” denildi. 

BAŞKA ÇÖZÜM DE VAR

Lop et ithalatı ile kısa vadede et fiyatlarının 28-29TL’ye düşürülse bile, tüketicilerin satın alma güçleri dikkate alındığında, dünyanın en pahalı etinin Türkiye’de satıldığı gerçeğini değiştirmeye yetmeyeceğine dikkat çeken Çakar, çözüm için şu önerilerde bulundu: 

  • Küçük çiftçiler ve küçük hayvan üreticiliği her yönden desteklenmeli, kırsal kalkınma sağlanmalı ve güçlendirilmelidir.
  • Meralar ıslah edilmeli ve genişletilmelidir.
  • Yerli ve sağlıklı yem üretimini sağlayacak ve artıracak tüm önlemler alınmalıdır.
  • Tarım toprakları ve meralar hiçbir yerde hiçbir şekilde yerleşmeye ve yapılaşmaya açılmamalıdır.
  • Kırsal kesimde yaşamını sürdüren küçük hayvan üreticisi ve küçük çiftçilerin kentlere imrenmeyeceğini sağlayacak sosyal ve sanatsal olanaklar kırsal kesimde oluşturulmalı ve geliştirilmelidir.
  • Kırsal kalkınma ve üretim kooperatifleri ve kooperatifçiliği teşvik edilmeli, desteklenmeli ve geliştirilmelidir.
  • Tüketim kooperatifleri teşvik edilmeli, desteklenmeli ve geliştirilmelidir.
     

{{323411}} 

ÖNCEKİ HABER

‘Aydın’da bebek ölümleri mutlaka araştırılmalı’

SONRAKİ HABER

Aydın Çubukçu: Dünyanın sosyalizme ihtiyacı var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...