06 Kasım 2017 15:51

'İnsan, toplum ve doğa yararına üniversite istiyoruz'

YÖK'ün kuruluş yıl dönümü ile ilgili Eğitim Sen İzmir Üniversiteler Şubesi basın toplantısı düzenledi.

Paylaş

Eğitim Sen İzmir 3 Nolu (Üniversiteler ve KYK) Şubesi, YÖK’ün kuruluş yıl dönümü dolayısıyla basın toplantısı düzenledi. Şube binasındaki basın toplantısında üniversitelerde 1980’lerde bile yaşanmayan bir saldırı ve tasfiye hamlesi ile karşı karşı olunduğu belirtilerek üniversiteleri yıkıma sürükleyen karanlık politikalara karşı örgütlü mücadelenin süreceği vurgulandı.

Basın metnini okuyan Şube Başkanı Ulaş Yasa, OHAL ile birlikte üniversitelerin hızla çölleşmeye başladığını ifade ederek “YÖK’ün kuruluş yıllarını aratacak şekilde özerklik yerle bir edildi. Rektörler ve dekanlar, emir kulu memurlar haline geldi. Barış akademisyenleri işinden olmakla kalmadı, mahkeme salonlarında sürüklenmeye devam etmektedirler. Araştırma görevlilerinin iş güvenceleri ortadan tamamen kaldırıldı. Kürsülerde evrim anlatılacağına, “şeytanla mücadele edecek” sözüm ona akademisyenler işe alınıyor. Ayrıca üniversitelerde çalışma koşulları da, yeni düzenleme ve uygulamalardan payını fazlasıyla aldı. Taşeron çalıştırma yaygınlaştı. Memurlara keyfî sürgünler sıradanlaştı” dedi.

İzmir’de 15 barış akademisyeninin KHK’larla ihraç edildiğini, 11’nin de rektör emriyle açığa alındığı bilgisini de veren Yasa şunları söyledi “İzmir üniversiteleri, demokrat, özgürlükçü ve laik olmakla övünürken gericilik yarışında ön sıralarda yer alıyor artık. Bugün üniversiteler, YÖK’ün bir talimatıyla istifa eden rektör ve dekanların; valilik ve emniyet birimlerinin talimatlarını emir telakki ederek ihraç listeleri hazırlayan rektörlerin ve muhbirlik yaparak ikbal peşinde koşanların cirit attığı kurumlar haline getirilmiştir. Böylelikle liyakat ve akademik yeterliliğin yerini, yozlaşmış ilişkiler ve itaat kültürünün aldığı, artık adına üniversite denilemeyecek kurumlar inşa edilmeye çalışılmaktadır”.

Üniversite emekçileri olarak ülkeyi ve üniversiteleri yıkıma sürükleyen bu karanlık politikalara teslim etmeyeceklerini de ekleyen Yasa “bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da örgütlü mücadelemizi ısrarla sürdüreceğimizi beyan ediyoruz. Karanlığa geçit vermeyeceğiz. Direneceğiz. OHAL ve sonuçlarının ortadan kaldırılması, insan, toplum ve doğa yararına üniversite, laik bir eğitim, demokratik bir ülke ve eşit, özgür bir yaşam için direneceğiz ve var gücümüzle mücadele edeceğiz. Akademi biat etmeyecek”  dedi.(İzmir/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Silivri Belediyesi Meclisi üyesi Aksu'ya silahlı saldırı

SONRAKİ HABER

Osman Kavala: Erdoğan'ın sözlerinden sonra tutuklandım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...