07 Ağustos 2012 03:59

İşçi ölümleri katliama dönüştü

Patronların kâr hırsı, alınmayan tedbirler, denetlenmeyen iş kolları hergün işçilerin ölümlerine neden oluyor. Temmuz ayında iş cinayetlerinde 110 işçi hayatını kaybetti. Bu rakamların artık iş kazası denecek hali kalmadı. İşçi ölümleri son yıllarda katliama dönüştü. Zira 2012 yılının başından beri tesp

İşçi ölümleri katliama dönüştü
Paylaş
Derya Dursun

RAKAMLAR KORKUTUCU İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi dün temmuz ayında iş cinayetlerinde ölen işçilerin sayısını açıkladı. Temmuz ayında inşaat, tarım ve enerji sektörü başta olmak üzere 110 işçi yaşamını yitirdi.   Temmuz ayında 46 inşaat işçisi düşerek, göçük altında kalarak ve yollara savrularak hayatını kaybetti. İstanbul’dan Ağrı’ya dönen 13 inşaat işçisi yollarda can verdi. Mevsimlik tarım sektöründe ise ölümler artarak devam ediyor. 18 işçi hayatını kaybederken büyük bir çoğunluğu kuzeye, batıya ve güneye yola çıkan Kürt köylüleri. Bölgenin “enerji koridoru” olma hayalleri peşindeki iktidar enerji işçilerini görmüyor. Bu ay elektrik direklerinde çarpılan, yüksekten düşen ve Garzan Barajı işçileri gibi yollarda ölen en az 9 enerji işçisi var. Temmuz ayında da her gün ülkemizin dört bir yanından işçilerin ölüm haberleri geldi. Ağrı’da 14 ölüm; Antalya’da 8 ölüm; Kırıkkale’de 6 ölüm; Ankara ve İzmir’de 5’şer ölüm; Batman, Konya ve Manisa’da 4’er ölüm; Bursa, İstanbul, Kocaeli ve Malatya’da 3’er ölüm; Aydın, Çanakkale, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Muğla, Sakarya, Şanlıurfa, Uşak ve Zonguldak’ta 2’şer ölüm; Afyon, Amasya, Artvin, Balıkesir, Bitlis, Denizli, Giresun, Hatay, Karabük, Karaman, Kars, Kayseri, Kırklareli, Kilis, Kütahya, Muş, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Siirt, Sinop, Sivas, Şırnak, Tekirdağ, Tokat, Van ve Yozgat’ta 1’er ölüm yaşandı.

AĞUSTOS AYINA DA İŞÇİ ÖLÜMÜYLE BAŞLADIK

Batman'dan Ordu'ya fındık toplamak için gelen mevsimlik işçileri taşıyan minibüs devrildi. Kazada 1 işçi yaşamını yitirirken, 12 işçi ise yaralandı. Ordu-Giresun karayolu Turnasuyu Köyü mevkiinde meydana gelen trafik kazasında, işçileri taşıyan minibüs kontrolden çıkarak, önce elektrik direğine, ardından çam ağaçlarına çarparak karşı şeride geçti. Minibüsün devrilmesi üzerine mevsimlik tarım işçilerinden Şilan Ekinci (19) olay yerinde yaşamını yitirdi. Minibüs şoförü Rıfat Yavuz, işçiler Enes Özbek, Bilal Özbek, Alaattin Avcı, Tuğba Oğuz, Şerif Soğum, Mekan Güneş, Bilal Yelboğa, Nursin Oğuz, Yıldız Avcı, Süleyman Yelboğa ve Ziver Yavuz ise yaralandı. Yarılılar Boztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Ordu Devlet Hastanesi acil servislerine kaldırıldı. Kaza yerinde yaşamını yitiren Şilan Ekinci'nin cenazesi otopsi yapılmak üzere Ordu Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. (İstanbul/EVRENSEL)


YASA ÇIKTI DEĞİŞİKLİK OLMADI

Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Özgür Müftüoğlu temmuz ayında yaşanan iş cinayetlerini gazetemize şöyle değerlendirdi; Yaz dönemi 50’den aşağıya düşmedi. Mevsimlik işçilerde yollara düşünce ölüm sayısı arttı. İnşaat sektörü de yazın yoğunlaşıyor ve ölümlü kaza oranı artıyor. Onun dışında değişen bir şey yok. Ucuz iş gücü, tedbirlerin alınmaması iş cinayetleri yaşanmasına neden oluyor. Bu iş cinayetleri maalesef doğalmış, kadermiş gibi karşılanıyor AKP Hükümeti tarafından. Aslında bu üretim sisteminin eskiliklerini kabullenmek anlamına geliyor. Sendikalar içinde aynı şey geçirli. İşçi sağlığının önemsenmemesi, esnek çalışma, örgütsüzlük ve tedbirsizlik iş cinayetlerinin yaşanmasına neden oluyor. Bu sendikaların meselesi olması gerekiyor ama sendikalar bu konuya sahip çıkmıyorlar. Haziran ayında yasa çıktı. Sendikalar bile orda “yasa çıksın iş kazaları duracak” düşüncesindeydi. Ana muhalefet partisi CHP’de böyle bir yaklaşım içine girdiler. Yasa çıktı kazalar azalmadı daha da arttı. İş cinayetlerinin önlenmesi için üretim mantığı değişmeli. Üretimde emek maliyetini düşürmeyi hedefleyen bir politika izlerseniz kazaların önüne geçemezsiniz. İnsanca çalışma koşullarını sağlayacak, maliyete bakmaksızın bir üretim modeli izlenmeli. Piyasa ekonomisinin uygulandığı süreçlerde maalesef iş cinayetlerinin çözümü yok.

ÖNCEKİ HABER

Sağlıksız 15 damacana markası açıklandı

SONRAKİ HABER

Cevap değil sorumluluğumuzdan yanıtlıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...