06 Kasım 2017 16:09

'Torba Tasarı'da bütçe ve denetim dışı fonlara ek kaynak

Bütçe ve denetim dışı tutulan Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na “Torba Tasarı”dan ek kaynak ayrılıyor.

Paylaş

Bütçe ve denetim dışı tutulan Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na “Torba Tasarı”dan ek kaynak ayrılıyor. Buna göre, Gelir ve Kurumlar Vergisi tahsilat toplamı üzerinden yüzde 6, Veraset ve İntikal Vergisi tahsilat toplamı üzerinden yüzde 25, Motorlu Taşıtlar Vergisi tahsilat toplamı üzerinden yüzde 20 pay aktarılacak. 

Birbirinden bağımsız 127 maddeyi kapsayan "Torba Tasarı”nın görüşmelerine TBMM'de yarın devam edilecek. Tasarı içinde yer alan bazı düzenlemeler askeri harcamalara ek kaynak sağlıyor. Bütçe dışı ve denetimden muaf tutulan Savunma Sanayii Destekleme Fonu ve yine hükümetin tasarrufunda olan denetim dışı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonu’na ek kaynaklar sağlanacak. Meclis’e sunulan tasarıda; Savunma Sanayii Destekleme Fonuna; Gelir ve Kurumlar Vergisi tahsilat toplamı üzerinden yüzde 6, Veraset ve İntikal Vergisi tahsilat toplamı üzerinden yüzde 25, Motorlu Taşıtlar Vergisi tahsilat toplamı üzerinden yüzde 20, Sosyal Yardımlaşmayı ve Dayanışmayı Teşvik Fonuna gelir ve kurumlar vergisi tahsilat toplamı üzerinden yüzde 2,8 pay verilecek. Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanırken, yarın birinci bölüm üzerinden müzakere edilecek.

ARAÇ VERGİLERİ ARTIYOR 

Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısına göre, araçlarda MTV için uygulanacak yeniden değerleme oranı, 1300 cc altı araçlar için yüzde 15, 1300 cc üstü araçlar için ise yüzde 25 olacak. 

MERKEZ BANKASINA YENİ YETKİ 

Tasarının en dikkat çeken maddelerinden biri de piyasalarda tedirginlik yaratacak olan Merkez Bankası’na (MB) verilen yeni yetkiler olacak. Buna göre, MB, gerçek ve tüzel kişilerin döviz pozisyonunu etkileyen işlemlerini izlemek amacıyla belirleyeceği gerçek ile tüzel kişilerden her türlü bilgi ve belgeyi isteyebilecek. Bilgi ve belgelerin verilmemesi, gerçeğe aykırı verilmesi ya da usule uygun olmayan biçimde verilmesi fiilleri adli suç olarak düzenlenecek.

‘FETÖ DÜZENLEMESİ’ 

Daha önce “Terörle Mücadele Kanunu” kapsamında tanınan “istihdam hakkı” maddesi genişletiliyor. Bu kez, hak sahiplerine yaş sınırı aranmaksızın bu haktan yararlanacak. “Terörle mücadele” sırasında yaralanan vazife malulleri ile 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin bastırılmasında yaralanan ilköğretim, ortaokul ve ilkokul mezunları, hizmetli yerine memur kadrosuna atanabilecek. 

Tasarı ile, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda yapılacak değişiklikle, bir süredir yasal limiti aşan net borç kullanımı tutarı arttırılarak yasal hale getirilecek. 

BÜTÇE DIŞI SAVUNMAYA EK KAYNAK 

Ayanı zamanda bütçe dışı olan ve denetimden muaf tutulan Savunma Sanayii Destekleme Fonuna ile yoksulluğu yönetmek amacıyla hükümet tasarrufunda olan Sosyal Yardımlaşmayı ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’na ek gelir sağlanacak. Buna göre, Savunma Fonu’na; Gelir ve Kurumlar Vergisi tahsilat toplamı üzerinden yüzde 6, Veraset ve İntikal Vergisi tahsilat toplamı üzerinden yüzde 25, Motorlu Taşıtlar Vergisi tahsilat toplamı üzerinden yüzde 20, Sosyal Yardımlaşmayı ve Dayanışmayı Teşvik Fonuna gelir ve kurumlar vergisi tahsilat toplamı üzerinden yüzde 2,8 pay verilecek. (İstanbul/MA)
 

ÖNCEKİ HABER

Osman Kavala: Erdoğan'ın sözlerinden sonra tutuklandım

SONRAKİ HABER

Dolar, avro düştü, faiz yükseldi, Borsa rekor kırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...